Remake (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Remake
Remake.jpg
Režiser Dino Mustafić
Producent Enes Cviko
Scenarist(i) Zlatko Topčić
Uloge Ermin Bravo
Aleksandar Seksan
Ermin Sijamija
Dejan Aćimović
Lucija Šerbedžija
François Berléand
Evelyne Bouix
Muzika Adi Lukovac
Žanr drama
Montaža Andrija Zafranović
Distributer Forum Film
Datum izlaska Flag of the Netherlands.svg Holandija
23. januar 2003. godine
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
22. februar 2003. godine
Flag of France.svg Francuska
25. mart 2003. godine
Flag of Germany.svg Njemačka
3. juli 2003. godine
Flag of the Czech Republic.svg Češka
7. juli 2003. godine
SAD
21. august 2004. godine
Trajanje 102 minuta
Zemlja BiH, Francuska, Turska
Jezik bosanski, francuski, engleski

Remake (fonol.: Rimejk) je bosanskohercegovački film iz 2003. godine rađen u tursko-francuskoj koprodukciji bosanskohercegovačkog režisera Dine Mustafića. Scenario potpisuje Zlatko Topčić.

Radnja filma je urađena prema istinitoj priči i paralelno prati tragičnu sudbinu oca i sina, Ahmeda (Miralem Zupčević, Ermin Sijamija) i Tarika Karage (Ermin Bravo) tokom Drugog svjetskog rata i opsade Sarajeva.

Premijerno prikazivanje je imao na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu[1][2] 23. januara 2003. godine, gdje je bio najgledaniji film,[3] a izabran je među pet najboljih filmova festivala. U Bosni i Hercegovini je prvi put prikazan 22. februara iste godine.[4]

Priča[uredi | uredi izvor]

Prva scena filma se odvija u novembru 1993. godine u Parizu gdje Tarik Karaga (Ermin Bravo) na jednom prijemu producentske kuće koja želi snimiti film po njegovom scenariju, dobija riječ da se predstavi okupljenim gostima. Tada doživljava flešbek i radnja se vraća u mart 1992. godine u Sarajevo.

Tarik završava svoj scenario za film "Čovjek niotkud" koji prati priču njegovog oca Ahmeda Karage (Miralem Zupčević, Ermin Sijamija) prije i za vrijeme fašističke okupacije Sarajeva. Priča seli u proljeće 1941. godine kada Ahmed sa svojom djevojkom Evom Bebek (Lucija Šerbedžija) i prijateljem Markom Kalabom (Slaven Knezović) tokom večernjeg izlaska u jednoj gostionici prihvati duel u snazi sa lokalnim snagatorom Don Dragiša de la Kuveljom (Aldin Zulić) kojeg pobjeđuje. Nastaje metež iz koga uspijevaju pobjeći. Nakon što Ahmed odlazi zbog obaveza, Marko iskazuje simpatije prema Evi.

Radnja se vraća u predratno Sarajevo. Alma Dizdarević (Helena Minić), Tarikova djevojka, tokom izlaska poslije zajedničke prepirke odlazi nakon čega zajedno sa najboljim prijateljem Mirom Jovanovićem (Aleksandar Seksan), Tarik odlazi na vožnju po gradu. U Mirinom stanu ih dočekuje njegova majka Desa Jovanović (Jasna Diklić) uznemirena zbog njihovom kasnog povratka kući na Grbavicu svjesna trenutnog stanja u Sarajevu. Tarik i Miro naredni dan odlaze u poštu i šalju svoj scenario u Pariz. Dok na igralištu ispred zgrade igraju košarku sa prijateljima pored prolazi povorka uzvikujući parole protiv rata. Priča se kratko vraća u 1941. gdje slična masa ljudi, paradoksalno, uzvikuje "Bolje rat nego pakt". U obližnjem stanu se pored zabave odvija sastanak komunističkog pokreta sa Markom na čelu.

Na brdu iznad Sarajeva Tarik i Alma ponovo uživaju u svojoj ljubavi u jednoj poslijednih mirnih noći u njihovim životima. Ahmed i Tarik na Grbavici provode dane u stanu zbog stalne opasnosti vani slušajući vijesti na televiziji. U stan upada srpska vojska tražeći oružje. Nakon pretresa stana odvode Tarika koji putem doživljava sve strahote kroz koje prolaze nesrpsko stanovništvo Grbavice. Dolazi u štab gdje njega i još nekoliko ljudi ispituje komšija, "Vojvoda" Mišo (Dejan Aćimović) koji im naređuje da sa Jevrejskog groblja donesu leš njegovog brata koji je tamo ubijen.

Septembra 1941. godine Sarajevo je već okupirano. Ahmed i Eva u šetnji kroz grad svjedoče terorisanju Jevreja i neistomišljenika te uništavanju njihove imovine, pritom vidjevši svu ozbiljnost situacije u kojoj su. Ahmed osjeća sve veću odvratnost prema fašizmu spreman da se pridruži komunističkom pokretu.

Desa se često brine o Almi i njenom bratu Adisu (Haris Begović) dok se Miro krije u stanu izbjegavajući mobilizaciju. On i Alma odlučuju da iskoriste smrt komšinice Čehinje kako bi sakriveni u kovčege prešli u slobodni dio grada. Međutim, na srpskoj liniji otkrivaju Mira i šalju ga na front dok Alma uspijeva ostati neotkrivena zahvaljujući starom prijatelju Srbinu, Mikiju (Jasmin Mekić). Radnja se ponovo nakratko vraća u 1941. godinu. Nakon što Ahmeda hapse Ustaše, Eva uplašena odlazi u Markov stan gdje zajedno provode noć.

Tarik je na prisilnom radu u okolini grada. Dok radi na iskopavanju bunkera, iznenada ga poziva Miro, maskiran i u uniformi srpske vojske. Miro mu obećava pomoć i saopštava mu da je Alma prešla u slobodni dio grada. Vojvoda Mišo ispituje Tarika o radnji u njegovom scenariju zaintrigiran činjenicom da ga UN i Crveni krst intenzivno traže.

U aprilu 1942. godine Ahmed je doveden na ispitivanje u ustaški štab u Rajlovcu, pokraj Sarajeva. Ustaški isljednik (Admir Glamočak) mu nudi slobodu u zamjenu da potpiše svoj cenzurisani tekst iz novina u kome napada tadašnje okupatore i brani prava Jevreja i Srba. Odbija i biva poslan na prisilni rad.

Tarika u logoru posjećuje Jovo, isti onaj vojnik koji ga je i odveo iz njegovog stana, tražeći na neki način oprost i upozoravajući ga na Mišu. Tarik pronalazi leš mrtvog Adisa i pada u očaj. Naredno veče, uz pomoć Mire i Jove, uspijeva pobjeći preko rijeke. Jova ubija Vojvoda, a čini se da i Miru pronalazi ista sudbina. Tarik dolazi do linije razgraničenja i ponovo pada u ruke srpske vojske.

Marko i ostali pripadnici Narodno-oslobodilačke partije dobijaju nalog za ubistvo Željka Bebeka, Evinog oca. Međutim, greškom ubijaju upravo nju. U srpskom koncentracionom logoru u kom je sada Tarik, nakon oskudnog obroka, trojica glavešina pozivaju "Pjevača" (Mario Drmać) pred njih nakon čega ga brutalno prebijaju. Tarika prozivaju i saopštavaju mu da leti za Pariz i da je rat za njega završen.

Priča se vraća tamo gdje je počela, na bogatom, ali trivijalnom prijemu na koji dolazi u pratnji Katrin Leconte (Evelyne Bouix), supruge vlasnika produkcijske kuće. Nakon što dobija riječ, uspijeva samo izgovoriti "Zaustavite rat u Bosni". Na terasi upoznaje Mirsada Alihodžića "Hodžu" (Zijah Sokolović), izbjeglicu iz BiH koji se u Francuskoj dobro snašao i zarađuje na račun rata.

Ahmed završava u zloglasnom koncentracionom logoru Jasenovac. Uz puno sreće za dlaku uspijeva izbjeći likvidaciju, baš kao i njegov sin 50 godina kasnije. Tarik u šetnji Parizom iznenada ugleda portret "Vojvode" Miše, svog mučitelja i bivšeg komšije. Uspijeva ga pratiti i saznati za mjesto stanovanja.

U okupiranoj Jugoslaviji Marko uspijeva spasiti Ahmeda u razmjeni. Marko izbjegava spominjati Evu. Radnja se vraća u glavni grad Francuske. Tarik od Hodže traži da pokuša saznati šta je s njegovim ocem, Almom i Mirom te traži pištolj. Polahko se priprema da ubije Mišu. U oslobođenom Sarajevu Ahmed uspijeva pronaći Evin grob. Od sveštenika saznaje pravu istinu vezanu za njenu smrt. Dolazi kod Marka i nakon što mu ovaj priznaje sve, ubija ga. Paralelno se završava i ta jedna strana priče u filmu i snimanje Tarikovog filma. U međuvremenu, on i Katrin upadaju u emotivnu vezu. Tarik saznaje da su mu otac i Alma ubijeni snajperom.

Konačno odlučuje osvetiti se mučitelju. Savladava ga i bez riječi uperuje pištolj u njega ali ne puca. Vraća se kod producenta i saopštava Katrin da odlazi. Radnja se seli u juli 1994. godine gdje Tarik, pripadnik Armije RBiH, vodi akciju na Špicastoj stijeni. Prilaze neprijateljskom uporištu i ubijaju sve u bunkeru. Tarik ulazi unutra i pronalazi Miru, još uvijek živog, kome u tom trenutku ispada osigurač od bombe. Tarik ne shvatavši ništa, ostaje ispred i u zadnjoj sceni bomba razara bunker.

Glumci[uredi | uredi izvor]

Priznanja[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

 • 2003. godine Filmfest München - Specijalna nagrada "One Future Award"
 • 2003. godine Berlin International Film Festival - Nagrada[5]
 • 2004. godine Wine Country Film Festival (San Francisco) - Nagrada za mir i kulturalno razumjevanje
 • 2004. godine Wine Country Film Festival (San Francisco) - Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (Ermin Bravo)
 • 2004. godine Wine Country Film Festival (San Francisco) - Nagrada za najbolji debitantski film

Nominacije[uredi | uredi izvor]

 • 2003. godine Istanbul International Film Festival - Najbolji film
 • 2003. godine Festival du Film de Paris - Najbolji film

Kritika[uredi | uredi izvor]

Remake je debitantski film režisera Dine Mustafića, koji postavlja tezu o historiji koja se krvavo ponavlja, odnosno o tome da su oni koji nisu naučili povijesne lekcije prisiljeni ponoviti ih pa je tako film prožet simbolima i alegorijama. Scena sa početka filma sa Ahmedom Karagom i snagatorom Don Dragišom de la Kuveljom simbolizira da sila ne mora nužno pobijediti, papir kojeg pale Tarik i Alma na brdu iznad Sarajeva predstavlja granate, vatru i sav užas koji uskoro slijedi. Ahmed umalo umire radi odbrane svojih komšija Srba, koji ga ironično pedesetak godina kasnije ubijaju. Upečatljiva je scena s "Pjevačem" u logoru koju je kritika ocijenila kao jedno od ključnih u cijelom filmu.

Uglavnom je pohvaljena emocionalna angažiranost sa nekoliko veoma potresnih i dirljivih scena. Glavna tema je pitanje koje se toliko često postavlja na ovim prostorima poslije svih događanja u prošlosti; osveta ili oprost. Film na kraju daje odgovor na tu dilemu. Dino Mustafić je u jednom od intervjua rekao: "Potrebni su nam katarzični filmovi koji govore o našoj skoroj prošlosti. Oni su jednako važni kao svjedočanstvo da se zlo i glupost rata ne ponovi."[6] Scenarist Zlatko Topčić je govoreći o scenariju izjavio: "Scenario je lišen ideoloških i dnevnopolitičkih primjesa. Ovaj film hoće da bude film ljubavi, a ne mržnje."[7]

Remake je doživio ogromnu popularnost i veliki uspjeh na kino blagajnama u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, a publika i kritičari ga ocjenjuju veoma visokom ocjenom.[8] Godine 2003. je bio najgledanije filmsko ostvarenje u matičnoj zemlji[9] i jedan je od najpopularnijih, najgledanijih, najskupljih, najprofitabilnijih i najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih i regionalnih filmova ikada. Smatra se jednim od najboljih filmova na prostoru bivše Jugoslavije.[10] Na portalu IMDb je ocijenjen ocjenom 7,7/10.[11] Kritičar čuvenog njemačkog magazina i portala Kino-German Film & International Reports sa sjedištem u Berlinu, Ronald Holloway je film Remake ocijenio izvrsnim, potresnim i angažiranim filmom, a kritičarka najutjecajnijeg svjetskog filmskog i teatarskog magazina i portala, američkog Variety-a sa sjedištima u Los Angelesu (Hollywood) i New Yorku (Broadway), Deborah Young je film ocijenila remek-djelom.[12][13]

Film je doživio ogroman uspjeh u inostranstvu. Prikazan je na preko četrdeset najprestižnijih međunarodnih filmskih festivala širom svijeta. Neki od najznačajnijih su: Međunarodni filmski festival u Rotterdamu,[14] Berlinale, Filmski festival u Parizu, Filmski festival u Rimu, Filmski festival u Göteborgu, Internacionalni filmski festival u Monaku, Internacionalni filmski festival u Salernu, Internacionalni filmski festival u Sofiji, Internacionalni filmski festival u São Paulu, Internacionalni filmski festival u Houstonu (Texas),[15] Internacionalni filmski festival u Istanbulu,[16][17] Svjetski filmski festival u Montréalu, Filmski festival u Münchenu, Filmski festival u New Yorku, Internacionalni filmski festival u Clevelandu (Ohio)[18] i mnogi drugi. Svoju američku premijeru je imao na prestižnom Wine Country filmskom festivalu u San Franciscu (Kalifornija). Prikazivan je na festivalima u Holandiji, Poljskoj[19], Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj, Bugarskoj, Brazilu, Italiji, Kanadi, Švedskoj, Turskoj, Španiji, Monaku, Njemačkoj, Češkoj[20], Sjedinjenim Američkim Državama dok je u Mađarskoj doživio i TV premijeru.

Veoma bitna je činjenica da film nije bio debitantski samo za Dinu Mustafića[21] već i za scenaristu Zlatka Topčića kao i za glavnog glumca Ermina Bravu, Ermina Sijamiju, Marija Drmaća te za mladu hrvatsku glumicu Helenu Minić što ovo ostvarenje čini unikatnim. Bitno je i pojavljivanje slavnih svjetski poznatih francuskih glumaca François Berléanda i Evelyne Bouix. Istaknutu ulogu su imali i hrvatski glumci Dejan Aćimović, Lucija Šerbedžija i Slaven Knezović.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "IFFR: "Remake"". iffr.com. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 2. ^ "32. Internacionalni Film Festival Rotterdam". klix.ba. 22. 1. 2003. Pristupljeno 27. 8. 2015. 
 3. ^ "Dino Mustafić novo je veliko ime evropske kinematografije: Njegov film "Remake" najgledaniji je u Rotterdamu". infobiro.ba. 30. 1. 2003. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 4. ^ "Održana sarajevska premijera REMAKE-a". klix.ba. 23. 2. 2003. Pristupljeno 29. 8. 2015. 
 5. ^ "Bh. filmovi: Najkvalitetniji domaći proizvod u svijetu". oslobođenje.ba. 24. 3. 2013. Pristupljeno 27. 8. 2015. 
 6. ^ "BH. FILM DANAS". bhfilm. Pristupljeno 2011-03-12. 
 7. ^ "PRVA KLAPA BIH FILMA "REMAKE"". infobih.com. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 8. ^ "REMAKE premijera u Sarajevu 22/02/2003". klix.ba. 19. 2. 2003. Pristupljeno 29. 8. 2015. 
 9. ^ "U Forumovim kinima u Sarajevu najgledaniji "Remake"". sarajevo-X portal. Pristupljeno 2011-03-12. 
 10. ^ "Najbolji filmovi ex yu kinematografije". mukmag.com. 27. 4. 2015. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 11. ^ "Remake". imdb.com. Pristupljeno 27. 8. 2015. 
 12. ^ "REVIEW: Remake, a film from Sarajevo by Dino Mustafić". kino-germanfilm.de. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 13. ^ "Review: "Remake"". variety.com. 18. 2. 2003. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 14. ^ "Rotterdam Film Festival: REMAKE će dobiti nagradu publike!?". klix.ba. 25. 1. 2003. Pristupljeno 29. 8. 2015. 
 15. ^ "REMAKE ide u Sofiju, Salerno, Pariz, Houston". klix.ba. 7. 2. 2003. Pristupljeno 14. 1. 2016. 
 16. ^ "Remake na filmskom festivalu u Istanbulu". klix.ba. 16. 4. 2003. Pristupljeno 29. 8. 2015. 
 17. ^ ""Remake" se takmiči za Grand Prix". klix.ba. 27. 4. 2003. Pristupljeno 29. 8. 2015. 
 18. ^ "CIFF: "Remake"". clevelandfilm.org. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 19. ^ "WFF: "Remake"". wff.pl. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 20. ^ "KVIFF programme - Remake". kviff.com. Pristupljeno 25. 8. 2015. 
 21. ^ "Rađa se najintrigantnija kinematografija jugoistočne Europe". arhiva.nacional.hr. 25. 9. 2002. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 22. ^ "10 zabranjenih filmova koje publika u RS ne smije gledati". depo.ba. 18. 4. 2012. Pristupljeno 26. 8. 2015. 
 23. ^ "Družinsko prekletstvo: Zlatko Topčić, scenarist filma "Remake"". mladina.si. 19. 11. 2002. Pristupljeno 26. 8. 2015. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]