Idi na sadržaj

Regina Prinzessin von Sachsen-Meiningen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Regina od Sasko-Meiningena
SupružnikOtto von Habsburg
DjecaNadvojvotkinja Andrea, grofica od Neipperga
Nadvojvotkinja Monika, vojvotkinja od Santangela
Nadvojvotkinja Michaela od Austrije
Nadvojvotkinja Gabriela od Austrije
Nadvojvotkinja Walburga od Austrije
Nadvojvoda Karl od Austrije
Nadvojvoda Georg od Austrije
OtacGeorg von von Sachsen-Meiningen
MajkaKlara-Marie von Korff
Rođenje6. januar 1925.
Smrt3. februar 2010.

Regina Prinzessin von Sachsen-Meiningen (puno ime: Regina Helene Elizabeth Margarete; 6. januar 1925 - 3. februar 2010) je bila supruga Otta von Habsburg, pretendenta austrijskog, mađarskog, i češkog trona. Kao takva je bila titularna carica Austrije, te titularna kraljica Mađarske, Češke, Hrvatske, itd.

Rođena je u Würzburgu kao najmlađa od četvero djece rođenih iz braka Georga, princa od Sasko-Meiningena (titularnog vojvode Sasko-Meiningena) i grofice Klare Marije von Korff. Regina je bila jedino dijete svojih roditelja koje je imalo djecu; jedan brat je poginuo sa dvadeset godina, a drugi je postao monah. Njena jedina sestra je umrla sa tri mjeseca prije Regininog rođenja.

Dana 10. maja 1951. godine udala se za Otta von Habsburg, sina posljednjeg austrijskog cara, uz blagoslov pape Pija XII. Od udaje zakonski nosi ime Regina Habsburg-Lothringen. Od 10. maja 1954. Regina i Otto su živjeli u svojoj zvaničnoj rezidenciji u okrugu Pöcking. S nadvojvodom Ottom imala je sedmero djece i 23 unučadi.

Dana 2. novembra 2005. godine imala je potres mozga i odvezena u bolnicu u Nancyu. Do 22. februara 2006. godine se oporavila dovoljno da bi toga dana učestvovala u premještanju posmrtnih ostataka svoje majke i poginulog brata u dvorište crkve Heldburg. Posmrtni ostaci njenoga oca su premješteni u proljeće 2007. godine. Umrla je 3. februara 2010. godine.