Razgovor s korisnikom:Ansambl Zefir

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ansambl Zefir, dobro došli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!


Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte s drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati s drugim korisnicima. Možete kontaktirati i s nekima od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone, tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta Vas zanima, čime se bavite i tome slično.

Kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili na stranicama za razgovor drugih korisnika, molimo Vas da se obavezno potpišete uz pomoć četiri znaka tilda ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis na vrhu prozora za uređivanje. Također preporučujemo da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled". Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu nedavne izmjene i historiju članka.

Radite zajedno s drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji.

Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani.



Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our Village Pump in English
P. S: Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Prvi koraci
Pogledaj

Uvod u Wikipediju

Biografija[uredi izvor]

Ansambl „Zefir“ je kao vokalno-instrumentalni sastav počeo sa radom u septembru 2008. godine. Polovinom 2011. godine ansambl „Zefir“ se dodatno proširio na način da je proveo audiciju za prijem novih članova, te je tada ujedno formirana i sekcija orkestra. Krajem 2012. godine osnovano je Udruženje mladih „Zefir“ Srebrenik u čijem sastavu djeluje i ansambl „Zefir“.

Uloga UM „Zefir“ prvenstveno je zamišljenja da se usmjeri na okupljanje mladih zbog korisnog druženja i prevencije od neprihvatljivog ponašanja i ovisnosti kao i njegovanje i očuvanje tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke kao i islamske duhovne muzike. Osim rada na pjevačkom izražaju i njegovanju tradicije zajednički organiziramo smotre duhovne muzike i koncerte sevdalinke, učestvujemo u planiranju kulturnih djelatnosti naše sredine kao i organiziranju humanitarnih akcija.


Moramo naglasiti i to da je UM „Zefir“ jedno od najmnogobrojnijih i najaktivnijih udruženja na području općine Srebrenik, te da trenutno brojimo preko 70 članova uzrasta od 7 do 30 godina. U sklopu Udruženja mladih „Zefir“ Srebrenik djeluje nekoliko sekcija između kojih se posebno ističe ansambl „Zefir“. Ansambl „Zefir“ je do danas realizovao niz projekata na kojima bi mu pozavidila i finansijski mnogo jača udruženja. Veoma uspješno smo organizirali nekliko humanitarnih akcija, a takođe naši članovi se odazivaju te uzimaju učešće u svim akcijama humanitarnog karaktera pomoću kojih se sakupljaju finansijska sredstva za liječenje nekoliko naših sugrađana, a i osoba sa područja Tuzlanskog kantona. Ansambl „Zefir“ Srebrenik je dobitnik Zahvalnice Općine Srebrenik za izuzetan doprinos te podtignute rezultate u razvoju kulture na području općine Srebrenik, a i šire.

Uzimajući u obzir da kultura na području cijele Bosne i Hercegovine, a takođe i općine Srebrenik nije na zavidnom nivou, UM „Zefir“ Srebrenik je odlučilo da okupi mlade te da zajedničkim naporima uzmu učešće u stvaranju kulturnog identiteta mladih, kao i očuvanju tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke. Upravni odbor UM „Zefir“ već duži period uz kvalitetan odgojno – edukativni rad koji je posvećen mladim članovima udruženja aktivno radi i na odabiru i obradama najljepših tradicionalnih bosanskih sevdalinki. Predan i nadasve kvalitetan rad pod budnim okom profesora muzike Jasmina Brašnjića te velika želja za uspjehom vrijednih članova koji marljivo i vrijedno vježbaju su garant uspjeha. Probe ansambla Zefir su posebno koncipirane i razdvojene u grupe. Održavaju se dva dana u sedmici po dva sata sa svakom grupom(orkestar i hor). Pored toga što mladi članovi Ansambla na probama vježbaju zadatke iz muzike, u radu udruženja se takođe posebno posvećuje pažnja odgojnom momentu koji je danas veoma bitan segment u odrastanju mladih osoba.

Ansambl „Zefir“ je prepoznaljiv po svojim koncertima. Tradicionalni koncert sevdaha „Pečat u srcu“ je događaj koji nijedan posjetitelj nikad ne zaboravlja, jer kako i sam naziv kaže sevdalinka ostavlja pečat u srcu kod onog koji istu sluša. Svake godine koncert sevdaha „Pečat u srcu“ se organizuje najmanje 5 puta, od čega jednom u Srebreniku, a ostala četiri koncerta se održaju u različitim mjestima širom Tuzlanskog kantona.

Pored koncerta sevdaha ansambl „Zefir“ po tradiciji organizuje 4 koncerta islamske duhovne muzike u Srebreniku. Predramazanski koncert, smotra horova islamske duhovne muzike kao i dva bajramska koncerta su naš način da damo svoj doprinos u obilježavanju islamskih praznika. Pored toga ansambl „Zefir“ učestvuje na koncertima, smotrama horova širom sjeveroistočne Bosne. Svake godine učestvujemo u programu uživo koji organizuje OTV Valentino i koji se emituje na satelitskom programu, tako da su naši nastupi propraćeni širom svijeta.

Naše udruženje posebno je osjetljivo na humanitarne akcije. Uzimamo učešće u svim humanitarnim akcijama na koje smo pozvani. Takođe i sami smo nekoliko puta bili inicijatori, te smo organizovali humanitarne akcije i koncerte kako bi i na taj način dali doprinos te pomogli ljudima koji su zbog svog zdravstvenog stanja u nevolji.

Kada sve sumiramo ansambl „Zefir“ pored 8 do 10 proba u jednom mjesecu, godišnje uspije organizovati najmanje 10 koncerata koji su izuzetno dobro posjećeni i medijski propraćeni. Ukoliko bi nam finansijski aspekt dozvolio svoj rad bi proširili i na ostale dijelove Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da ćete prepoznati naš rad i nastojanje da uzmemo učešće u odgojno obrazovnom momentu, te kulturnom osvještenju naše omladine. Također Vam želimo ponuditi saradnju na način koji Vi ocijenite kao najkorisniji za Vašu promociju, ali da to bude zajednički i obostrano koristan interes. Napominjemo da smo otvoreni za svaki vid saradnje. Ansambl Zefir (razgovor) 18:20, 11 februar 2016 (CET)[odgovori]