Razgovor s korisnikom:Szupa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Korisniče Szupa, dobrodošli na Wikipediju na bosanskom jeziku!

Do sada ste se možda već upoznali sa konceptom rada ovog projekta, a ako niste, posjetite Vrata zajednice gdje možete naći dosta korisnih informacija.

Svaki početak zahtijeva malo navikavanja pa Vam savjetujemo da aktivno komunicirate sa ostalim korisnicima. Na taj način ćete se navići na standarde i lakše ćete naći svoje mjesto u zajednici.

Opća pitanja možete postaviti na Čaršiji ili možete direktno diskutovati sa ostalim korisnicima na njihovim stranicama za diskusiju. Korisne stranice za upoznavanje s isključivo jezičkim pitanjima su pravopis i pisanje riječi u skladu sa standardom.

Također vrlo korisna stranica je Nedavne izmjene gdje možete pratiti trenutne aktivnosti i izmjene na ovoj Wikipediji.

U diskusijama svoj potpis možete ostaviti navođenjem četiri puta zaredom znaka tilda (~~~~).

Molimo Vas da vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka.

Još jednom dobrodošli i puno uspjeha u radu. Kahriman

Odgovor[uredi izvor]

Ne znam koji je problem ali pretpostavljam da ste zaboravili da postavite licence za slike. Ukoliko ste postavili slike sa licencama onda jedini razlog je da slike su kopirane sa neki druge internet stranice, što pada pod kategoriju "kršenja autorskih prava". Ja ću pogledati historiju izbrisanih slika pa ću vidjeti ako je Emir naveo razlog. (Molim vas da budete strpljivi dok se problem riješi). Nastavite sa dobrim radom! Pozdrav, Vseferović 01:50, 21 decembar 2006 (CET)

Da to je razlog... Niste naveli licence pa su slike izbrisane. Ovo je pravilo Wikipedije. Ukoliko ste vi autor slika onda ponovo postavite te slike sa licencama. Hvala, Vseferović 01:55, 21 decembar 2006 (CET)

Odgovor na Vaše pitanje...[uredi izvor]

... imate ovdje. --Elmir[demicx] 21:53, 20 april 2007 (CEST)

Lokvica[uredi izvor]

Zato što je članak o Lokvici bio nesređen i napisan u neenciklopedijskom stilu bez ijedne reference i izvora, internih linkova itd. Kao takav je stajao od 2007. godine, inače bi bio obrisan, ali mojom dobrom voljom sam ga preuredio u stilu kojim trebaju biti napisani članci na wikipediji. Možete i dalje nastaviti uređivati članak, ali u enciklopedijskom stilu poštujući standarde wikipedije na bosanskom jeziku. Za više detalja kako da kvalitetno doprinesete wikipediji pročitajte šablon dobrodošlice. Pozdrav. --18:46, 31 mart 2009 (CEST)

Jezik[uredi izvor]

Clanci se pisu na bosankom jeziku. Rijeci sa drugih jezika (engleskog i sl.) prevedite. Razmislite o potrebi pisanja clanaka o naseljima sa 5 stanovnika (to je mozda samo jedna kuca sa 5 osoba). Toni 14:31, 10 oktobar 2009 (CEST)

Razmislio sam dobro, nije jedna kuća nego naselje od 10 kuća. Živinjane u istorijskom smislu je značajno za Sredačku župu pa ga valja opisati. Szupa

Molim Vas da naslove članaka pišete pravilno koristeći naše karaktere (č, ć, š, ž, đ, dž), u suprotnom će članci biti izbrisani. Ado 14:55, 10 oktobar 2009 (CEST).

U redu, za naselja Rečane, Drajčići i Živinjane su postavljeni novi tekstovi sa našim znakovima u imenima pa možete tekstove sa naslovima bez nasih znakova u imenima da izbrišete. Uzgred, kako da ispod slika u galeriji dodam opis? Szupa

Župa[uredi izvor]

Čitao sam vaše članke, i smatram da trebate nastaviti da radite sa istim žarom. Naravno, grešaka ima, kako jezičkih tako i činjeničnih, ali to je jedini način da se nauči kvalitetno pisati. Mene konkretno interesuje, šta znači župa u kontekstu Sredačke Župe? Je li to regija, ili administrativna jedinica, ili historijski pojam. To nije jasno čitaocima. Emir Kotromanić 22:07, 10 oktobar 2009 (CEST)

"Prizrenske župe" su pojam koji je uveo još Jovan Cvijić u svojim pisanjima o Prizrenu.

http://www.promacedonia.org/serb/cvijc/cvijic_balkansko_poluostrvo_1.pdf

http://www.promacedonia.org/serb/cvijc/cvijic_balkansko_poluostrvo_2.pdf

U geografskom smislu Sredačka župa je kotlina kao što su i sve prizrenske župe: Sirinićka Župa - oblast Brezovice Gora - Oblast oko Dragaša Opolje - Oblast izmedju Sredačke župe i Dragaša.

Medjutim, kada u Prizrenu ili okolini kažete župa svi pomisle na sredačku župu. Uverenja sam da većina ljudi iz Brezovice, Dragaša i Opolja neznaju da se oblasti u kojima žive u literaturi označavaju kao prizrenske župe.

Da zaključim, u slučaju Sredačke župe je reč o regiji mada postoji inicijativa stanovnika godinama unazad da Sredačka župa postane administrativna jedinica odnosno opština grada Prizrena. U skladu sa pomenutom inicijativom sedište opštine bi bilo u selu Rečane (navedeno u tekstu o Rečanu). Na spoljnim linkovima možete naći više informacija o ovoj inicijativi.

Uputstva[uredi izvor]

Postaviću Vam sljedeći okvir dobrodošlice i tu ćete naći linkove na sva uputstva koja bi Vam mogla biti potrebna u radu; između ostalog i kako postaviti slike. Pozdrav Ado 14:26, 11 oktobar 2009 (CEST)

Poštovani kolega, ne bih se složio da je ovaj link o web stranici stranke relevantan za članak. Za članak o toj stranci da, ali o mjestu ili geografskom pojmu ne bih se složio.--CER@ (ask) 10:25, 14 oktobar 2009 (CEST)
Slažem se--CER@ (ask) 10:36, 14 oktobar 2009 (CEST)
Ovaj je članak dio
Pomoći
Prvi koraci

Glavna stranica
Kako početi novu stranicu
Sadržaj članka
Interwiki
Portali Wikipedije na bosanskom jeziku
Vanjski linkovi
Slike (Datoteke)
Tabele
Stranice za razgovor
Prijavljivanje

Pogledaj

Wikipedia:Uvod

Wikipedia-logo-v2-bs.svg
Szupa, dobrodošli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!

Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte sa drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati sa drugim korisnicima. Možete kontaktirati i neke od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta vas interesuje, čime se bavite i sl. Molimo Vas da se potpisujete na stranicama za razgovor korištenjem ~~~~ (četiri znaka tilda).

Radite zajedno sa drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme. Možete se upisati i u Wikikartu, tako da i drugi znaju gdje živite.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji. Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani. Ado 14:26, 11 oktobar 2009 (CEST)

Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
Čaršija
View-refresh.svg
Nedavne izmjene
Accessories-text-editor.svg
Pravopis
Crystal128-kanagram.svg
Jezički standardi
Čć.svg
Pravilno-nepravilno
Help-browser.svg
Najčešća pitanja
Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our village pump in English
P. S. Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.