Razgovor s korisnikom:Stebunik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ovaj je članak dio
Pomoći
Prvi koraci

Glavna stranica
Kako početi novu stranicu
Sadržaj članka
Interwiki
Portali Wikipedije na bosanskom jeziku
Vanjski linkovi
Slike (Datoteke)
Tabele
Stranice za razgovor
Prijavljivanje

Pogledaj

Wikipedia:Uvod

Wikipedia-logo-v2-bs.svg
Stebunik, dobrodošli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!

Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte sa drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati sa drugim korisnicima. Možete kontaktirati i neke od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta vas interesuje, čime se bavite i sl. Molimo Vas da se potpisujete na stranicama za razgovor korištenjem ~~~~ (četiri znaka tilda).

Radite zajedno sa drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme. Možete se upisati i u Wikikartu, tako da i drugi znaju gdje živite.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji. Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani. WizardOfOz talk 21:46, 12 juli 2010 (CEST)

Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
Čaršija
View-refresh.svg
Nedavne izmjene
Accessories-text-editor.svg
Pravopis
Crystal128-kanagram.svg
Jezički standardi
Čć.svg
Pravilno-nepravilno
Help-browser.svg
Najčešća pitanja
Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our village pump in English
P. S. Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.

Pozdrav. Zamolio bih Vas da koristite pravopis bosanskog jezika. Kako je Wikipedija jezicni projekt, neophodno je sav preneseni tekst prevesti i prilagoditi pravopisu doticnog projekta. Hvala --WizardOfOz talk 21:46, 12 juli 2010 (CEST)


Ovo je korisnička stranica Wikipedije na bosanskom jeziku

Ako ovu stranicu nađete izvan Wikipedije, onda se radi o projekciji stranice. Takve stranice mogu biti zastarjele i korisnik kojem pripada ne mora biti povezan sa stranicom van Wikipedije. Originalna stranica se nalazi na http://bs.wikipedia.org/wiki/Razgovor_s_korisnikom:Stebunik.

Wikimedia Foundation
af:Gebruiker:Stebunikar:مستخدم: Stebunikast:User: Stebunikbg:Потребител: Stebunikca:Usuari: Stebunikcs:Wikipedista: Stebunikcy:User: Stebunikde:Benutzer: Stebunikda:Bruger: Stebuniken:User: Stebunikeo:Vikipediisto: Stebunikes:Usuario: Stebuniket:Kasutaja: Stebunikeu:User: Stebunikfi:User: Stebunikfr:Utilisateur: Stebunikgd:User: Stebunikgl:User: Stebunikhe:משתמש: Stebunikhr:Suradnik: Stebunikhu:User: Stebunikid:User: Stebunikio:User: Stebunikis:User: Stebunikit:Utente: Stebunikja:利用者: Stebunikku:User: Stebuniklb:User: Stebuniklt:User: Stebuniklv:User: Stebunikmk:Корисник: Stebunikms:User: Stebuniknds:User: Stebuniknn:User: Stebunikno:User: Stebunikoc:User: Stebunikpl:Wikipedysta: Stebunikpt:Usuário: Stebunikro:User: Stebuniksimple:User: Stebuniksk:User: Stebuniksq:User: Stebuniksr:Корисник: Stebuniksl:Uporabnik: Stebuniksv:User: Stebuniktr:Kullanıcı: Stebunikwa:User: Stebunikzh:User: Stebunik

Članak Lojze Grozde[uredi izvor]

reklama[uredi izvor]

koliko vidim, pišete samo o jednoj osobi na svim wikipedijama (sl., de., hr., en.). Prvo vam zamijeram na neutralnosti, obzirom da se ne pridržavate osnovnog pravila wikipedije NPOV (neutralno gledište). Izvori koje ste naveli se ne mogu provjeriti. Literatura, nema ISBN brojeva, tako da nije moguće provjeriti da li zaista piše o tome. Što se tiče građanskog rata za vrijeme II svj. rata, vrlo je diskutabilno, jer se o tome nikad nije vodila rasprava (slažem se da su postojali određeni elementi, tipa saradnja sa nacistima u vidu četnika, ustaša, i dr.), al klasični građanski rat nije niko spominjao. Sve navode tipa: papa je kazao, papa je proglasio mora također biti dokumentovano u medijima ili natpisima. iz svih tih razloga ovaj članak je krajnje pristrasan i nedokumentovan. zbog toga je i postavljen šablon: reklama. --CER@ (ask) 09:11, 14 juli 2010 (CEST)

Reklama?[uredi izvor]

Hvala Ti, jer u Wikipediji si kažemo Ti, može i sa malim slovom. Također mene možeš zvati tako. Zahvalan sam Ti, da sada više razumijem, u čemu je stvar. Mislim, da ako se i piše o istoj osobi, treba prilagoditi ljudima i mentalitetu. Neke stvari ću moći bez štete ispustiti, a za neke ću naći citate.

O građanskom ratu sa izrazom, da je bio rat i (marksistička) revolucija, govori članak, koji je u knjizi "Palme mučeništva". To sam je prenio sa interneta, a tamo nema ISBN brojeva. Strletovu knjigu "Slovenski mučenec Lojze Grozde" iz godine 1991 ja posjedujem. Ako je potrebno, za nju ću navesti i te brojeve. Starije knjige pak takvih brojeva nisu imale. Ja sam radio dugo godina u biblioteci, pa to tada još nije postojalo. Da je bilo i pravog građanskog rata i revolucije, pokazuje činjenica, da stvaranje Nove Jugoslavije zapravo nije išlo demokratskim putem. Ako bi išlo, ne bi se već bez izbora išta odlučivalo. A KP je 29. XI. 1943 u Jajcu odredila buduće uređenje bez izbora. Također Blajburška tragedija (prema nekim ocjenama je poslije rata mučeno i pobijeno oko 100.000 razoružanih Hrvata i oko 15.000 Slovenaca, da ne nabrajamo još Kozake, Nijemce, kao i pripadnike drugih jugoslavenskih naroda. Također tragična sudbina Vojvođanskih Nijemaca poslije rata (oko pola milijona ih je nasilno otjerano sa svojih posjeda u Vojvodini i prebačeno u logore - a oni su redom bili građani Kraljevine Jugoslavij) - ima također značajke čisto građanskog rata i etničkog čišćenja. Ono izvanredno stanje je zvanično zapravo trajalo sve do donošenja prvog Ustava 1953. godine. Tu moramo ubrojiti još i Goli otok. Zar Ti smatraš, da je stanje bez ustava u razdoblju od 1941-1953 normalno, sa svime, što se događalo? Na partizanskoj strani za to nitko nije morao odgovarati. Onda se i ja slažem s Tobom, da građanski rat nije ni postojao. Činjenica ipak ostaje, da cijelo ovo razdoblje ipak liči (i to revolucionari ne kriju, jer po marksizmu mora biti stalna "klasna borba"), ako ne na revoluciju, barem na stalno izvanredno stanje, koje je bilo u službi jedne stranke. --Stebunik 16:45, 14 juli 2010 (CEST)

Više tolerancije[uredi izvor]

Poštovani CERminator! Nadam se, da ćemo naći zajednički jezik. U početku moramo biti tolerantni; ja također želim biti. Svaki životopis je neke vrste reklama. Ako to ne bi bio, ne bi ga imalo smisla pisati. Nemoj biti tako nepovjerljiv do mojih izvora. Moraš ipak imati povjerenje u dobronamjernost, da su moji izvori točni. Ako ja nešto citiram, to činim odgovrorno. Ko da netko iz tih mnogih jezika ne bi mogao otkriti krivotvorenje? Uči i Ti više jezika, pa ćeš moći lakše provjeravati. Kuda dođemo sa takvim nepovjerenjem? U čorsokak! Mene slični životopisi u drugim religijama ne iritiraju, nego šire moj horizont. --Stebunik 19:27, 14 juli 2010 (CEST)
slažemo se u većini tačaka. Međutim, samo sam vam dao smijernice kako da uspješno napravite dobar i kvalitetan članak, koliko toliko nepristrasan i razumljiv. Molio bih vas da me ne interpretirate pogrešno. naime, smatrate da nisam tolerantan naspram drugog i drugačijeg, naročito u smislu vjere i religije, kako navodite. Još jednom vas molim da spustite tenzije, u obostranom interesu. Što se tiče jezika, ovdje je veliki problem korisnika sa drugih jezičnih projekata (ističu se sa hr. i sr.wikipedije) koji unose svoje jezičke karakteristike--CER@ (ask) 08:26, 15 juli 2010 (CEST)

Jezik[uredi izvor]

Slažem se sa Tobom, da moramo mirno razgovarati. Glede jezika bih molio pomoć i dobronamjerne savjete. Ukaži na pojedinačne greške. Ako je na bosanskoj Wikipediji, neka bude takav i jezik. Hvala unaprijed. --Stebunik 11:27, 15 juli 2010 (CEST)

kad završite s dotjeravanjem članka, javite mi pa ću preći članak u vezi pravopisa i stranih riječi. Lijep pozdrav--CER@ (ask) 11:33, 15 juli 2010 (CEST)
Članak je za sada završen. Trenutačno sam zauzet drugim poslovima, pa ga neću mijenjati. Zahvalan sam Vam za prijedlog, samo uradite. Stavite i druge primjedbe, ako mislite, da su potrebne. Nema razloga, da to ne bi uvažio, ako ću smatrati konstruktivnim.--Stebunik 23:53, 15 juli 2010 (CEST)

Nove reference i link[uredi izvor]

U članak sam danas dodao samo potrebne citate: o ubojstvu bogoslova Hočevara te o građanskom ratu. Dodat je i link na engleskom o građanskom ratu. --Stebunik 22:29, 16 juli 2010 (CEST)

Stranica za razgovor[uredi izvor]

Molim Vas da na stranicama za razgovor ne „heklate“ o svemu i svačemu, a pogotovo nema potrebe da stavljate slike. Držite se teme inače ćete biti blokirani, Wikipedia nije forum. Pozdrav --Squirrel 23:18, 19 juli 2010 (CEST)

Slike[uredi izvor]

Pogledaj članak in primjedbe, koje bez potrebe traže citate glede stvari, koje su svima poznate: 1. da je bio drugi svjetski rat ujedno i građanski rat 2. da je bio bogoslov Hočevar ubijen od strane partizana tri sata prije nego je uhvaćen Lojze Grozde. Slike to pokazuje, kad onaj, koji je "heklao" po mom članku, nema povjerenja o podatke i citate. Sapienti sat.--Stebunik 23:56, 20 juli 2010 (CEST)

Nagradno pitanje[uredi izvor]

Pročitajte sljedeće rečenice:

  • Šentrupert sa gotskom crkvom iz vremena svete Eme oko 1000 po. Kr.
  • Spomenploča palim i ubijenim domobranima na groblju u Šentrupertu.
  • Mirna je mirno selo u jugo-istočnoj slovenskoj pokrajini Dolenjska.
  • Celje - pogled sa Brda svetog Josipa (Hrib Svetega Jožefa) na centar.
  • Njemačka posebna marka povodom 70. rođendana Pape Ivana Pavla II u godištu 1990 u DRN tik pred njenim slomom.
  • Njemačka vanredna marka povodom 80. rođendana Pape Benedikta XVI u SRN u aprilu 2007.
Šta ovo ima sa člankom o kojem pišete???
Ovo je zadnja opomena, ako nastavite pisati o svemu i svačemu, bićete blokirani. Pozdrav --Squirrel 15:35, 28 juli 2010 (CEST)

Odgovor[uredi izvor]

Poštovani korisnik Squirrel! Sa iznenađenjem sam primijetio ne samo, da mi je obrisana cijela galerija slika, nego mi prijetite da ćete me blokirati. Zar ove slike u izbrisanoj galeriji stvarno nemaju nikakve veze sa člankom? Ja sam se dosta trudio, da sam sastavio galeriju slika, koje ne ometaju tekst, nego su ispod te objašnjavaju pojedine pasuse. Rečenice ispod slika objašnjavaju značenje slika, a slike su povezane sa člankom. Nekoje sam slikao sam, a druge sam uzeo iz Wikipedia-commons. Zašto? Jer su kao slikovno gradivo uz tekst. 1. *Šentrupert sa gotskom crkvom iz vremena svete Eme oko 1000 po. Kr. – Kao što piše u članku, je bilo Grozdetovo tijelo poslije našašća prenijeto u Šentrupert. Tamo je posebna komisija od deset članova sastavila detaljni zapisnik. Zatim je bilo odneseno dakako u crkvu, gdje je služena sveta misa. Iza toga je bilo prenijeto na groblje i sahranjeno. Selo Šentrupert je dakle povezano sa člankom. 2. *Spomenploča palim i ubijenim domobranima na groblju u Šentrupertu. – Među imenima ubijenih na spomen-ploči u Šentrupertu se nalazi također ime Lojze Grozde, ali i ubijeni bogoslov Janez Hočevar. Imena na ploči su kao ilustracija toga. Zašto bi to nekom dobronamjernom Wikipedisti smetalo? (Dali to nekome smeta? Ako neko ima mržnju prema domobranima, to nije problem Wikipedije, koja želi biti objektivna.) 3. *Mirna je mirno selo u jugo-istočnoj slovenskoj pokrajini Dolenjska. – Mirna – svatko zna, što znači riječ Mirna. U članku se govori, da je mučenje vršeno u Mirni. Zato itekako pripada ta slika ovamo. 4. *Celje - pogled sa Brda svetog Josipa (Hrib Svetega Jožefa) na centar. – U Celju je bila beatifikacija Lojzeta Grozdeta i zato ta slika itekako spada ovamo. 5. *Njemačka posebna marka povodom 70. rođendana Pape Ivana Pavla II u godištu 1990 u DRN tik pred njenim slomom. - Natpis ispod marke je prijepis iz Wikipedije commons, odakle je marka uzeta. Slika predstavlja Papu Ivana Pavla II, a taj papa je primio i pratio postupak za Grozdetovu beatifikaciju. U članku se navode i nekoje njegove riječi. 6. *Njemačka vanredna marka povodom 80. rođendana Pape Benedikta XVI u SRN u aprilu 2007. – Na Wikipediji commons je bio prikazan i Papa Benedikt XVI, koji poslao svog zamjenika za beatifikaciju u Celje. On je imao u procesu – kao što se vidi iz teksta – odlučujuću ulogu.

Moje pitanje: dali slike u izbrisanoj galeriji stvarno nemaju nikakve veze sa člankom?
Zar daljnje dvije zadnje slike, koje ste također uništili (kardinal Bertone u pratnji biskupa na stadionu pred beatifikacijom te Grozdetove relikvije) također nemaju nikakve veze sa člankom o Lojzetu Grozdetu?

Ako Vam smetaju natpisi, mogli ste ukazati, što bolje predlažete, ali i prikladnije slike, ako Vam ove nisu dobre – a niste ih trebali brisati. --Stebunik 22:35, 28 juli 2010 (CEST)

Moje mišljenje je da većina slika nema direktne veze sa člankom. Isto bi bilo npr. kad bi u članku o kuhinjskoj soli stavljali slike svega što sadrži so. (more, hrana, ćevapi itd u nedogled). Wikipedija nije galerija slika. IMHO, jedine slike koje imaju direktne veze s člankom su slike npr. beatifikacija i relikvije, te slika spomenploče. Ostale slike gradova i mjesta u Sloveniji nemaju direktne veze sa osobom o kome se piše, stoga nema potrebe da se dižu bilo kakve tenzije, prijetnje i sl. Sve se može riješiti mirnim dijalogom. Nažalost, trenutno ste blokirani, stoga kad istekne blokada, molim vas da razmotrite sve aspekte koje sam naveo. Tačna je i tvrdnja Squirrel da nema nedodirljivih članka, svaki članak može da bude izmijenjen od strane drugih korisnika, u skladu sa pravilima Wikipedije. Čini mi se da je upravo vaš entuzijazam da radite na isključivo ovom članku (dovodi se u pitanje da li imate direktne veze ili interesa o temi članka), upitno postaje da li se radi o ličnom interesu, odnosno u kojoj mjeri se ovdje radi o pristrasnom POV--CER@ (ask) 07:35, 29 juli 2010 (CEST)

Ruganje i blokiranje[uredi izvor]

Korisnik Squirrel si priušti veliku slobodu: najprvo se drsko ruga iz mene (gle: "Nagradno pitanje"); kad dobi odgovor, koji je dat iscrpno i sa poštovanjem, on me blokira. U najmanju ruku - to je bezobrazluk i takvo ponašanje nije na mjestu. Nije stvar u tome, dali se on samnom slaže ili ne - nije pravi način, da se među kulturnim sagovornicima tako postupa. Ne vjerujem naime, da je takav postupak u bosanskoj Wikipediji svakodnevna pojava. Barem se nadam. --Stebunik 23:27, 7 august 2010 (CEST)

Nisam ničiji advokat, ali, Stebunik, razmislite o tome da ne stavljate sve, što po vašem mišljenju ima veze sa Lojzetom, u samo jedan tekst. Sasvim je na mjestu primjedba, odnosno prijedlog, da napišete tekstove o gradu Mirni (dopunite, ako već postoji), pa o poštanskim markama koje vam se sviđaju, i drugo. Tu, ako ima potrebe, ne vještački, napomenete linkom i ono, na šta, očigledno, prvenstveno ciljate. Prekrupne su riječi "bezobrazluk" i sl. Nikada samo jedna osoba nije u potpunosti u pravu. Bar na wikiju ima prostora za pisanje i da nikome nije tijesno. Kad im mi pisanjem dostignemo kapacitete, oni će se već proširiti.--palapabosnia 23:43, 7 august 2010 (CEST)
Bio si blokiran zbog onih „žalbi“ koje si pisao drugim korisnicima. Wikipedija nije forum, a nije ni mjesto za chat. Prestani se žaliti na ostale korisnike i piši članke. Ako me još jednom „prozoveš“ bit ćeš blokiran an malo duži period. --Squirrel 09:30, 8 august 2010 (CEST)

Doktrine Wikipedije[uredi izvor]

Pozdrav Stebunik. Upravo sam procitao razgovor sa drugim adminima ovdje, pa bih ti zelio nesto blize objasniti smisao Wikipedije. Wikipedia je jedan projekt na vise jezika, sto znaci da ne postoji engleska, njemacka ili bosanska Wikipedija, nego Wikipedia na engleskom, njemackom ili bosanskom jeziku. Paralelno tome, na svakoj jezicnoj verziji je sluzbeni jezik jednak navedenoj verziji. U uvodu i dobrodoslici, imas korisne linkove koje bi prije daljeg uredjivanja trebao pogledati i procitati. Dalje, u tekstovima moras navesti provjerljive izvore (kako se to radi, takodjer je navedeno u dobrodoslici). Sto se tice slika, one moraju blize definirati clanak i ne sluze kao ilustracije dogadjaja povezanih sa temom clanka. Osim toga, opisi slika moraju biti na bosanskom jeziku. Da bi sebi i drugima ustedio konfrontacije, zamolio bih te da upozorenja procitas, a ne da svaki put okreces po "svome". Pozdrav --WizardOfOz talk 22:37, 5 oktobar 2010 (CEST)

Koje rjeci nisi razumio?!? Postoji clanak Bleiburg, tako da nema potrebe da se slike grada danas, stavljaju u clanak u kojem se govori o masakru koji se zbio prije preko 60 godina. --WizardOfOz talk 22:51, 5 oktobar 2010 (CEST)

Citat[uredi izvor]

Pitanje glasi: Kada, gdje i dostupni link, a odgovor je? --WizardOfOz talk 19:36, 27 novembar 2010 (CET)
Na koji članak ili citat mislite? --Stebunik 19:40, 27 novembar 2010 (CET)
[1]--WizardOfOz talk 19:42, 27 novembar 2010 (CET)

Citat je stavljen i pravilan. Mnogo članaka nema nijedan citat[uredi izvor]

Ja sam stavio citat, odakle sam citirao. Zar to nije dovoljno? Čitao sam članak o Strossmayeru, pa nema nijednog citata, makar je pun nedokazanih i jednostranih tvrdnji. Zašto Vam to ne smeta? Zašto niste tamo stavili sličnu primjedbu? Ili se svi slažeta sa tolikom povredom neutralnosti? Uostalom je ona tvrdnja pape Benedikta XVI o svecima tako općenita i ništa novo ili posebno. Ne odnosi se samo na Grozdeta i nikoga ne vrijeđa. Zašto bi netkome smetala, da bi za nju bilo potrebno tražiti i linkove? Ja sam original pisao na slovenskom; valjda imam pravo, da navedem slovensku literaturu, koja mi je bila dostupna. Druge nažalost nemam. Možda pak nekome već samo ime pape i naučenjaka Benedikta XVI smeta? Uostalom - članak nije o papi, nego o Grozdetu. Iz prvog zapisa "Reklama" je očito, da nekome smeta spominjanje Pape. Ipak je to samo citat iz novina "Družina", kao što je citirano.

Ako se netko čudi, zašto na bosanskoj Wikipediji nisam stavio više članaka - baš zbog uskogrudnosti nekojih korisnika.
Već odavno sam završio članak o Grozdetu, a osim pretjeranih zahtjeva po nekim linkovima još nisam vidio, da bi ga netko stvarno preveo na bosanski jezik. Šta se neutralnosti tiče - mislim da navodi članak jednu i drugu stranu u dovoljnjoj mjeri, makar ima partizanska strana puno suprotnosti i nedokazanih tvrdnji, napisanih tek devedesetih godina. Dokaze protiv okrutnog postupanja sa Grozdetom navodi naročito knjiga Dragarjeve, gdje su navedeni ne samo linkovi, nego i brojni originalni dokumenti. Nemam pak vremena sve to proučiti.

Mislim, da Wikipedija nije mjesto za doktorske disertacije i vlastita istraživanja, nego za dobre članke na temelju izvora. --Stebunik 20:03, 27 novembar 2010 (CET)

Kao prvo ne pretpostavljate dobru namjeru. Kao drugo, prebacivanje sa pristrasnoscu osjecam kao osobni napad. Eh sad idemo dalje: kao prvo, Vase izmjene na clanku o Josipu Juraju sam oznacio ispravnim, sto znaci da se slazem sa Vama. Kao drugo, slobodni ste ispraviti svaki clanak na Wikipediji na bosanskom jeziku koji smatrate pristranim ili neisitinitim, naravno samo uz navodjenje izvora. Citati u smislu rekla kazala, nisu izvori. Drzimo se nepisanog pravila da prednost dajemo izvorima van balkanskog podrucja, pogotovo u clancima koji se ticu zajednicke historije. Tek u nedostatku takvih, vracamo se izvorima sa balkana. Izvor nije Papa je rekao i to je opce poznato, nego Papa je rekao, objavljeno u, link ili ISBN broj. Tada takva izjava postaje izvor. Ovu zadnju recenicu shvatite kao zadnje upozorenje pred blokadu: ili cete promjeniti ton Vaseg ophodjenja ili cete biti blokirani, na Vama je da izaberete vama odgovarajucu varijantu. Prije nego napravite jos bilo koju izmjenu, pomno procitajte sve poruke koje su Vam pisali administratori na ovoj stranici, a nadam se da ste u mogucnosti da iz toga izvedete pouku. Pozdrav --WizardOfOz talk 20:34, 27 novembar 2010 (CET)

Napomena[uredi izvor]

Hvala na napomenama u pogledu toga šta treba proširiti, ali već imamo projekt "Čišćenje članaka" koji to obuhvata, o kojem lijepo stoji "sticky note" u vrhu stranice. Da si kliknuo na to, uštedio bi sebi nešto vremena. Ali cijeni se i dobra namjera. -- KWiki (razgovor) 20:30, 10 februar 2014 (CET)

Sticky note jako lijepo zvuči, ali mi za to treba rječnik. Uostalom, u vezi s navedenim projektom - da li treba negdje u vezi toga kakva pomoć ili ne? Hvala.--Stebunik (razgovor) 17:34, 12 februar 2014 (CET)
To je ova uokvirena poruka o projektima u vrhu stranice što je vidljiva u svakom trenutku i koja će stajati dok to bude potrebno. A svaka pomoć je dobrodošla. Samo klikni, pa vidi šta te zanima. -- KWiki (razgovor) 17:53, 12 februar 2014 (CET)

Poteškoće[uredi izvor]

Teško je s njima, pa da su iz bilo kog entiteta - savete bi davali, a ne bi pomogli, nego odmogli. Pa neka onda čovek sarađuje? --Stebunik (razgovor) 01:04, 20 decembar 2019 (CET)

Cijenjeni kolega, ukoliko imate nekih poteškoća pri radu na wiki, javite se i riješit ćemo sve zajednički. Pozdrav!--AnToni(R) 08:21, 20 decembar 2019 (CET)
Vjerujem, da nisu svi baš jednaki. Ali pogledajte ovu stranicu - jedan kolega me je - blokirao - ali zašto? Čuo sam za jednog predsjednika, da mu je porastao pritisak i da je morao u bolnicu, jer su mu novinari postavljali neugodna pitanja. Doduše ne vjerujem, da je to istina - ali slično se dogodilo meni, što sam jednom suradniku postavljao nekoliko pitanja, koja mu se nisu svidjela - a izgleda, da su mu bila mrska i nekoja moja stanovišta. Ujedno je na smrt zamjerio, što sam se na njegove postupke požalio jednom od njegovih kolega. Gdje je tu tolerancija, prašak demokracije, imalo volje za suradnju? Još gore je, jer nisu kolege dali nikakve podrške, nego su se pridružili tom diktatoru - koji nema nikakve veze sa slobodnom Wikipedijom. Samo pogledajte ovu stranicu malo gore, pa ćete vidjeti razlog, zašto već dugo vremena ne pišem na bosanskoj wikipediji. Ne kažem, da nisu neke druge wikipedije na sličan način ljubomorne, jer pišem na više jezika - ali u tolikoj mjeri nijedna. Nadam se, da su od tada došli na odgovorna mjesta na ovoj vikipediji odgovorniji ljudi, koji ne traže samo svoj prav i svoju slavu, nego objektivnost i istinu, pa makar bila za koga neugodna: istina naime boli. Za tvoju dobru volju baš ti hvala - prijatno si me iznenadio. Ako te tikam, ne zamjeri, tako rade na našoj slovenskoj wikipediji, koju ipak osjećam iz mnogo razloga kao svoju - i gdje su ljudi-suradnici ipak mnogo kulturni i tolerantni. --Stebunik (razgovor) 22:18, 22 decembar 2019 (CET)
Samo nastavite sa radom i za sve probleme obratite se slobodno. Za tikanje nije problem. Svi smo članovi globalnog projekta. Pozdrav i tebi i kolegama sa slovenske wiki, posebno onima koji me lično poznaju.--AnToni(R) 22:25, 22 decembar 2019 (CET)

Koronavirus i Uskrs[uredi izvor]

Mnogo mi je drago čuti nešto takvo. Ima ipak i u BiH različitih - imam ja tamo mnogo iskrenih prijatelja. Da ne opisujem, kakvo je bilo moje putovanje kroz Bosnu prije više od deset godina! Nevjerojatno - svašta čovjek doživi - zanimljivi ljudi! Vidio sam tada, da ima mnogo dobrih ljudi - ali nekolicina je drugčija. Ali na ondašnjoj (2010) Wikipediji - da ne nabrajam - silno razočarenje! Sada imam jedan veliki projekt na slovenskoj Wikipediji, pa ne stižem na nijednu drugu. Ako te zanima, pogledaj na moju stranicu suradnik Stebunik, pa ćeš pročitati lijepu poruku o koronavirusu i Uskrsu. Treba u slozi, jer sloga jači, nesloga tlači. Ima zemalja, gdje se ne mogu ništa dogovoriti, makar lađa već tone, jer su svi tvrdoglavi i imaju svoje pravo. Nadam se, da to nije BiH. Treba sloga i popustljivost, ali i molitva - bez molitve i Isusova blagoslova neće biti uspjeha!--Stebunik (razgovor) 18:28, 1 april 2020 (CEST)