Republike SFRJ

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Republike SFRJ

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je bila sastavljena od šest zavisnih država sa geografsko-historijskom tradicijom. Te države su bile definisane kao federalne jedinice,a nosile su naziv jugoslavenske republike, odnosno službeni naziv Narodne Republike, kasnije Socijalističke Republike. To su bile:

Najzapadnija i najsjevernija republika SFRJ-a. Nalazila se na prostoru historijskih slovenačkih država. Glavni grad joj je bio Ljubljana, a većinski narod Slovenci.

Obuhvatala je teritorij kontitentalne Hrvatske(Slavonija,Zagreb,Zagorje,Lika) i primorske Hrvatske(Dalmacija i Istra s Kvarnerom). Glavni grad joj je bio Zagreb, a većinski narod Hrvati.

Obuhvatala je teritorij Bosne i Hercegovine s granicama od Berlinskog kongresa 1878, odnosno Hercegovinu sa većinom bosanskih regija. Glavni grad joj je bilo Sarajevo, a Bošnjaci, Hrvati i Srbi su bila tri ravnopravna naroda.

Obuhvatala je smanjeni teritorij crnogorske monarhijske države,a glavni grad joj je bio Titograd. Bila je po površini najmanja jugoslavenska republika, ali s najljepšom jadranskom obalom. Većinski narod su joj Crnogorci.

U suštini SR Srbija je bila sama tzv. "uža Srbija", al pod njene teritoriji su se ustavom ubrajale i dvije navedene pokrajine koje su imale totalnu autonomnost, pa čak su bile paralelne sa ostalim jugoslavenskim republikama u svim institucijama nakon Titove smrti. Tako se jugoslavensko predsjedništvo sastojalo od 8 članova ( 6 republičkih i dva iz pokrajina). Srbija je bila najveća jugoslavenska republika, ali i najmnogoljudnija sa većinskim narodom Srbima, ali također i veoma jakim nacionalnim manjinama Mađarima i Albancima. Glavni grad joj je bio Beograd, ujedno i glavni grad Jugoslavije, a dva glavna grada pokrajina su bili Novi Sad i Priština.

Najistočnija i najjužnija republika SFRJ-a. Nalazila se na prostoru historijskog regiona Ohridska Makedonija. Glavni grad joj je bilo Skopje, a većinski narod Makedonci.