Resulbegovića kuća u Trebinju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Resulbegovića kuća)
Kuća 1966.

Resulbegovića kuća (Begova kuća), podignuta u Bregovima uz desnu obalu Trebišnjice u Trebinju, bila je jedan od najznačajnijih spomenika osmanske arhitekture i predstavljala je porodičnu kuću i ljetnikovac izgrađen iz dva dijela: baškaluka namjenjenog muškarcima i heremluka namjenjenog ženama. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Nacionalni spomenik čine mjesto i ostaci kompleksa Resulbegovića kuće, odnosno mjesto i ostaci haremluka i selamluka kompleksa – kuća, objekti magaza i konaka, objekat ahara, prostori pristupnog dijela i avlije, oivčeni ogradnim zidovima.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zbog izuzetno velikog značaja Trebinjske kapetanije i njenog odbrambenog sistema u Bosanskom pašaluku, položaj kapetana ovog važnog područja i značajnog utvrđenog sistema podignut je na viši nivo i uvedena je titula miri-muhafiza (bega), a onda i miri-miran-muhafiza (paše).

Osman-beg Resulbegović je postao trebinjski miri-miran-muhafiz u vremenu između 11. septembra 1719. i 14. aprila 1721. godine. Posljednji put se na ovom položaju spominje 28. juna 1728. godine. Na ovom položaju nasljeđivali su ga njegovi sinovi i unuci. Za period njegove vladavine u Trebinju, veže se nagli razvoj grada i njegova ubrzana izgradnja. Sagradio je: Carevu džamiju, Džamiju Osman-paše Resulbegovića, mekteb, trebinjsku tvrđavu Ban-Vir (bedem oko grada, tri tabije i kule) i ljetnikovac na Bregovima na Trebišnjici. Resulbegovića kuća sagrađena je 1725. Godine, kao porodični ljetnikovac. Predstavljala je turističku atrakciju još za vrijeme vladavine Austro-Ugarske i slikarska inspiracija (Richard Neutra, Branka Šotra). Ambijentalnu vrijednost kuće nadopunjavalo je begovo kolo, dolap za navodnjavanje, kao i pješčani sprudovi uz Trebišnjicu.

Tokom rata 1992-1995. godine kuća je srušena. Ostali su ćemer terasa, mali ugao kuće, jedna kamena baza za stupove hajata, istočni avlijski i sjeverni dvorišni zid. Dijelovi namještaja i ostali su sačuvani fragmenti orijentalno-islamske baštine smješteni su u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

Opis[uredi | uredi izvor]

Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske tokom 2006. godine izradio je projekat za obnovu kompleksa Begove kuće u Trebinju. Projektom je predviđena obnova objekata kuće, konaka (restorana) i ekonomskog objekta (galerija).

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Vojislav Korać, Trebinje - istorijski pregled; tom II, “Period od dolaska Turaka do 1878. godine”. Sarajevo: IKP „Svjetlost“, 19

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Resulbegovića kuća". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 9. 2. 2017.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]