Rete testis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rete testis
Položaj rete testis unutar testisa
Detalji
LatinskiRete testis
PrekurzorWolffov kanal
SistemMuški reproduktivni sistem
Identifikatori
Gray'sp.1244
TAA09.3.01.024
FMA19834
Anatomska terminologija

Rete testis je anastomozirana mreža osjetljivih tubula smještenih u hilumu testisa (mediastinum testis) koja nosi spermatozoide od sjemenskih tubula do do eferentnih kanala. Ona je kontradio rete ovarii kod žena.[1] Njegova funkcija je pružanje mjesta za reapsorpciju tekućine.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Mikrografija rete testis. boja od H&E.

Rete testis je mreža međusobno povezanih tubula u kojima su prazni ravni sjemenični tubuli (terminalni dio sjemenskih cijevi). Smješten je unutar visoko vaskuliziranog vezivnog tkiva u mediastinum testis.[2] Epitelne ćelije formiraju jedan sloj koji je linija unutrašnje površine tubula. Ove ćelije su kuboidne, sa mikrovilima i jednom cilijom na njihovoj površini.[3]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

U razvoju mokraćnih i reproduktivnih organa, testis se razvija na gotovo isti način kao i jajnik, porijeklom iz mezotelija, kao i mezonefros. Kao i jajnik, u svojim se najranijim fazama sastoji od središnje mase prekrivene površinskim epitelom. U toj masi pojavljuje se niz vrpci, koje vode zajedno prema budućem hilumu i tvore mrežu koja u konačnici postaje rete testis.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Funkcija rete testisa je miješanje sperme dok napušta sjemenke. Spermatozoidi napuštaju sjemenske tubule u razrijeđenim izlučevinama Sertolijevih ćelia. Redte testis modificira luminalne tečnosti s ograničenom količinom sekrecije i reapsorpcijom, ali njihova je glavna funkcija miješanje i transport sperme u eferentne duktule. Tu mu je glavna funkcija u reapsorpciji oko 95% tekućine, što povećava koncentracija sperme prije ulaska u epididimis.

Klinički značaj[uredi | uredi izvor]

Tubularna ektazija rete je poremećaj rete testisa koji je okarakterisan s višestrukim benignim cistama.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Prema novolatinskom značenju rete je mreža, a testis označava lđnjenu lokaciju.

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Definition: Rete ovarii from Online Medical Dictionary
  2. ^ Ross, M.; Pawlina, W. (2011). Histology: A Text and Atlas (6th izd.). Lippincott Williams & Wilkins. str. 802. ISBN 978-0-7817-7200-6.
  3. ^ Young, B.; Woodford, P.; O'Dowd, G. (2013). Wheater's Functional Histology: A Text and Colour Atlas (6th izd.). Elsevier. str. 344. ISBN 978-0702047473.

Vanjski linkocvi[uredi | uredi izvor]