Renault R35

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Renault R35
Svojstva
Posada2
Dužina4.02 m
Širina1.87 m
Visina2.13 m
Težina10.6 tona
Oklop i naoružanje
Oklop43 mm
Osnovno naoružanje37 mm top
Sekundarno naoružanjemitraljez 7.5 mm
Pokretljivost
PogonRenault V-4
82 KS
Suspenzijatorzijske poluge
Brzina na cesti20 km/h
Domet130 km

Renault R35 je bio francuski lahki tenk iz perioda između dva svjetska rata. U operativnu upotrebu je uveden 1936. godine.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Početkom 1934. godine francuska armija raspisala je konkurs za izradu projekta novog lahkog tenka koji je trebalo da zamjeni veliki broj tenkova Renault FT-17, koji su se nalazili u upotrebi još od Prvog svjetskog rata. Renaultov model pod imenom Renault ZM ili (R-35) izabran je za serijsku proizvodnju. Prototip je bio naoružan sa dva mitraljeza kalibra 7,5 mm smještenih u kupoli i po mnogo čemu se razlikovao od proizvodnog modela. 1935. godine naručeno je prva serija od 300 primjeraka ovog tenka.

Opis tenka[uredi | uredi izvor]

Glavno naoružanje tenka činio je top SA 18 kalibra 37 mm u kupoli i spregnuti mitraljez kalibra 7,5 mm. Kasnije verzije tenka bile su naoružane topom duge cijevi SA 38 kalibra 37 mm. Pogonsku grupu tenka R-35 činio je Renaultov četvorocilindrični benzinski motor koji je razvijao 82 KS i koji je omogućavao maksimalnu brzinu od 20 km/h na putu. Borbena težina tenka iznosila je 10 tona. Oklopno tijelo tenka i kupola bili su sačinjeni od livenih sekcija koje su spajane zakivcima. Hodni dio činilo je po pet potpornih točkova sa svake strane i po tri nosača gusjenica, dok su se pogonski točkovi nalazili naprijed. Na zadnjem dijelu tenka nalazila se izdužena metalna konstrukcija koja je omogućavala savlađivanje protivtenkovskih rovova i olakšavala kretanje po neravnom terenu.

Posadu je činilo dvoje ljudi. Vozač je bio smješten naprijed u tijelu tenka dok je komandir bio smješten u kupoli. Motor se nalazio u zadnjem dijelu tenka sa desne strane, a sa lijeve strane se nalazio rezervoar za gorivo. Motor i rezervoar su protivpožarnom pregradom bili odvojeni od dijela za posadu.[1]

Borbena upotreba[uredi | uredi izvor]

Godine 1940. R-35 je bio najbrojniji tenk u sastavu francuske vojske, ali određeni broj starih FT-17 tenkova je i dalje zadržan. Tenk se pokazao dobrim za podršku pješadije, ali je upotrebljivan u malim grupama, razvučenim po frontu, i nije mogao da se ozbiljnije suprotstavi napadima njemačkih tenkova, koji su napadali u masi u sastavu oklopnih jedinica. Top Renault R-35 nije bio podesan za borbu protiv tenkova protivnika, zbog male početne brzine projektila.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ An Illustrated Guide to World War II Tanks and Fighting Vehicles, Christopher F. Foss, Salamander Books Ltd. 1981, str. 22. ISBN 0-86101-083-3