Republike SFRJ

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Republike SFRJ

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je bila sastavljena od šest zavisnih država sa geografsko-historijskom tradicijom. Te države su bile definisane kao federalne jedinice,a nosile su naziv jugoslavenske republike, odnosno službeni naziv Narodne Republike, kasnije Socijalističke Republike. To su bile:

Najzapadnija i najsjevernija republika SFRJ-a. Nalazila se na prostoru historijskih slovenačkih država. Glavni grad joj je bio Ljubljana, a većinski narod Slovenci.

Obuhvatala je teritorij kontitentalne Hrvatske(Slavonija,Zagreb,Zagorje,Lika) i primorske Hrvatske(Dalmacija i Istra s Kvarnerom). Glavni grad joj je bio Zagreb, a većinski narod Hrvati.

Obuhvatala je teritorij Bosne i Hercegovine s granicama od Berlinskog kongresa 1878, odnosno Hercegovinu sa većinom bosanskih regija. Glavni grad joj je bilo Sarajevo, a Bošnjaci, Hrvati i Srbi su bila tri ravnopravna naroda.

Obuhvatala je smanjeni teritorij crnogorske monarhijske države,a glavni grad joj je bio Titograd. Bila je po površini najmanja jugoslavenska republika, ali s najljepšom jadranskom obalom. Većinski narod su joj Crnogorci.

U suštini SR Srbija je bila sama tzv. "uža Srbija", al pod njene teritoriji su se ustavom ubrajale i dvije navedene pokrajine koje su imale totalnu autonomnost, pa čak su bile paralelne sa ostalim jugoslavenskim republikama u svim institucijama nakon Titove smrti. Tako se jugoslavensko predsjedništvo sastojalo od 8 članova ( 6 republičkih i dva iz pokrajina). Srbija je bila najveća jugoslavenska republika, ali i najmnogoljudnija sa većinskim narodom Srbima, ali također i veoma jakim nacionalnim manjinama Mađarima i Albancima. Glavni grad joj je bio Beograd, ujedno i glavni grad Jugoslavije, a dva glavna grada pokrajina su bili Novi Sad i Priština.

Najistočnija i najjužnija republika SFRJ-a. Nalazila se na prostoru historijskog regiona Ohridska Makedonija. Glavni grad joj je bilo Skopje, a većinski narod Makedonci.