Reljef madarskog konjanika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Madarski konjanik
Svjetska baština
Madara rider 1157.jpg
Lokacija Bugarska
Kriteriji, iii
Referenca367
Uvrštenje1979. (3. sjednica)

Madarski konjanik je naziv za jedinstveni reljef uklesan u litici visokoj 100 metara u blizini sela Madara u severoistočnoj Bugarskoj. Nastao je u prvim godinama formiranja bugarske države, početkom 8. vijeka. Madara je bila glavno sveto mesto Prvog bugarskog carstva, prije prelaska Bugara na kršćanstvo. Natpisi pored skulpture govore o događajima koji su se dogodili između 705. i 801. godine.[1]

Madarski jahač predstavlja lik viteza koji trijumfuje nad lavom, izuzetno umjetničko delo, koji nema paralele u Evropi. Opstao je u svom autentičnom stanju, bez promjena u prošlosti ili sadašnjosti. Izuzetan je ne samo kao realistično djelo bugarske skulpture, već i kao dio istorijskog izvornog materijala koji datira iz najranijih godina uspostavljanja bugarske države. Natpisi oko reljefa su hronika važnih događaja koji se tiču vladavine veoma poznatih kanova: Tervela, Kormisosa i Omurtaga.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "UNESCO - Madarski konjanik". whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 10. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)