Razgovor s korisnikom:Yahadzija/Arhiva 3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Napomena

Kod pojmova koji se mogu odnositi na razne oblasti trebate staviti dodatnu odrednicu u zagradu, bez obzira na to radi li se o članku ili preusmjerenju. Npr: promotorpromotor (genetika) i slično. -- KWiki (razgovor) 15:34, 13 decembar 2014 (CET)

Promovirat ćemo i to! -- Rh+ (razgovor) 15:37, 13 decembar 2014 (CET)
Ne treba – već je urađeno. Ovo je samo napomena za ubuduće. -- KWiki (razgovor) 15:39, 13 decembar 2014 (CET)
Hvala! -- Rh+ (razgovor) 17:24, 13 decembar 2014 (CET)
Nema na čemu; i treći put. :-) P. S: Ne morate otvarati novu temu za svaki odgovor koji napišete – pišite u okviru već postojeće teme u kojoj Vam je poruka ostavljena (osim ako otvarate novu temu, naravno) kako se ne bi bespotrebno nagomilavali naslovi. -- KWiki (razgovor) 17:36, 13 decembar 2014 (CET)

Arhiviranje

Odsad će Vam stranica za razgovor biti automatski arhivirana svakih 30 dana (broj dana može se naknadno promijeniti). -- KWiki (razgovor) 18:54, 13 decembar 2014 (CET)

Hvala!

Rh+ (razgovor) 18:55, 13 decembar 2014 (CET)

Ja govorim i pišem

Bs. je i Šimpanzo, mn. Šimpanzi. Ostavite po mom!

Rh+ (razgovor) 14:57, 10 januar 2015 (CET)

Moje mišljenje je da je mnogo češći oblik čimpanza. --C3r4r2d2 15:10, 10 januar 2015 (CET)
Evo šta kaže riječnik:

čimpanza/šimpanzo - 191. stranica
šimpanzo/čimpanza nom. mn. šimpanzi - 540. stranica
Oboje ispravno a to znači da jedno od dvoje navedeno treba biti preusmjerenje. --Golden Bosnian Lily (r) 15:28, 10 januar 2015 (CET)

Znam odavno

Rh+ (razgovor) 21:22, 10 januar 2015 (CET)

Ne mogu na tri strane

Nisam Napoleon!

Rh+ (razgovor) 23:51, 10 januar 2015 (CET)

[1] Novosti iz Šipraga :-) --Munjanes (razgovor) 01:08, 25 januar 2015 (CET)

(H)udovica

Za pravopis nije važno šta je češće nego šta je ispravno. Ja sâm napravim dosta preusmjerenja koja su inače nepravilna, ali neka i obrišem iz preventivnih razloga. Znam ja da je "hudovica" u upotrebi (čak se nalazi i u Pravopisu), ali taj oblik nema nikakvog etimološkog utemeljenja; štaviše, navodi na pogrešno porijeklo (od pridjeva "hud"; a zapravo potječe od vdova i ima isti korijen kao njemačko Witwe i englesko widow). Jezik je moja struka i kad god interveniram, to je s nekim razlogom, a ne zato što mi se htjelo tako. S poštovanjem. -- KWiki (razgovor) 10:25, 28 januar 2015 (CET)

Bez obzira na etimologiju, koju Vi svakako bolje poznajete, u bs. se hudovica održala zbog utiska da je huda, iako ima i veselih. I da li udovici nedostaje ud, pa se ponaša onako kako rade "vesele udovice"? Šala mala!
Mislite li odista da se ova riječ u bs. puku održala samo zato što je bio svima poznat njen korijen: Witwe i englesko widow, a na svakom prelu, u kopačima ili na derneku?!
I jedno asvim praktično pitanje i prijedlog za ubuduće: zašto ne spominjati sve nazive koje pravopis dozvoljava, a koji se javljaju u praksi? Time samo, uz minimalan trud, olakšavamo pristup našim člancima.
U ovakvim i sličnim prilikama to mi i jest osnovna namjera! Rh+ (razgovor) 11:26, 28 januar 2015 (CET)
Već sam se dotakao toga u poruci (druga rečenica). A za (dobru) šalu sam uvijek. :-) [A ova je bila dobra. :)] Da citiram jednog profesora: "Idemo dalje!" ;) -- KWiki (razgovor) 11:37, 28 januar 2015 (CET)

Egzon

Molim vas da ovaj dio malo "sredite": Izraz egzon je izveden iz ekspresije regiona nukleinskih kiselina, a skovao ga je američki biohemičar Walter Gilbert 1978. godine: "Pojam cistron... mora biti zamijenjen da o transkripcija jedinica koja sadrži regiju koja će se izgubiti iz zrelog glasnika za koga predlažem da ga zovemo intron (za intragensku regiju) naizmjenično sa regijama koje će biti izražajne egzoni. --palapabosnia (razgovor) 12:54, 28 januar 2015 (CET)

Invitation to Medical Translation

Medical Translation Project

Globe-Star of life.svg
Invitation to the Medical Translation Project – a joint Wikimedia project started by the English language WikiProject Medicine!

Thank you for being one of the top Medical editors! I want to use this opportunity to introduce you to our most ambitious project.

We want to use Wikipedia to spread knowledge where it will be used. Studies have shown that Wikipedia is the most common resource of medical knowledge, and used by more people than any other source! We want high quality articles, available to everyone, regardless of language ability. It isn't right that you would need to know a major language to get hold of quality content!

That is why in the recent Ebola crisis (which is still ongoing) we translated information into over 70 languages, many of them small African languages. This was important, as Wikipedia was also shown to be the biggest resource used in Africa for information on Ebola! We see tremendous potential, but also great risks as our information needs to be accurate and well-researched. We only translate articles that have been reviewed by medical doctors and experts, so that what we translate is correct. Many of our translators are professionals, but many are also volunteers, and we need more of you guys – both to translate, but also to import finished translations, and fix grammatical or other style issues that are introduced by the translation process.

Our articles are not only translated into small languages, but also to larger ones, but as of 2015 this requires users to apply for an article to be translated, which can be done here (full articles, short articles) with an easy to manage google document.

So regardless of your background head over to our main page for more information, or to our talk page and ask us questions. Feel free to respond in any language, we will do our best to find some way to communicate. No task is too small, and we need everyone to help out!

I hope you will forgive me for sending this message in English – we also need translators for messages like this, and above all local language community managers, which act as a link between us and you. Also I can not reply on your talk page, so please go to our talk page!

Thank you for helping medical information on Wikipedia grow! -- CFCF 🍌 (email) 15:37, 28 January 2015 (UTC)

Google Translation of this message

Vegetacija

Mislim da je to dvoje isto. Nema potrebe dodavati (biljke) dodatno, nisu ni na en.wiki to stavljali :-) Mi možemo ići kasnije sa Primarna vegetacija itd. --Munjanes (razgovor) 23:02, 1 februar 2015 (CET)

Provjerite

Provjerite en.wiki!

Podržavam prijedlog da se ide na čvor tek kada dođe vrijeme, ali ne za tipove biljne vegetacije, nego životno vegetiranje (za koje se kaže: vegetacija)!

Rh+ (razgovor) 23:33, 1 februar 2015 (CET)

Treba zamijeniti englesku sa našom infokutijom Hromosom 22 (čovjek)! Što se tiče vegetacije, neka stoji zasad ovako, pa ćemo vidjeti kako to zamijeniti. --Munjanes (razgovor) 19:21, 2 februar 2015 (CET)
Jeste li promijenili? Kako se to radi?

Rh+ (razgovor) 20:19, 2 februar 2015 (CET)

Dvojnik

Profesore, imate 2 članka sa različitim nazivima: Lewis antigeni sistem i Lewis sistem antigena--C3r4r2d2 20:24, 2 februar 2015 (CET)

Neko nadijeva svoja imena

Svi moji tekstovi o krvnim antigenima (grupama), izuzimajuće ABO, Rh i MN, počinju (ili će počinjeti: ala Duffy sistem antigena alias Lewis sistem antigena.

Rh+ (razgovor) 22:24, 2 februar 2015 (CET)

Pa profesore Vi ste ga započeli pogledajte u historiju članka --C3r4r2d2 22:31, 2 februar 2015 (CET)

Da li?

Ako je tako, a ipak provjerite, onda nisam bio pri koncentraciji. Puno sam i ranije pisao o krvnim grupama (antigenima) ali nikad ih nisam nekome prisvajao. Moguće je da zabune unosi i podtekstni šablon na Duffy sistemu, jer ukucavam ono što mi pokaže klik na crvenoj oznaci ispod.

Tom kutijom, molim, neka se neko drugi pozabavi. Ako će doći pod svaki od sistema, onda je OK i za Duffy, a ako neće, onda ga treba fiksirati ispod članka Krvna grupa.

Rh+ (razgovor) 22:42, 2 februar 2015 (CET)

Sad sam shvatio šta se desilo. Otvarali ste članke klikom na crveni link u kutiji ispod, a pošto su tamo (pogrešno) navedeni drugačiji nazivi članaka pisali ste ih pod tim nazivom. Preradićemo kutiju a eventualne duplikate ćemo preusmjeriti da prikazuju ispravan naziv članka. --C3r4r2d2 07:55, 3 februar 2015 (CET)
Izvinjavam se i žao mi je što je došlo do zabune.--palapabosnia (razgovor) 10:40, 3 februar 2015 (CET)

Može!

Kao što može od suvremen - najsuvremeniji. Da kažemo najbliži prošli ali to unosi višeznačne zabune. Ako imate bolji prijedlog koji će prigodnije tuknuti na en.članak, predložite, molim. Možda sam danas prećero!

(Pre)dugo sam tražio što bolji bs.termin, ali je to teško zbog toga što u en.wiki (a možda će i kod nas) postoje još dva-tri pogleda na zajedničkog pretka i toliko (sub)članaka!, u užem ili širem smislu. Možda je baš zato malo prevoda na ostalim wikicama!

Rh+ (razgovor) 00:01, 8 februar 2015 (CET)

Najrecentniji

Da li je moguće naći neki naš izraz za ovo? --Munjanes (razgovor) 23:31, 7 februar 2015 (CET)

Najnedavniji možda? --Munjanes (razgovor) 23:46, 9 februar 2015 (CET)
Mislio sam na Najnedavniji zajednički predak. Samo izmjena najrecentniji u najnedavniji, može li tako? --Munjanes (razgovor) 15:42, 11 februar 2015 (CET)

Hidrografija BiH

Imamo ovaj šablon, pa ako negdje nije ubačen ili ako u njega nije nešto ubačeno, slobodno to uradite (znam da ste radili i članke o rijekama). Ja sam sad ubacio Bilu u šablon i obrnuto. Ovako se međusobno povezuje veliki broj članaka, tako da ne ostaju tzv. "članci siročad". -- KWiki (razgovor) 01:39, 17 februar 2015 (CET)

Razmislimo

Molima da razmislimo o varijantama:

Najbliži davni zajednički predak ili Najbliži drevni zajednički predak .....

Rh+ (razgovor) 16:26, 11 februar 2015 (CET)

Meni ova druga izgleda dobro. --Munjanes (razgovor) 16:27, 11 februar 2015 (CET)

Odaberite po konsenzusu. Oba pogađaju suštinu. Odgovaraju na pitanje: Koji nam je (i Vama i men) čovjek po dubini (davnini) najbliži zajednički predak!

Rh+ (razgovor) 16:34, 11 februar 2015 (CET)

Morat ćemo kritizirati KWikija :D Vjerovatno je došlo do konflikta među izmjenama. Trebate pokušati otići na onaj tab gdje ste uređivali, i par puta kliknuti "back" na pregledniku dok ne nađete svoju verziju. Također treba isti tekst kopirati i pokušati ga zalijepiti na članak. (Ovo u slučaju da je nestao tekst) --Munjanes (razgovor) 21:02, 18 februar 2015 (CET)
Prihvatam kritiku i izvinjavam se ako sam napravio sukob izmjena. Nije bilo namjerno. Mislio sam da ste sad-zasad završili s radom na članku. Nažalost, to što je bilo kod Vas, a nije sačuvano ne može niko vratiti osim Vas ako Vam je ostalo na računaru ili u privremenoj memoriji internetskog preglednika. -- KWiki (razgovor) 21:36, 18 februar 2015 (CET)

To quicky

Idemo dalje! Rh+ (razgovor) 21:58, 18 februar 2015 (CET)

Inverzija

Profesore, naslov članka bi trebali promijeniti jer je inverzija općenit pojam, može se odnositi na sve i svašta. Predložio bi da stavimo nešto u zagradu kao npr. inverzija (genetika) ili slično, po vašem izboru. --C3r4r2d2 10:51, 27 februar 2015 (CET)

Naravno!

U pripremi je i bio tako naslovljen, ali sam žurio. Uz izvinjenje, molim da isprevite naslov (u predloženu varijantu), iako je u svim takvim slučajevina zamorno linkovanje u drugim člancima. Ali, šta je - tu je!

Rh+ (razgovor) 13:19, 27 februar 2015 (CET)

Đe, ba zapelo?

Rh+ (razgovor) 22:03, 12 mart 2015 (CET)

Pitanje

Zar pridjev ne glasi "kranijalni"? Ali dobro, nije moja oblast, pa možda griješim. P. S: Tehnička napomena: ne otvarajte novu temu; samo prvo ukucajte dvotačku u red ispod (ne mislim sad nego općenito), tako da Vaš odgovor bude uvučen u odnosu na prethodni. Vjerovatno ste vidjeli to već negdje. -- KWiki (razgovor) 00:03, 13 mart 2015 (CET)

Hvala, idemo dalje! Latinsku cranium, kao i ostale -um na bs., mislim, treba kranij (ako smo uveli kalcij, simpozij etc.), a na en. je cranial i cranially pa bi u kranijalni uveli en. varijantu pridjeva. Među nama, i sam se otimam da od stranog pridjeva ne pravim naš pridjev. Još su pune knjige takvih riječi, ali u bs.wiki treba ponuditi korektniju alternativu. Posebno teško će biti sa molekulskom a ne molekularnom bio ili gen! Vidim da se sh.wiki opredijelila za molekulska. Paralele:

atom - atomska - ne atomička/na

molekula - molekulska

ćelija nismo uzeli celula - pa je ćelijski. nekorektno celularni jer je to germanski pridjev celular itd i tsl.

Rh+ (razgovor) 00:39, 13 mart 2015 (CET)

Tutin

Članak na sr.wikipediji koristi šablone sa njihove wikipedije koji se ne zovu isto kao i kod nas. tako da je posao oko tog prilagođavanja prekompliciran. Rado ću vam pomoći oko toga samo reci šta konkretno tražite. --C3r4r2d2 12:47, 16 mart 2015 (CET)

Hvala na susretljivosti. Geokutiju bih nekako i sklepao, ali preostali (a zanimljivi!) sadržaj iz sh.wiki - ne umijem!

Uz srdačne pozdrave, unaprijed zahvaljujem!

Rh+ (razgovor) 12:52, 16 mart 2015 (CET)

U toku je. Ide...--C3r4r2d2 12:56, 16 mart 2015 (CET)
Hvala!195.130.32.33 14:07, 16 mart 2015 (CET)

Prijedlog

U ovom šablonu ima nekoliko tema koje se dotiču Vaše struke ili dijapazona zanimanja, pa, ako želite, možete se nekad "uhvatiti u koštac" s njima. :) -- KWiki (razgovor) 10:39, 17 mart 2015 (CET)

Napomena

Grčko -osis u našem jeziku daje -oza. I pripazite malo na neke rečenice. Potkrade se tu i tamo poneka nedovršena ili nejasna ili loše konstruirana, a ne možemo svi sve pratiti jer nas nema dovoljno za to. -- KWiki (razgovor) 14:30, 18 mart 2015 (CET)

Niko nije idealan! Nadam se da ste primijetili da u svakom članku navodim sve naslove koji su još uvijek u opticaju (i preusmjeravam ih na prevo mjesto), što olakšava pretragu. Nikad nisam bio sklon da se ugledam na lošije primjere, jer ako bih ispravljao sve greške koje mi "podnosite pod nos, "razvalili" bismo pola bs.wiki u oblastima za koje mislim da ponešto znam. Ne znam snijeti jaje, ali znam šta je mućak! -- Rh+ (razgovor) 14:39, 18 mart 2015 (CET)
Primijetio sam to. I preusmjerenja su u redu, ali ne u samom članku jer inače članak linkuje sam na sebe, a to odavno pokušavamo očistiti (naročito Palapa); ona se prave posebno. A naravno da niko nije idealan ja prvi nisam) niti će ikad biti. -- KWiki (razgovor) 14:46, 18 mart 2015 (CET)
Mislim da je antiproduktivno mijenjati ono što sam veoma svjesno radio na preusmjerenjima. Za neke višeznačna pojmove potrebno je bacati grah da ih čovjek ubode! Ovako, svaka asocijacija vodi ka traženom sadržaju! Moguće je da Palapa ima pametnijeg posla! Rh+ (razgovor) 17:43, 18 mart 2015 (CET)
Nisam se precizno izrazio za preusmjerenja. Dakle, ne treba ih koristiti u tom članku na koji preusmjeravaju kao što ste danas uradili u članku o heterozi. Ništa više. -- KWiki (razgovor) 18:22, 18 mart 2015 (CET)
Hvala, ali i dalje ostajem pri stavu da bi pretraga bila uspješnija ako svaka asocijacija vodi na informacie iz traženog članka. Primjer: genetičko profiliranje se u žargonu pominje pod nekoliko naziva, kao i genetičko inženjerstvo (najmanje x 5)! Zato ukucavanje bilo kojeg pojma vodi u istom smjeru! I zato sam ih preusmjeravao na same sebe!

Rh+ (razgovor) 20:10, 18 mart 2015 (CET)

Rh+ ja se ravnam po wiki uputstvima, i zato ispravljam sve članke koji se vrte oko sebe. To radim otprije, i ne samo sa "vašim" člancima. Naravno, uživam u mnogim člancima koje napisaste. Niko nema ništa protiv preusmjerenja, ali ne može u članku "Jabuka" stajati jabuka.--palapabosnia (razgovor) 00:46, 19 mart 2015 (CET)
Kako en.wiki prihvata takva rješenja?! Mi težimo da budemo veći katolici od pape. Elem nejse, naći ću alternativno rješenje!

Rh+ (razgovor) 08:24, 19 mart 2015 (CET)

Ne prihvata en.wiki (osim ako nisu primijetili problem, pa riješili na nekom članku). Ono što je dozvoljeno jeste [[Jabuka (oskoruša)]]. --> [[jabuka]].--palapabosnia (razgovor) 11:30, 19 mart 2015 (CET)
Hvala na instrukcijama.

A mogu li otvoriti članak Kavkazoidi pa ga odatle preusmjeriti na Evropeidna rasa, koja je (među nama) loše opisana. Ali je pokušaj vrijedan svake pohvale! Kad bi svi... bs. na svijetu?!

Rh+ (razgovor) 13:59, 19 mart 2015 (CET)

Kotor Varoš

Tekst koji ste postavili, več postoji u članku! nemojte postavljati dupli tekst u člancima i vodite računa, da iza vas niko ne mora popravjati članka! --AnToni(razgovor) 07:42, 19 mart 2015 (CET)

Selektivno,po čudnim kriterijima, vadite iz konteksta manje bitne segmente izvornog teksta i sakatite malo poznate detalje historije K-V. Zašto ste tako uporni i šta vam smeta u sjajnim osvrtima poštovanog izvora?!
Malo više vodite računa da članci nemaju duple dijelove, te da su histrorijski dijelovi kronološki poredani! U dijelu o Drugom svjetskom ratu, nema šta da traži historija srednjeg vijeka. Mi smo mala zajednica i nemamo mogućnost stalnog kontrolisanja svih članaka, te se svako od nas treba potruditi, da ako radi na jednom članku, da ga završi kako treba, te da ne ispadamo nekompetentni ukoliko neko želi da pročita članak na bs.wiki. Vi se drugi put ubacili ovaj dio, bez obzira na to, da je već u članku postavljen! Obratite pažnju na takve stvari, jer ne pridonosi ničemu stalno mijenjanje i tzv. rat izmjena. Ja lično se ne upuštam u takve procese, jer mi oduzimaju vrijeme, a za suzbijanje takvih procesa, koristim alate, koje kao administrator i birokrata imam pravo!--AnToni(razgovor) 08:47, 19 mart 2015 (CET)

Rh+ (razgovor) 08:30, 19 mart 2015 (CET)

Profesore, AnToni je u pravu. Samo je obisao tekst koji se u članku o K-V pojavljuje 2 puta (identičan tekst) provjerite molim Vas. --C3r4r2d2 08:32, 19 mart 2015 (CET)
Višekratnim selektivnim izborom malo značajnih podataka, AnToni je napravio konfuziju koju ne mogu pratiti pa se dešavaju i takve stvari. Ostavite na miru referentno potkovane članke, pa ćemo izbjeći dosadašnje nesporazume. Umjesto da radim pametnije strane, moram se vraćati na pregled prethodnih postavki. Uostalom, zašto se samo od mene očekuje traganje za referencama za podatke o kojima i "vrapci pjevaju na grani". Tako gubim vrijeme, a za mene dovršeni članci ponovo bivaju predmet mojih daljih istraživanja. Pogledajte, npr., historiju članka Pribinić!

Opravdano tvrdite da nemate vremena permanentno pratiti izmjene nekog članka. A kao da ja imam?! Ako se ne petljate, neće biti ni konfuzije ni ponavljanja. Nemem vremena da kontroliram šta je ispušteno, a šta (nespretno) prepričano, pa su duplikati nekih sekvenci rezultat kvarenja početnih citata. A citat je citat, bez obzira što se bavi i retrospektivom!

A prijetnje niti jednog Administratora nad-Inzkovih ovlsti neće me sprijčiti da pišem o notornim istinama pa makar to nevoljno morao raditi na nekom dugom mjestu! UZ, LP! Rh+ (razgovor) 10:01, 19 mart 2015 (CET)

Svjedeno, imali vi vremena ili ne, radi se o tome, da ako već nešto radite, uradite to kako valja, da niko iza vas ne popravlja stilske, pravopisne i druge greške, te da članci na nešto liče. Za vaše probleme sa gosp. Inzkom obratite se njemu! Za druge promjene u vašim člancima, se može diskutirati, mada imam osjećaj da vama u nekim temama nije cilj da se činjenice postave u članak, nego jednostrana gledišta na rat u BiH. Ako već o tome pišete, pišite o žrtvama na svim stranama, jer takvih jednostranih web stranica imamo dovoljno, te nam nova ne treba! --AnToni(razgovor) 10:53, 19 mart 2015 (CET)
Pišem o onome što znam i o čemu imam pouzdane informacije! Nemam problema sa Inzkom, koji nikako da poduzne Bonske ovlesti, nego sa wiki-adminima koji mu ih naveliko preuzimaju!

PS: Šta ima u Pribiniću/Pribinićima?!Rh+ (razgovor) 11:02, 19 mart 2015 (CET)

Nemate vi problema sa wiki adminima, nego s time da se ne držite pravila wikipedije, te želite od wiki napraviti nekakav jednostrani portal, za koji samo vi znate kakav cilj ima. A da vam iskreno kažem, nemam pojma gdje su ti Pribinići! Svako jednostrano gledište treba korigirati i ako se piše o historiji, onda se držati činjenica, a to što vi iz historijskih događanja uzimate, ono što vama odgovara, je neprofesionalno i na bs.wiki se neće tolerisati! Razmislite malo, prije nego što započnete neku temu, te provjerite izvore koje koristite. Malo više profesionalnosti u historijskim temama nije na odmet!--AnToni(razgovor) 11:12, 19 mart 2015 (CET)
Kome odgovara ono što se desilo?! Oni izvori koji vama odgovaraju, možda ne odgovaraju istini. Tribunal je Vama neprofesionalan izvor! Javite mi svoj stav pa da ga citiram. Od mene tražite nemoguću "uravnilovku", čemu nikad nisam bio sklon. A jednostran sam samo kad napišem jednu stranicu! Brani mi moja jedina religija: nauka iliti znanost i davno prihvaćani njeni metodi istraživanja!Rh+ (razgovor) 11:59, 19 mart 2015 (CET)
Ne znam o čemu je riječ, ali ukoliko ima neki problem sa konkretnim člankom, onda ga možemo raspraviti konkretno! Radi se o tome, da članci ne smiju biti jednostrani, te ako pišete o zločinima u Kotor-Varoši, onda pišite realno, a ne jednostrano! Jedino je to problem! Članaka koji su jednostrani imamo dovoljno na drugim projektima, te nam ovdje ne trebaju, nego realni, pa bilo to protiv vašeg političkog ubjeđenja! Ja svoja politička ubjeđenja, ne postavljam na wikipediji, jer to nije mjesto za politiku, niti istjerivanje istine. U svakom slučaju, vaš rad je za pohvalu, ali smo svi skloni greškama, pa je najbolje na svojima prvo poraditi! --AnToni(razgovor) 12:16, 19 mart 2015 (CET)
Ma čovječe, o čemu vi to pričate?! Kakva politika, kakve trice? Ovdje je riječ o istini i ništa više ali ni ništa manje. O K-V sam pisao samo što je tvrdo dokumentirano, a Vi pišite šta god znate i o mojim "zločinima" u tom lijepom gradu.

Vaši izvori, između ostalog, počivaju na naručenim dokumentarcima. Iako znam da se u Serdarima desio užasan zločin, o tome treba tražiti relevantnije izvore. Za pohvalu je što ste okrivili "Teritorijalnu odbranu" (ARBiH u nastajanju), jedinu regularnu vojsku nakon prijema BiH u UN. Svaki zločin mora biti kažnjen - ne toliko zbog njega samog, koliko zbog generacija koje su na sceni i onih koje tek dolaze!

PS-1: Nisam ušao u bs.wiki ni iz kakvih političkih ili drugih meni nepoznatih razloga, koliko od stida zbog načina i sadržaja opisa pojmova i događaja koje dobro poznajem. Zbog politike i partije, ni u park više ne idem, kazao je Branko Ćopić!

PS-2: Nije u Kotor-Varoši, nego u Kotor-Varošu, što su shvatili i manje informirani mediji! Rh+ (razgovor) 13:02, 19 mart 2015 (CET)

n

Ne možemo imati ovo... prvo sadrži apostrofe što se ne primjenjuje u GIP-u, a ima jedno slovo koje može opisivati univerzalnui varijablu n. --Munja (talk) 13:17, 20 mart 2015 (CET)

Hvala! Uradio sam to zbog toga što je vjerovatno obilježeno u nekum prethodnim člancima, a shvatam poteškoće. Budući da se ne mogu vraćati na konkrezizaciju n-ova, uz izvinjenje, zanemarite moj pokušaj.

Rh+ (razgovor) 13:44, 20 mart 2015 (CET)

Dodavanje drugih jezika

Zar je toliko teško povezati članke sa bosanskog jezika sa člancima na drugim jezicima? Klikne se na onom dolje-lijevo mjestu Dodaj veze ispod Jezici i kad se pojavi box, gore se upiše enwiki, a dolje naziv članka na enwiki. I to je to! Lakše je odmah da vi to sredite nego da idemo od članka do članka i pitamo se je li povezano ili ne. Zar ne? --Munja (talk) 01:06, 26 mart 2015 (CET)

Evo šta pišu za jedan od članaka:

speecified article could not be found on the corresponding site.

Details

The external client site 'enwiki' did not provide page information for page https://en.wikipedia.org/wiki/Human_development_%28biol ecified article could not be found on the corresponding site.

Rh+ (razgovor) 20:47, 26 mart 2015 (CET)

Uradio 100x

Ranije sam pokušavao, ali en.wiki odbija ulaz! Pomislio sam da to dozvoljavaju samo glavešinama, da ne kažem guzonjama sa drugih wikija!!!

Rh+ (razgovor) 01:16, 26 mart 2015 (CET)

Nema to veze sa en.wiki. To sve ide preko wikidate. Što se tiče prava, ja imam ista prava kao i vi, i meni uvijek radi to spajanje jezika. Moja preporuka, skinite program http://chrome.google.com ako niste već, jer uveliko zavisi i od internetskog preglednika da li možete neke funkcije koristiti. Pozz. --Munja (talk) 01:21, 26 mart 2015 (CET)

Riječ

Jutro profesore, ima li neka naša riječ za stručni pojam tracer (trejser), mislim da znate o čemu se radi, jer se koristi i u biologiji i medicini. --C3r4r2d2 10:26, 31 mart 2015 (CEST)

Ako smo usvojili riječ trasa, a jesmo, onda je traser. U nuklearnoj medicini: Radiotraser.

Rh+ (razgovor) 11:27, 31 mart 2015 (CEST)

OK, odlično, hvala velika profesore. --C3r4r2d2 11:34, 31 mart 2015 (CEST)

Šablon "Specijacija"

Poštovanje, uradio sam Šablon:Specijacija pa Vas zamoljavam da pregledate da li su nazivi ispravo napisani (odnosno prevedeni na bosanki jezik). --Golden Bosnian Lily (r) 06:45, 1 april 2015 (CEST)

Kucanje

Zar se zaista ne može samo malo pažljivije kucati, uz dužno poštovanje Vama i Vašem doprinosu ovdje, koji nije mali? Postoji opcija "Prikaži izgled" koju treba koristiti prije spašavanja izmjene. Ne znam čemu žurba pri spašavanju; 5-10 minuta više ne mijenja ništa u tom pogledu, pogotovo kad se piše novi članak. -- 109.175.27.248 14:02, 4 april 2015 (CEST)

A kuda ste vi zapeli ?!

A zašto uskačete u toku mog uređivanja članaka? Bit ću srećan, ako nastavite tamo gdje ste (ničim izazvani) napravili zbrku. I sad sam ponešto izgubio. To me podsjeća na neke ranije (namjerne) "konlikte uređivanja" haman gotovih članaka.

Ja odavno nikuda ne žurim, jer ko god žuri bliže je kraju! Na žurbu pamćenja bs.wiki članahka me tjeraju prethodna iskustva, kada sam neke obimne članke morao: pik ponovo!

Rh+ (razgovor) 15:11, 4 april 2015 (CEST)

Prilikom pisanja nekog članka zna se desiti da neko u međuvremenu napravi izmjenu te prilikom klika na Sačuvaj članak desi se gubitak podataka koje ste pisali. Svima nama se to zna desiti. Da Vam se to nebi dešavalo prije neko kliknete na Sačuvaj članak iskopirajte sebi tekst na primjer u Notepad.. ili Word, pa u slučaju konflikta sa izmjenama ne morate opet sve ispočetka pisati nego jednostavno opet prekopirate tekst iz Notepada ili Worda i nastavite sa radom. --Golden Bosnian Lily (r) 07:58, 5 april 2015 (CEST)

duplikat

ista slika je bila i pod nazivom Slozeni alat.jpg i to sam našao ovdje https://bs.wikipedia.org/wiki/Posebno:ListDuplicatedFiles --palapabosnia (razgovor) 01:26, 7 april 2015 (CEST)

A zar ne vidiš da sam obje ja postavio. Uzeo sam mlađu i bolju ???!!! I vrati mi sličicu!!!

Rh+ (razgovor) 01:32, 7 april 2015 (CEST)

wikipedia je prepoznala duplikat --palapabosnia (razgovor) 01:46, 7 april 2015 (CEST)
vratio sam sliku, ali duplikat neće moći ostati --palapabosnia (razgovor) 01:56, 7 april 2015 (CEST)
Izbacite duplikat, molim. Nisam znao kako da povučem prvu verziju. A ona koju sam postavio je jedna od (naj)boljih iz svog faha!

Rh+ (razgovor) 07:44, 7 april 2015 (CEST)

Inženjerstvo

Sve sam prepravio sa -ing na -stvo. Happy now? :-) --Munja (talk) 00:13, 16 april 2015 (CEST)

Svaka Ti čast! Svaka čast i Englezima za ing, ali volim domaće – bs!

Rh+ (razgovor) 00:21, 16 april 2015 (CEST)

Review

Cijenjeni profesore. Kad stignete pored vaših obaveza, pregledajte i provjerite članak Međućelijske veze, lijep pozdrav --C3r4r2d2 18:00, 19 april 2015 (CEST)

Pogledat ću: večeras ako je kratko, sutra - ako je dugo!

Rh+ (razgovor) 18:37, 19 april 2015 (CEST)

Prekratki članci

Da li bi mogli proširiti sljedeće članke koje ste napravili: Poljoprivredna genetika, Bezrepi majmuni, Šumarska genetika. U trentom stanju su stvarno prekratki. -- Edin(r) 21:47, 19 april 2015 (CEST)

Evo još jedan, pa kada stigneš: Biosistematika. Hvala unaprijed. -- Edin(r) 12:01, 21 april 2015 (CEST)

Translating the interface in your language, we need your help

Hello Yahadzija, thanks for working on this wiki in your language. We updated the list of priority translations and I write you to let you know. The language used by this wiki (or by you in your preferences) needs about 100 translations or less in the priority list. You're almost done!
Za dodavanje ili promjenu prijevoda za sve wikije koristite translatewiki.net, projekt za lokalizaciju MediaWikija.

Please register on translatewiki.net if you didn't yet and then help complete priority translations (make sure to select your language in the language selector). With a couple hours' work or less, you can make sure that nearly all visitors see the wiki interface fully translated. Nemo 16:06, 26 april 2015 (CEST)

Za ubuduće, da se ne ponavljamo

Bilo bi super extra fino kad bi vidjeli jednom šta radimo sa preusmjerenjima i linkovima... Naime, u vašem članku, Divlji mak, u prvoj rečenici nalaze se linkovi prema pojmovima bulka i turčinak, koji preusmjeravaju opet na glavni članak divlji mak. To se inače ne radi i ne bi se trebalo raditi, obično se uklanjaju linkovi prema člancima koji vode sami na sebe. Tako da ću Vas zamoliti da ne stavljate linkove koji vode sami na sebe. More l'? --Munja (blitz) 21:11, 28 april 2015 (CEST)

Hoću li onda pisati četiri članka?! U različitim područjima bs. u upotrebi su (možda) podjednako često različiti nazivi za isti objekat/biće. Negdje se nikada neće ukucati bulka, a neko i ne zna naški pa će tražiti Papaver roeas!

Srdačno,

Rh+ (razgovor) 22:34, 28 april 2015 (CEST)

Preusmjerenja služe da se prilikom pretrage i linkovanja drugih termina dolazi na isti članak. Nije problem napraviti preusmjerenje, npr. napraviti članak "bulka" i na njega napisati tekst "preusmjeri na mak", ali je problem na članku mak stavljati linkovane termine koji preusmjeravaju opet na mak. Dakle, na mak članku možemo staviti sve pojmove i boldirati ih, ali JOK ih linkovati!!! Linkuju se samo pojmovi koji nisu taj članak. Pozdrav! --Munja (blitz) 01:09, 29 april 2015 (CEST)
Taaako. Hvala! Volim kad mi se objasni i još prstom Pokaže. Idemo dalje!

Rh+ (razgovor) 09:19, 29 april 2015 (CEST)

Glas

Glasaj, imaš pravo: Wikipedia:Prijedlozi_za_upravnika. --Munja-x86 (razgovor) 22:39, 2 maj 2015 (CEST)

[2] Hvala na komentaru. Bio on ispravan ili ne, treba argumentom ciljati na sam komentar, a ne na osobu. Dakle, umjesto "Beznačajni komentari negativaca, osobito prvoplasiranog!" bolje reći "Beznačajni negativni komentari, pogotovo onaj prvoplasirani!". Vi nemate etiketu nacionaliste i nemate se šta pravdati. Ne može vam niko reći da ste nacionalista, to je protivno pravilima kulture, ali može reći da su komentari nacionalistički i sl. Zato molim vas da popravite svoje navode. Hvala. --Munja-x86 (razgovor) 13:53, 6 maj 2015 (CEST)
Jako dobro znam da nisam! Ali izgleda da je AnToni specijalista za skeniranje i dijagnozu unutrašnjeg nacionalizma. Davno mi je to pljunuo pa prilijepio, onda kada sam referentno dopunjavao neke članke. Pisati istinu nije nikakav nacionalizam - nego samo istina. Kako to da nije istinuto ni ono što je presudio ICTY i ko stvara svoju privatnu, sa ambicijom da bude univerzalna?

PS: Pregledajte arhivu pa čete naći pravu kvalifikaciju, iz vremana kada su me kažnjavali i htjeli da odustanem od bs.wiki!!! 195.130.32.33 14:27, 6 maj 2015 (CEST) 195.130.32.33 14:21, 6 maj 2015 (CEST)

195.130.32.33 14:27, 6 maj 2015 (CEST)

RE: Pravo glasa

Pravo glasa imaju svi registrirani korisnici s najmanje 150 izmjena i 50 izmjena u posljednja 3 mjeseca. Ovako bar piše na stranici za glasanje o administratorima. Pozdrav, Munja-x86 (razgovor) 01:33, 9 maj 2015 (CEST)

Ploidnost

Pozdrav Yahadzija. Evo još jedan članak za spašavanje, naravno ako/kada nađeš vremena. :) -- Edin(r) 12:01, 25 maj 2015 (CEST)

Nije to teško napisati, ali mislim da Ploidnost, što je stanje, treba preusmjerit na pojavu Ploidija, čiji članak nije loš.

Ako ste zato da ostanu oba, napisat ću koliko treba - jer mi je ta materija bliska.

Rh+ (razgovor) 16:48, 25 maj 2015 (CEST)

Ako misliš da ta tema obuhvata jedno i drugo, onda slobodno preusmjeri. -- Edin(r) 20:37, 25 maj 2015 (CEST)
Provjerio sam. I Englezi Ploidity (=Ploidnost) preusmjeravaju na Ploidy

(=Ploidija). Kažu: (Redirected from Ploidity)

Rh+ (razgovor) 21:51, 25 maj 2015 (CEST)

Vrijeđanje

Za lično vrijeđanje slijedi blokada! Pokušajte sadržati kuturu komunikacije!--AnToni(razgovor) 22:28, 28 maj 2015 (CEST)

Ima li i(t)ko?

Imal' koga da se pošten čovjek može žaliti na toliku samovolju?! Dajte mi adresu, molim!

Rh+ (razgovor) 22:32, 28 maj 2015 (CEST)

Brisanje tuđih komentara

Nemato pravo brisati, niti mijenjati tuđe komentare na stranicama za razgovor, kao šte ste učinili ovdje! --AnToni(razgovor) 15:58, 6 juni 2015 (CEST)

"Pobrisao" se misli, da je uklonjeno sa stranice! Sve promjene je moguće vratiti! --AnToni(razgovor) 22:51, 6 juni 2015 (CEST)
Zašto onda kukate, besposličari? I ometate me u radu!!!Rh+ (razgovor) 22:54, 6 juni 2015 (CEST)
Nije stvar u kukanju, nego u kulturi ophođenja i pravilima wikipedije!--AnToni(razgovor) 23:20, 6 juni 2015 (CEST)

Imal' koga da se pošten čovjek može žaliti na toliku samovolju?! Dajte mi adresu, molim!

Rh+ (razgovor) 22:56, 6 juni 2015 (CEST)

Može li malo samo-kontrole? Sumnjam da biste mu ovako rekli uživo, pa zašto onda i ovdje? Mi smo akademski građani, ponašajmo se tako. --Bossnian (razgovor) 23:04, 6 juni 2015 (CEST)

Može i uživo

Baš mi naš akademski status nalaže da po 100-ti puta pitam:

Imal' koga da se pošten čovjek može žaliti na toliku samovolju?! Dajte mi adresu, molim! Volio bih uživo!!!

PS: Čuven sam po samokontroli, koja mi je velika vrlina! Hladan sam ko' ledena boza!

Rh+ (razgovor) 23:11, 6 juni 2015 (CEST)

Okvir za biljke

U okvir za biljke se postavlja zelena boja:

{{Taksokvir 
| boja     =lightgreen

Pogledajte: Šablon:Taksokvir! Pozdrav! --AnToni(razgovor) 13:13, 8 juni 2015 (CEST)

Rasim

Selam alejk! Premda je članak Rasim Bajrović dobro napisan prema svim standardima enciklopedije, ipak vam moram reći da članak o ovoj osobi i nije baš za Wikipediju, nažalost. Razlog je: relevantnost! Osobe moraju imati dobar publicitet u javnosti prije nego iskoče na Wikipediji, što nije slučaj sa navedenom osobom. --Munja-x64 (razgovor) 17:45, 13 juni 2015 (CEST)

Publicitet?!

Čovječe, pogledaj spisak priznanja, bar dva-tri su iznad ranga Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva!!!

A šta ćemo sa vašom pristrasnošću i predrasudama? I rodu rođenom?!

Rh+ (razgovor) 17:52, 13 juni 2015 (CEST)

Rasim Bajrović

Nema smisla stranicu koja je pobrisana, postavljati ponovo! Izjasnili smo se i većinom usaglasili da je Rasim Bajrović osoba, koja nema šta da traži na wikipediji! Možete o njemu postaviti stranicu na nekom portalu ili bilo gdje! Pozdrav! --AnToni(razgovor) 20:49, 13 juni 2015 (CEST)

Bez ličnog vrijeđanja! Pokušajte razgovarati na onom nivou koji zahtjeva i zaslužuje ova wikipedija! Zbog vrijeđanja ste već jednom bili blokirani! Riječi kao šaner i sl. možete koriti npr. u kafanskim bahanalijama sa kolegom R.M. Ovdje NE!--AnToni(razgovor) 21:48, 13 juni 2015 (CEST)

A ko je mene pito?

Rh+ (razgovor) 21:35, 13 juni 2015 (CEST)

Projekt čišćenja članaka

Da nam se pridružiš na Wikipedia:Projekti/Projekt čišćenja članaka? --Munja (x64) 00:56, 5 juli 2015 (CEST)

Jesil' pitao AnToni-ja?!

Rh+ (razgovor) 01:11, 5 juli 2015 (CEST)

Sad ću i njega pitati. Vidim niđe ga na listi. --Munja (x64) 01:16, 5 juli 2015 (CEST)
A IMT - imal' mene tu?

Rh+ (razgovor) 08:10, 5 juli 2015 (CEST)

Banjaluka

Zašto uporno pišete Banjaluka umjesto Banja Luka? --Munja (?) 22:52, 13 juli 2015 (CEST)

Zato što je dopušteno i što sam navikao od malehna.

Rh+ (razgovor) 23:08, 13 juli 2015 (CEST)

Pravopis

U enciklopediji se koristi pravopis! A ne dijalekt, niti običajni jezik! --AnToni(R) 12:27, 16 juli 2015 (CEST)
Dodatak: Za ovaj konkretan primjer, Pravopis navodi (str. 301, pri dnu s lijeve strane) sljedeće: "Kotor-Varoš, gen. Kotor-Varoši; prid. kotor-varoški; Kotorvarošanin, nom. mn. Kotorvarošani; [...] " [dodan naglasak na riječi na koju treba obratiti pažnju] -- Srđan 📣  12:43, 16 juli 2015 (CEST)
Postoji samo jedan institucijski pravopis, Instituta za jezik. Halilovićev je privatno "sakupljanje rublja pred kišu". Dakle, na brzaka i bez oficijelne poleđine, bez obzira koju Komisiju koju ranije pominjete. Čija je to komisija i u čije ime prihvata Halilovićeve improvizacije srbizama i kroatizama? Da li se vi zovete po pravopisu ili po imenu koje ste izvorno dobili (po zakonu!)? Rh+ (razgovor) 12:46, 16 juli 2015 (CEST)
Pravopis je pravopis i tu nema diskusije. Inače ćemo početi pisati svak u svom dijalektu (npr. ikavici)!--AnToni(R) 12:52, 16 juli 2015 (CEST)
Službeni naziv za to mjesto je Kotor-Varoš. Provjeriti Sistemski spisak naseljenih mjesta. Sewerload 💬 13:02, 16 juli 2015 (CEST)
Opet mi govorite o pravopisnom (autorskom) uratku, bez institucijske vjerodostojnosti. Pročitajte stare tekstove (među njima i Samardžijinu knjigu) i moj članak Varoš da se uvjerite u nametanje i silovanje jezika, a ne o lokalizmu. Varoš je ženska samo istočno od Drine. Ako ste ranije griješili, ispravite popis! Rh+ (razgovor) 13:19, 16 juli 2015 (CEST)
Da i Munjeviti bljesne jednom, ili bolje rečeno jennom! Varoš je ženski rod, džaba je. Ide "ova varoš", je li tako? Ali smatram da ako je riječ o gradu, Kotor-Varoš, možda bi moglo ići kako je Yahadzija stavio, tj. onako kako lokalno stanovništvo upotrebljava: "Kotor-Varošu"?? --Munja (?) 13:38, 16 juli 2015 (CEST)
Napravili smo izuzetke sa preferiranjem ostrvo vs. otok, kao i Mezopotamija vs. Mezopotamija, te hromosom vs. hromozom, ako se ne varam; Trebamo se dogovoriti, a ne radi ovih sitnica opominjati korisnike. Imali smo mnogo veći problem neki dan koji još nije završen, tako da je ova opomena bespotrebna. --Munja (?) 13:41, 16 juli 2015 (CEST)
Još bih htio dodati da za padežne oblike imenica (naravno) treba slijediti pravopis. Za službene nazive grada treba koristiti službene izvore, poput uprave teritorijalne jedinice (grada, općine itd.) kao i uprave viših terit. jedinica (npr. Republički zavod za statistiku, Federalni zavod za statistiku i Agencija za statistiku BiH). Ako postoji konflikt, presedan ipak treba imati najčešće korišteni gramatički tačni lokalni naziv. Eto mojih two cents. -- Srđan 📣  14:49, 16 juli 2015 (CEST)
Ako je tako, onda ću ja kad pišem o Središnjoj Bosni, pisati ikavicom, ili hrvatskim jezikom, jer u tom selu svi od 1990 govore žlica, a članke o glavnom gradu ću pisati sa Sarajvo, o Bihaću, kao Bijaću, o Zenici, kao Zenca (jer tako govore pravi Zeničani)... Nismo na pijaci ni na bazaru, pa da se dogovaramo o jezičnim normama, jer se u nekom selu ne koriste pravilno padeži. Dalje. grupa Galija je iz Niš, i prvi put su svirali u Niš 1978....--AnToni(R) 15:05, 16 juli 2015 (CEST)
Možda je ovo malo offtopic, ali ako je već Kotor-Varoš, hoćemo li premjestiti sve stranice onda kao one što si ti ranije (Demografija u Kotor Varoši i Spisak mjesta ili tako nešto ne mogu se sjetiti sada) na nazive sa crticama? Čisto zbog jednoličnosti, da ne bude malo 'vako malo 'nako. -- Srđan 📣  15:26, 16 juli 2015 (CEST)
Pogrešne komparacije Srdžane et al. Opet ponavljam, pročitajte članak Varoš i vidite kuda teče kriva Drina, koja nije kriva što se koristi novokomponirana deklinacija naziva gradova. Pročitajte historijske knjige o Kotor-Varošu. Pokušavalo se odglumiti Budimpeštu, pa je bio Kotorvaroš (U Kotorvarošu, u svim službenim aktima), ali je narod, uzvodno od Banja Luke, došao po svoje. I mediji koji drže do sebe odnedavno su počeli vraćati isprevnom "padežiranju". Pregledajte arhive, a ne novokomponirane autorske "pravopise".Rh+ (razgovor) 15:38, 16 juli 2015 (CEST)
Pa koji pravopis da prihvatimo? Koriensko pisanje iz 1942? --AnToni(R) 15:46, 16 juli 2015 (CEST)
Opet (Vaša) šala - mala! Naravno Institucijski i tradicijski i korijenski (osobito)! --Rh+ (razgovor) 16:08, 16 juli 2015 (CEST)

Zašto brisanje?

Zašto ste pobrisali prije datog termina. Očito je da termin do 17. jula podrazumijeva cijeli 17. U osnovnoj školi se uči da su granice intervala - sastavni dio intervala! Ili vaši kriteriji ne poštuju ni elementarnu računicu!

Rh+ (razgovor) 18:31, 16 juli 2015 (CEST)

14. SNOUB

Vraćeno. P. S: Imate ovu kutiju. Za primjer upotrebe pogledajte ovo. -- KWiki (razgovor) 19:51, 16 juli 2015 (CEST)

Bilo bi jazuk ne dovršiti ovaj članak, kao i za sve NOUB u BiH!

Rh+ (razgovor) 20:23, 16 juli 2015 (CEST)

Borbe oko Kotor-Varoši i Šipraga 1944.

Ne razumijem Vašu potrebu, da pišete gramatički i pravopisno pogrešno, da neko iza Vas mora popravljati! Ovdje se ne radi o neznanju, nego o smišljenom provociranju! --AnToni(R) 08:18, 24 juli 2015 (CEST)

Ni ja nikako da shvatim Vašu potrebu za iskrivljavanjem izvorne bosanske deklinacije imenice varoš. Da li se svako muško ili žensko "padežira" po vašpj odrednici ili po tome što stvarno jeste. Pročitajte bar jedan od citata iz članka i shvatite kako se oduvijek govorilo, a ne u novokomponiranoj sklepotini. Vaše insistiranje ima teško sagledive imlikacije, jer je ovo jedna od rijetkih prilika da se to pokuša spriječiti bar u Wikipediji. Neka u Srbiji govore kako im je volja, ali u Bosni i Hrvatskoj stanje je kao što je opisano u članku Varoš. Sazovite konzilij lingvista i razmotrite tu diferentia specifica bosanskog jezika, bez jednostranog insistiranja na neformalnom autorskom rječniku (koji se nije dovoljno udubio u materiju)! Da nije riječ o lokalizmu, govori i ćinjenica da banjalučka regija nije mala lokalna zajednica i da je autor knjige koja je korištena u člancima nije iz Kotor varoša, niti Većića, ni Šipraga, već iz Prnjavora! Rh+ (razgovor) 08:41, 24 juli 2015 (CEST)
Ako se u Prnjavoru tako govori, nek se govori! Ovdje se piše pravopisom bosanskog jezika! Kako ni Vi ni ja nismo lingvisti ni jezikoslovci, pravopis treba prepustiti njima! I ne radi se o tome kako se govori, nego kako se pravilno piše.--AnToni(R) 08:51, 24 juli 2015 (CEST)
Problem je u tome što Vi ne shvatate problem'. Ne samo u Prnjavoru i Krajini, već se tako писало'и читало у цијелој Босни и Херцеговини. Халиловић није проучио џицторију деклинације именице varoš u BiH. Popričajte s njim! Diferentia specifica bs, a vi insistirate na sr!!! Rh+ (razgovor) 11:20, 24 juli 2015 (CEST)
U BiH se pisalo i govorilo i njemački! Aber das ist jetzt kein Grund, dass wir Deuscht über Bosnien schreiben!--AnToni(R) 12:01, 24 juli 2015 (CEST)
Aber wir haben die Augen und das Gehirn?!

Rh+ (razgovor) 15:20, 24 juli 2015 (CEST)

Par stvari oko uređivanja

Neki dan sam pokušavao da riješim čvorove na posljednim izmjenama, pa sam primijetio da je dobar dio njih na člancima koje si ti napisao, pa rekoh da ti kažem na SZR. Uglavnom, princip je da wiki poveznice trebaju voditi ka određenim stranicama, a ne čvorovima (to želimo izbjeći). Ja bih te zamolio da ubuduće paziš da kad dodaješ veze ka drugim člancima, da one budu prema članku, a ne prema čvoru (pa makar da je članak nenapisan). Bolje je imati crvene linkove o nenapisanom članku, nego plave koji vode ka čvoru. I još nešto, de malo pripazi kad pišeš članke da nema onoliko dvostrukih razmaka. Dva, tri koja se svakom promaknu bih mogao razumjeti, ali onoliko velik broj ne razumijem. Ako je problem tehničke prirode, prije nego što sačuvaš stranicu u kojoj znaš da ima dvostrukih razmaka, da lijepo prekopiraš sav tekst na ovu stranicu: http://texthandler.com/?module=remove_double_spaces, staviš tekst članka u lijevu kutiju, označiš prve dvije kućice (checkboxes) dolje i klikneš na dugme "Remove multiple spaces" pa fino prekopiraš nazad sve što ti izbaci u kutiji s desna. Postalo mi je mrsko prepravljati, pa zato kažem. -- Srđan 📣  17:01, 29 juli 2015 (CEST)

A meni mrsko da se dalje uvaljujem tamo gdje sam samo nako navratio. Ali kada sam pogledao par članaka iz oblasti u koje se podobro razumijem, shvatio sam sa se to i mene tiče!

Pokušat ću nešto poraditi na čvorovima, a za ostalo ne garantiram! Imam redovne obaveze. Ako je nekome teško da ispravlja - rješenje je lako: jednostavno pobrišite, na to sam navikao, kao i na neprincipijelno ponašanje i nepristojno ogovaranje oko nekih mojih članaka.

Stojte mi zdravo i veselo! Pa još i lijepo iiii pametno'!

Uz srdačne pozdrave,

Rh+ (razgovor) 20:14, 29 juli 2015 (CEST)

Imam i ja redovne obaveze, pa se opet potrudim da je sve uredno povezano i razdvojeno. Pa bar razdvajanje riječi nije toliko teško. Eto gore si uspio sasvim u redu da koristiš po jedan razmak i samo tako nastavi u člancima. Vidiš da nije teško. -- Srđan 📣  21:01, 29 juli 2015 (CEST)

Bosanska zvončika

Da li je to isto što i pl:Zrostka Hofmanna na poljskom? --سلام - C3r4r2d2 15:02, 4 august 2015 (CEST)

Izgleda da jeste, iako je slika malo čudna. Provjerit ću novu sistematiku i svoj izvor. Ugradit ću sinonime i ostale popratne podatke.

Rh+ (razgovor) 16:44, 4 august 2015 (CEST)

Kategorizacija

Nema potrebe sve biljke kategorizirati u Kategorija:Endemizam i Kategorija:Biogeografija! One su glavne kategorije i služe za grupisanje podkategorija! Članci o biljkama se kategorišu po biološkom slijedu. --AnToni(R) 17:10, 8 august 2015 (CEST)

Šablon "Evolucija"

Poštovanje, uradio sam Šablon:Evolucija pa Vas zamoljavam da pregledate prve tri stavke da li su nazivi ispravo napisani (odnosno prevedeni na bosanki jezik). Ostatak šablona ću urediti do kraja dana. -- Golden Bosnian Lily (r) 16:43, 12 august 2015 (CEST)

Veoma dobro! U potpisu izbacite riječ zastupanja i iz zajedničkog prorijekla promijeniti u iz zajedničkog pretka. U ključne teme treba uvrstiti Dokazi evolucije, Faktori evolucije, Proces evolucije i Brzina evolucije.

Već znam da ne uvažavate moj stav o tvorbi pridjevskog oblika molekula: nije molekukarni jer je to pridjev od pridjeva germanske grupe jezika. Naši pridjevi se prave od imenice a ne od pridjeva. Zato su: Molekulska biologija, Molekulska genetika i sada Molekulska evolucija. Pa vi vidite šta ćete.

Sve naslove počinjati velikim slovom, kao što je većina! Zaboravih potpis Rh+ (razgovor) 19:43, 12 august 2015 (CEST)!

Toliko od mene, ako još nešto želite preurediti na šablonu Evolucija kliknite na slovu U u donjem desnom uglu. --Golden Bosnian Lily (r) 23:12, 12 august 2015 (CEST)

Kožna čula

Imaju li kožna čula veze s ovim (da povežem na Wikipodacima)? (P. S: Ne znam u kolikoj mjeri znate engleski.) -- KWiki (razgovor) 01:41, 13 august 2015 (CEST)

Najprije provjerio - pa prepisao svoj tekst! -- Rh+ (razgovor) 01:44, 13 august 2015 (CEST)
Dakle, imaju? Povezao sam tamo, pa kako god. -- KWiki (razgovor) 01:50, 13 august 2015 (CEST)

Sekcija "Također pogledajte"

Sekciju "Također pogledajte" bi trebalo stavljati ispred referenci, po uzoru na en. i de wikipediju te bi novonapisane članke trebalo povezati sa ostalim wikipedijama ako članci postoje. --Golden Bosnian Lily (r) 18:22, 19 august 2015 (CEST)

Dobro jutro, Kolumbo! Eno otkriše Ti Ameriku... Nisam to ja izmislio - nego tako zatekao! I čudio se originalnosti. A veeeliki broj članaka vam nema ni jedno ni drugo. A uredni moji Vam, ko biva, smetaju.

Kada je riječ o povezivanju, niti jedna od wikipedija meni ne dopušta regularan priključak?! Ako nema članka na engleskom - napišem ga, pa onda idem na bs.Wikipediju! Samo maaaalobrojni (lokalno značajni) moji članci nemaju englesku inačicu!

Rh+ (razgovor) 21:15, 19 august 2015 (CEST)

Rečenice

Rečenice poput: Jakotina je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, općina Kotor-Varoš.
bi trebalo pisati u obliku: Jakotina je naseljeno mjesto u sastavu općine Kotor-Varoš, Bosna i Hercegovina.
Entiteti nisu važniji od države a pisati u svakom selu u kojem se entitetu nalazi nema smisla. A ne znam i zašto toliku pažnju posvećivati entitetima. Dakle, naselje se nalazi u toj i toj općini, država. Nismo na komšijskim wikipedijima pa da uzdižemo entitete u nebesa a pretpostavimo zašto to rade. Naravno, ovo je moja sugestija, ništa osobno. --Golden Bosnian Lily (r) 05:55, 16 septembar 2015 (CEST)

Takve konstrukcije mi smetaju od početka, ali sam ih naslijedio kao nepotrebni balast i otežavajuća okolnost. Postepeno ću ih eliminirati. Po meni, nije potrebno ni sastavu, ako je već u!

Rh+ (razgovor) 11:10, 16 septembar 2015 (CEST)

Kada ste me povukli za komšiluk, zašto nas AnToni & Co uporno tjeraju u prekodrinsku varijantu jezika???!!!

Ispravna rješenja smatraju provokacijom (sic!). Primjer: uporediti članak Varoš sa njihovim deklinacijama Kotor-Varoš. Zar je toliko teško priznati i popraviti ranije greške i ne srljati u nove? Rh+ (razgovor) 11:21, 16 septembar 2015 (CEST)

Spašavanje

Kandidat za spašavanje (kad budete imali priliku, naravno). -- KWiki (razgovor) 13:32, 1 oktobar 2015 (CEST)

Vadalizam

Gnome-emblem-important.svg Molimo vas da prestanete. Ako nastavite vandalizirati stranice, bit će vam zabranjeno uređivati Wikipediju. AnToni(R) 07:46, 21 oktobar 2015 (CEST)

Prestanite postavljati članke, te unositi promjene koje pravopisno ne odgovaraju bosanskom jeziku!--AnToni(R) 07:46, 21 oktobar 2015 (CEST)

Ako može bez ličnog vrijeđanja! (mislim na nazivanje nekoga štetočinom). Vrijeđanje se sankcionira blokadom. Podmetanje da sam član SANU, ne smatram uvredom, jer biti akademik, nije uvreda nego čast.--AnToni(R) 12:08, 21 oktobar 2015 (CEST)
Commons-emblem-hand.svg Vama je zabranjeno uređivati Wikipediju na period od 1 sat zbog razornih izmjena. Slobodno možete praviti korisne izmjene nakon što period blokade istekne, ali imajte na umu da vandalizam (uključujući brisanje sadržaja stranica, dodavanje nasumičnog teksta, spama, netačnih informacija, kršenje privatnosti, lični napadi; i ponovljena napadna kršenja neutralnog gledišta) neće biti tolerisana. AnToni(R) 12:30, 21 oktobar 2015 (CEST)

Pređite na sr.wikipediju

Čiji pravopis? Deklinacija imenice varoš, na Balkanu postoji samo još u prekodrinskoj varijanti srpskohg jezika. Idete li na konsultacije u SANU ili kod kuće držite njihovog ambasadora. Vaše odsustvo tolerancije tuđeg kriterija je uznemirujuće. Predugo sam trpio Vašu silu i svemoć. Prema Vašem impozantnom učinku na bs.wiki, ličite na kravu koja daje puno mlijeka, ali se čifta pa ga prospe. Nisam na našoj wiki uočio većeg vandala od Vas. Došli smo do ili-ili! Zašto baš ja predstavljam "objekat Vaše posebne pažnje"?! Rh+ (razgovor) 08:18, 21 oktobar 2015 (CEST)

Ništa nemam protiv SANU, (Mnogi poznati umjetnici su članovi SANU) niti protiv srpskog jezika, čak imam i oko 200 izmjena na srpskoj wiki, a osim toga, bio sam i na wikimedia mitingu, koji je wikimedia Srbije organizovala, gdje mi je čak ponuđena pomoć u organizaciji wikimedije Bosne i Hercegovine... Pomagao sam kolege sa sr.wiki, a i oni mene u problemima oko šablona, tako da je saradnja dobra i tako ću je nastaviti. Wiki na srpskom jeziku nema ovakvih problema, te je po broju članaka daleko ispred nas. Ovdje je problem bosanskog jezika, koji vi želite rihtati po svom nazoru. Držite se pravopisa bosanskog jezika i nastavite sa kvalitetnim radom kao i do sad. Pozdrav! --AnToni(R) 12:03, 21 oktobar 2015 (CEST)
Uporno "lupate ko Maksim po diviziji"! Ko ovdje govori o srpskom jeziku (svaka mu čast!) i o srpskim umjetnicima - akademicima (i njima također! - osobito nekima). Zašto su Vam moji prilozi "crvena marama"? I još: ma na koji se to "standard" pravopisa bosanskog jezika pozivate? Zašto ste na toj poziciji ako ne znate da službenog nema i da su svi dosadašnji samo autorska djela, manje ili više primjerena govornom jeziku, uz kopiranje srpskog i hrvatskog. Možda slučajno, ali redovno na štetu bosanskog.

U ovakvim slučajevima treba slušati vox populi, tj. kako narod toga kraja (a i šire) govori. Smijem li ja mijenjati Vaše krsno ime?!

Svugdje se imenujete onako kako Vi kažete. Uostalom pročitajte kako imenicu varoš dekliniraju trojica nezavisnioh autora koje doslovce citiram u svojim člancima.

PS-1: Mogu se i ja pohvaliti svojim prilozima za sr.wiki (čime se također ponosim)! PS-2: Nikada neću pristati na "uravnotežen stav" ili tzv. "nepristrasnost" na štetu istine. Istina je je uravnotežena i nepristrasna!!! I ne treba Vašu, niti bilo čiju pomoć...

Rh+ (razgovor) 14:34, 21 oktobar 2015 (CEST)

U čemu je problem?

Nisam ja Antoni, a nisam ni štetočina. U čemu je problem sa pdf linkom na knjigu koju vi Rh+ sami navodite kao referencu?--palapabosnia (razgovor) 09:36, 21 oktobar 2015 (CEST)

SANU

Možda i nisi, ali radiš na isti način. Zašto si provijenio poveznice za Petrovo Polje (Skender Vakuf)? Problem je što se pridružuješ promociji kvazijezičnih čistunaca. Deklinacija imenice varoš na kojoj insistira AnToni, uz Tvoju podršku, na Balkanu postoji samo još na sr.wiki. Što ne pređete tamo ili ste uljezi u Troju. Pogledajte sve Varoše sa ove strana Drine ili na kartama ili na nekoj wiki. I čime sam zaslužio toliku vašu pažnju da pratite svaki moj potez.Rh+ (razgovor) 09:45, 21 oktobar 2015 (CEST)

Vi ste Rh+ mene sa nekim zamijenili, a ja se neću raspravljati.--palapabosnia (razgovor) 16:43, 21 oktobar 2015 (CEST)
IzvinjenjeRh+ (razgovor) 18:48, 21 oktobar 2015 (CEST)

Problem na serveru

Oko 16:20 danas javio se problem na serveru; sve Wikipedije bile su nedostupne nekoliko minuta. Moguće je da ste upravo u tom trenutku pisali ili radili na članku. Bilo kako bilo, više se zasad ne javlja problem. --سلام - C3r4r2d2 16:42, 26 oktobar 2015 (CET)

Kuš' na me?! -- Rh+ (razgovor) 16:47, 26 oktobar 2015 (CET)
Nije na Vas niti na bilo koga. To se jednostavno desi s vremena na vrijeme. Tehnika, šta je tu je. -- KWiki (razgovor) 16:51, 26 oktobar 2015 (CET)

Informacija

Poštovani profesore, obraćate se na pogrešnu adresu, kolega Wizard nije toliko aktivan u posljednje vrijeme tako da vam neće odmah odgovoriti. Drugo, ako imate kakve probleme sa kolegom AnToni bolje da porazgovarate s njim, da izgladimo sve nedoumice i probleme, zaista ne vidim u čemu je opet stvar? Ovakvi "napadi" bez ikakvog povoda ili razloga se ne mogu tolerisati (istini za volju svako ima "loš" dan, pa i ja i AnToni i vi i svi ostali, a u tom slučaju najbolje rješenje je ona poslovica "jutro je mudrije od večeri", dakle bolje da prenoći problem pa ćemo neki drugi dan o njemu). Ali u ovom slučaju zaista napadate ga bez razloga i povoda! --سلام - C3r4r2d2 07:40, 28 oktobar 2015 (CET)

Obratio sam se Wizardu zato što je jedino on smogao snge i principijelnosti da ga sankcionira bar na jedan sat. Svi ostali ste njegovi, ne znam čime izazvani, navijači. A moje primjedbe nisu nikakvi napadi na ličnost, nego na tvrdoglavo insistiranje na sopstvenim rješenjima u područjima gdje sam, što po neposrednom iskustvu na terenu, što po boljem poznavanju "materije", kompetentniji. Sve mogu nekako svariti, osim serbizacije ili potpune kroatizacije bosanskog. A o diverzijama tokom izmjena da i ne govorim. I još nešto: zar samo on ima pravo biti uvrijeđen, a vrijeđa "na pasja preskakala"! Kad izgubi sve argumente otvoreno prijeti raznim etiketama i sankcijama, po principu: pljuni pa prilijepi! Takav pristup rastjeruje potencijalne volontere i u mojoj sredini, na osnovu čega sam kazao da je štetočina, kao i u oblasti pametovanja u dekliniranju imenice varoš u bosanskom jeziku. Dostavit ću jedinu zakonski poduprtu referencu, a sve one na koje se pozivate su puko i diskutabilno autorsko (NEOFICIJELNO I NEOBAVEZUJUĆE) tumačenje.
PS-1: Moje reakcije nisu ishitrene, jer reagiram na hronično nerazumna ometanja u radu. U tom pogledu, današnje jutro mi jednako pametno kao i noćašnje veče. Za ostalu pamet ne garantiram!
PS-2: Njegovu spremnost za dijalog ilustrira činjenica da mu je zatvoren ulaz u e-mail (samo njegov!). A moj nastup je transparentan - sa punom adresom i identitetom, što podrazumijeva sve oblike pristojne komunikacije.--Rh+ (razgovor) 09:31, 28 oktobar 2015 (CET)
Koliko vidim, jedini problem je deklinacija imenice varoš. Srbizacija/kroatizacija bosanskog ne stoji, mjerodavan je samo Rječnik i Gramatika bosanskog jezika, kojeg moramo poštovati ako želimo da se projekat zove Wikipedia na BOSANSKOM JEZIKU, ako to ne želimo onda smisao projekta dolazi u pitanje. Lična vrijeđanja ne spadaju u projekat, to se ne toleriše. Koliko vidim niko vas ne ometa u radu, naprotiv mnogi se trude da vas "stignu" u ispravljanju i popravljanju (sitnica) na člancima. Toliko. P.S. diverzije ne postoje, ako mislite na gubljenje izmjena i slično, nekoliko puta sam lično primijetio da su u pitanju bili ili serverski ili tehnički i sl. problemi, na koje niko od nas ne utječe. --سلام - C3r4r2d2 09:56, 28 oktobar 2015 (CET)
Koji Rječnik i koja Gramatika, zaboga?! Sve što nema oznaku odobrenja od nadležnih organa je autorski prilog, koji se (ne)može uvažiti, kao (n)i bilo koji drugi uradak takvog tipa. Ovdje se upravo radi o čuvanju bosanskog izraza, u čemu bs.wiki treba dati svoj doprinos!

U vezi sa kroatiziranjem/srbiziranjem, u deklinaciji imenice varoš], sami sebe demantirate! Ali to nije, kako kažete, "jedini problem".

217.75.198.138 12:18, 28 oktobar 2015 (CET) 217.75.198.138 12:21, 28 oktobar 2015 (CET)

Wikipodaci

Uz dužno poštovanje, prestanite misliti da Vam neko stalno nešto ne da i naučite se sami povezivati članke na Wikipodacima jer to nije neko mudro slovo, pogotovo za nekoga Vašeg kalibra. Ja obično odem na dotični članak na EN Wiki (budući da ona ima članke o gotovo svemu živom i neživom) i na njoj kliknem na "Edit links" (lijevo ispod spiska jezika) i tu onda spojim članak. Pokušajte. Vidjet ćete i tu spisak jezika; kliknete na "Uredi" i na dnu ćete vidjeti da piše "sajt". Kliknete tu i ukucate prvo "bs", a zatim na liniju do toga naziv članka koji treba spojiti, a zatim se vratite na vrh spiska i kliknete "sačuvaj". Kad jednom uradite sami, više Vam neće trebati niko drugi. :-) Pozdrav s (još uvijek toplog) juga. :-) -- KWiki (razgovor) 01:38, 4 novembar 2015 (CET)

Meni ne prihvataju! --Rh+ (razgovor) 10:24, 4 novembar 2015 (CET)
Jesi li siguran da ih ispravno povezuješ? U polja se, naprimjer, ne unose veze (linkovi), već naziv stranice. Ako želiš, mogu snimiti kratak snimak ekrana na kojem pokazujem kako ih povezati na najjednostavniji način. -- Srđan 📣  10:27, 4 novembar 2015 (CET)
Budući da ste otporni na štelu - neka moji članci ostanu autohtoni! --Rh+ (razgovor) 11:22, 4 novembar 2015 (CET)
Ne znam šta znači taj odgovor, ali sam svejedno napravio videozapis. Dostupan je klikom na ovaj link. Ako želiš, pogledaj ga, ali možeš koristiti i način koji je KWiki predložio. U svakom slučaju, trebalo bi raditi. Ako i dalje ne bude radilo, reci tačno u čemu je problem (u kojem koraku prestane funcionirati itd) pošto bi stvarno trebao povezivati stranice. Naime, napravio si 875 stranica do sad, a imaš svega nekoliko izmjena na Wikipodacima. Znači stvarno nije teško – eto, uspio si povezati stranicu Proteinogena aminokiselina 21. oktobra, tako da samo tako treba raditi odsad. Nije nikakva nauka ;) -- Srđan 📣  11:29, 4 novembar 2015 (CET)
Također sam provjerio je li ovaj korisnički račun blokiran na Wikipodacima i nije, niti je ikad bio, tako da stvarno ne vidim ništa što bi sprječavalo povezivanje. Kad bi pojasnio gdje se javlja greška, mogli bismo riješiti (ili bar pokušati riješiti). -- Srđan 📣  14:02, 7 novembar 2015 (CET)

Premještanje stranice

Zdravo, Yahadzija!

Obavijestit ću te da brisanje svog sadržaja s jedne stranice nije način na koji se premješta jedna stranica na drugu (dakle, što je urađeno na stranicama Spužve i Porifera). Ako to uradiš na takav način, sve prethodne izmjene te stranice neće se vidjeti na novoj stranici, što baš i nije lijepo za osobe koje su na njemu prethodno radile, a drugi korisnici moraju ručno zamijeniti veze na Wikipodacima prema novoj stranici.

Ako želiš premjestiti jednu stranicu na drugu (ili drugim riječima preimenovati stranicu), postavi pokazivač miša u gornji desni dio softvera (desno od zvjezdice, odnosno lijevo od okvira za pretragu) gdje piše "Više ↓", te potom odaberi "Premjesti". Nakon toga će ti se pokazati novi prozor u kome ukucaš novi naziv stranice i pritisneš zelenu tipku "Premjesti stranicu".

Ako si već upoznat s ovom funkcijom, slobodno možeš ignorirati ovu poruku i pripaziti za ubuduće. Sretno s radom! -- Srđan 📣  19:56, 9 novembar 2015 (CET)

Nisam uspio iščačkati, pa sam napravio korisni idiotizam. Neko me sprijerčio da to uradim do kraja, ali ima dana...

Rh+ (razgovor) 20:16, 9 novembar 2015 (CET)

Pravopis

Država se ne zove Talija nego Italija, prema tome ne može biti talijanski nego italijanski. Avgust je bio rimski car, a mjesec nazvan po njemu je na bosanskom august, a na srpskom i drugim jezicima avgust (što nas uopće ne zanima). --سلام - C3r4r2d2 16:54, 15 novembar 2015 (CET) Pisao sam august i italijanski, a onda ste (ako se ne varam možda Munja) prepravljali u talijanski avgust, gluho ne bilo?!- Rh+ (razgovor) 17:04, 15 novembar 2015 (CET)

Ima ovdje milion vandala, uglavnom ne registrovanih, sa IP adresama, ne vjerujem da bi iko od stalnih urednika tako nešto prepravljao. Tako da prije vaše reakcije pogledate historiju članaka (na vrhu pored znaka + desno od uredi izvor), tamo je zabilježeno svaka pa i najmanja izmjena. --سلام - C3r4r2d2 17:10, 15 novembar 2015 (CET)

Munja vs avgust

Munja nije pisao ni avgust ni talijanski ;) Gluho i daleko bilo, čak sam ispravljao na onako kako treba. --Munja (razgovor) 17:25, 15 novembar 2015 (CET)

Naprimjer

Šta vam smeta riječ NAPRIMJER? Da li je opet neko iz vodovoda kriv? --سلام - C3r4r2d2 08:57, 20 novembar 2015 (CET)

A što Vama smeta, primjerice? Primjerice Halilović: str. 453, lijevi stub, 11 red. Ja ne ispravljam Vaše dublete i imam pravo da ne govorim kao Vi! A za moja ostala neslaganja, pročitajte malo više izvora. Ah da, uprava vodovoda je po vama nadležna samo za moje korektne intervencije. Vama ne treba jer imate faraonsks ovlaštenja. Asli ste iz Visokog? --Rh+ (razgovor) 09:08, 20 novembar 2015 (CET)
Ašćarile iz hrvatskog prepisano. A đe je njegovanje bosanskog jezika? Po meni lično, to je uvlaćenje (da ne kaže gdje) komšijama sa zapada. --سلام - C3r4r2d2 09:15, 20 novembar 2015 (CET)
Usput, ovdje je "primjerice" navedeno kao netačno. Emir je to dodao još davne 2007. -- Srđan 📣  10:52, 20 novembar 2015 (CET)
Kakva kakofonija?! Vi bi ko današnji tumači Daytona: uzmi ko sa švedskog stola. Smeta vam Halilovićevo uvlačenje u (znam gdje) dupe zapadnim komšijama, a ne smetaju prekodrinski upljuvci u bosanski jezik!

Zar je Emir iz "davne 2007." još uvijek vladar u vašoj klapi? I mjera svih mjera - nema ni više - ni dalje ?!

PS: U rječniku bosanskog jezika svoje oblasti i svog zavičaja, priznali ili ne, nadmoćan sam nad priučenim amaterima!! Rh+ (razgovor) 14:25, 20 novembar 2015 (CET)

Za Rječnik na koji se pozivate rekli ste, citiram: Već godina dana + evo, kako vam objašnjavam da nema ZVANIČNOG standarda bosanskog!!!, prema tome...da izbjegnemo kakofoniju, kako se kome ćefne, propisali smo standarde kojih se koliko-toliko trudimo držati. Ni po babi ni po stričevima. --سلام - C3r4r2d2 14:29, 20 novembar 2015 (CET)
Džaba je slijepom opisivati boje duge. Kada već Vi propisujete standarde, poslušajte još nekoga. Neće Vam pasti kruna s glave, a bs.wiki će doprinositi pročišćavanju, a ne daljem zamućivanju bosanskog. Naprimjer, deklinacija imenice varoš je mnogo više od prometa riječi, jer je obilježje ljudi koji govore bosanski u Bosanskoj Krajini! A i stvar bh. identiteta, ako tako hoćete! Rh+ (razgovor) 14:49, 20 novembar 2015 (CET)
Ne propisujem ja standarde, niti sam jezikoslovac ni po vokaciji niti se time bavim. Bosanski jezik znam i koristim kako me nana i dido naučili, jest da ima utjecaja zapadne varijante (kruh i sl.) ali ne i novohrvatskih izmišljotina. --سلام - C3r4r2d2 14:57, 20 novembar 2015 (CET)
Izvini krivi su dido i nana. A imaju li "pusulu" da su jezikoslovniji od mog dida i ebe?! Za svaki slučaj pogledajte stare rječnike srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog da utvrdite da moć čitanja i pisanja u ove krajeve nije stigla Vašim dolaskom pod ovu nebesku kapu. Kasno ste počeli čitati, a nemate volje da nadoknadite propušteno gradivo. Vidjeli biste da u mom bosanskom nema novokomponovanih kroatizama, ne do Bog! Može biti da ste potpuno u pravu - sila Boga ne moli! Ali onda molim da umjesto bs.Wikipedia stoji --سلام-Wikipedija --Rh+ (razgovor) 15:25, 20 novembar 2015 (CET)
To što vam smeta riječ سلام smatram ličnim napadom na moju malenkost. Ja se mogu izjašnjavati kako želim Eskim, vanzemaljac ili Albanac, ali ne dopuštam da mi to iko nabija na nos. --سلام - C3r4r2d2 16:08, 20 novembar 2015 (CET)
Pretjeruješ u pridavanju vrijednosti svojoj "malemkosti". Nisi toliko važan da bi mi lično smetao. Niti govora - ni slučajno, ali smetaš razvoju bs.wiki!!! Meni odavno ne smetaju neistomišljenici, ali smetaju betonirane svijesti - na tuđu štetu. Ako ti je stalo budi Marsovac ili kakva cvjećka - imaš moj izun, neka su svi salavati i selami na tebe i u tebe ti ashabe tipa AnToni ! --Rh+ (razgovor) 16:17, 20 novembar 2015 (CET)

Molimo Vas da ne kopirate članke sa Wikipedije na hrvatskom jeziku, prvo što nisu uopće referencirane, drugo što ih ne prevedete na bosanski, treće što ih ostavljate nepreuređene. --سلام - C3r4r2d2 14:09, 30 novembar 2015 (CET)

Stoj mi zdravo i veselo. Za početak kaži koji hr.wiki članak je kopiran?! To mi ne treba. A prouči barem one izvore i dublete bosanskog koje preporučujete. Upotrebljavajte varijantu za koju pristrasno navijate, a meni prepustite onu koju su mi odabrali časni did i eba. -Rh+ (razgovor) 14:31, 30 novembar 2015 (CET)
Tetrozu koju ste u međuvremenu ispravili i dopunili, i zato vam svaka čast. Za dublete nemam više šta reći, rekao sam šta sam mislio, samo vas ubuduće molim da svoje komentare i mišljenja pišete u formi razumljivoj ostalim korisnicima, bez filozofije, neumjesnih upadica tipa vodovoda i bez napada kao što ste napadali AnTonija i mene. Lijep pozdrav profesore i svako dobro. --سلام - C3r4r2d2 14:37, 30 novembar 2015 (CET)

Opet umišljate

Opet pridajete suviše značaja AnToni-ju i sebi, na Zapadnom Balkanu, a i šire. Stojte vi meni zdravo i veselo. Da vas nije, ne bih se ovoliko trudio da popravim imidž bs.wiki.

Rh+ (razgovor) 15:27, 30 novembar 2015 (CET)

Prvu verziju Tetraza sam pustio neuređenu, jer mi je kompjuter prije toga 3x beskonačno produživao Show preview.

Spašavanje

Jeste li zainteresirani da spasite članke Onkologija i Gornja vilica? (Trenutno su obrisani, pa se zato crvene, ali mogu ih začas vratiti.) Ako niste, nikakav problem, samo da znam. -- KWiki (razgovor) 17:35, 13 decembar 2015 (CET)

Mogu do ponoći! -- Rh+ (razgovor) 18:03, 13 decembar 2015 (CET)
Nema roka, možete raditi na njima i mjesecima (malo-pomalo). Važno je samo da se zna da idu na spašavanje (zbog ovog čišćenja što je u toku). Ja ću ih sad vratiti iz obrisanih, a Vi na vrhu njih stavite 1 od ova 2 šablona: {{Spasi članak}} ili {{Izmjene u toku}}. Hvala puno. -- KWiki (razgovor) 18:50, 13 decembar 2015 (CET)
Za bolesti se koristi ovaj šablon, a za grane medicine još je nemamo, ali može se naručiti kod tehničara. -- KWiki (razgovor) 20:34, 13 decembar 2015 (CET)

Novi kandidat za spašavanje. -- KWiki (razgovor) 14:51, 22 decembar 2015 (CET)

UDP

Pozdrav, Yahadzija. Vratio sam tvoju izmjenu premještanja, jer pojam "Datagram protokol korisnika‎‎" uopšte ne postoji i zbog toga neće niko pod tim imenom članak tražiti. Međutim, šta jeste poznato po našim fakultetima jeste "UDP", ili jednako "UDP protokol" (primjer). Iako je skraćenica engleskog pojma, inače preuzimamo originalne nazive jer jednostavno nemamo jednake pojmove na našem jeziku. U svakom slučaju, nadam se da ćeš se složiti sa mnom. -- Edin(r) 22:41, 21 decembar 2015 (CET)

Ovo, ipak, nije en.Wiki! Ostavite prevod na bosanskom, a engleski naziv preusmjerite na naš. Predlažem i UDP u dvije varijante. UDP = uridin difosfat Ti je bolan (ne bio) životno važan. Stojte mi zdravo i veselo. --Rh+ (razgovor) 23:14, 21 decembar 2015 (CET)
Slušajte Edina. Mislite da ja ne bih (bio) intervenirao da je to potrebno? U ovom i mnogim sličnim slučajevima nije. Nema veze koja je Wiki – većina sličnih informatičkih naziva (dakle, ne baš svaki) ne prevodi se nigdje u svijetu zato što je to nemoguće. -- KWiki (razgovor) 23:25, 21 decembar 2015 (CET)
Slušajte razum. Po vama treba ukinuti i bs.jezik i bs.wiki. I još nešto: Ovo nije nemoguće. Znate li priču pod naslovom: "Zastidio se majke"? --Rh+ (razgovor) 23:43, 21 decembar 2015 (CET)
Itekako je znam, ali ovo nema veze s njom. U to bi spadali primjeri tipa involvirati, bekstejdž i slične pomodne riječi koje se šire u narodu. Još jednom, većina informatičkih termina (naročito ovih višečlanih) nigdje se ne prevodi (a niko se time ne odriče ni svog jezika ni svoje Wiki niti mu to pada na um). -- KWiki (razgovor) 23:51, 21 decembar 2015 (CET)
Nađeno je pravo rješenje koje nije izmišljanje mlake vode. A Vaše komparacije su skroz bez veze, iako je istina da se mnogo nepotrebnih stranih riječi širi u narodu, a ne među (može biti samo među narodima)!
Gdje god nađeš zgodno mjesto - tu bosansku riječ posadi!
Smrt fašizmu - Sloboda narodu! --Rh+ (razgovor) 00:01, 22 decembar 2015 (CET)
Slažem se za sadnju (i sam je primjenjujem gdje mogu), ali ona nije uvijek moguća. Ako je možda i nađeno rješenje za UDP (a zaista to ne znam jer ne pratim tu oblast), opet ostaje čitava hrpa izraza za koje će ga biti nemoguće naći. P. S: Hvala na ovoj ispravci (popravio sam usput). Errare humanum est. -- KWiki (razgovor) 00:14, 22 decembar 2015 (CET)
Kad se bratska srca slože - i olovo plovit' može! --Rh+ (razgovor) 00:20, 22 decembar 2015 (CET)

Prevođenje šablona

Ako želite da prevedete ovaj šablon Šablon:LORECSListIntro koji se nalazi u ovom članku Spisak mjesta djelovanja restrikcijskih enzima: A onda ću ostaviti taj šablon. Ako ne prevedete, moram ga obrisati. Razlog je taj što ne ostavljamo neprevedene šablone.--palapabosnia (razgovor) 15:26, 24 decembar 2015 (CET)

Članci za spašavanje

Ako stigneš, evo stavio sam nekoliko članaka za spašavanja na tvoje ime. :) -- Edin(r) 21:23, 24 decembar 2015 (CET)