Idi na sadržaj

René Antoine Ferchault de Réaumur

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
René-Antoine Ferchault de Réaumur
René-Antoine Ferchault de Réaumur
Rođenje (1683-02-28) 28. februar 1683.
La Rochelle, Francuska
Smrt17. oktobar 1757(1757-10-17) (74 godine)
Bermondière, Francuska

René-Antoine Ferchault de Réaumur je bio francuski naučnik, koji je dao veliki doprinos mnogim naukama, a posebno entomologiji (nauci o insektima).

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Réaumur je rođen u poznatoj porodici La Rochelle. Školovao se u Parizu, izučavao je filozofiju na jezuitskom koledžu u Poitiers, te je 1699 otišao u Bourges radi studiranja građanskog prava i matematike. 1703 se vraća u Pariz, gdje nastavlja studij matematike i fizike, a u 24. godini života biva nominiran za člana Akademije nauka.[1] Od tada, narednih gotovo pola vijeka nije prošla nijedna godina a da nisu izdani Memoari Akademije bez njegovog objavljenog članka. Njegov doprinos nauci je veoma teško precizirati. Izdavajaju se, između ostalih, njegova otkrića u vezi proizvodnje željeza i čelika, otkrića u meteorologiji (izmislio je termometarsku skalu koja i danas nosi njegovo ime), a mnogo je istraživao u oblastima botanike, zoologije (smatra se osnivačem etologije[2]), geologije i drugih nauka. Također je značajan po svom doprinosu u medicini. Otkrio je funkcije želučanih sokova. No, poznat je i po teoriji kako hranu probavlja trbušni zid koji je zapravo nešto poput pećnice u kojoj se namirnice usitnjavaju i razgrađuju.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Egerton, F. N.: A History of the Ecological Sciences, pogl. 21: Réaumur and His History of Insects, Bulletin of the Ecological Society of America, 2006, 87(3),str.212–224
  2. ^ Wheeler, W. M.: Introduction, annotations and bibliography u R.-A.F.de Réaumur 1926, Knopf, New York, SAD