Rezolucija Vijeća sigurnosti broj 8

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija
Rezolucija broj 8
     Države osnivači UN

     Države osnivači, koje više ne postoje

     Bivši članovi (Države koje više ne postoje)
Datum29. august 1946.
Sjednica57
OznakaS/RES/8 (Dokument)
Glasanje
Za: 10Suzd.: 1Protiv: 0
TemaPrimanje novih članova u Ujedinjene nacije
Rezultatusvojeno
Sastav Vijeća sigurnosti 1946. godine
Stalne članice
Nestalne članice
← 7
9 →

Spisak rezolucija iz 1946. godine

Rezolucija Vijeća sigurnosti broj 8 je donesena 29. augusta 1946. godine, na 57. sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Usvojena je sa 10 glasova za i sa jednim suzdržanim glasom (Australija). Slijedeći smjernice iz Rezolucije broj 6 razmatrani su zahtjevi za članstvo u Ujedinjenim nacijama: Narodne republike Albanije, Narodne republike Mongolije, Kraljevine Afganistana, Jordana, Irske, Portugala, Islanda, Sijama (današnjeg Tajlanda) i Švedske. Vijeće sigurnosti preporučilo je da Generalna skupština UN prihvati članstvo Afganistana, Islanda i Švedske. Preporuka za prijem Sijama data je u u decembru Rezolucijom broj 13.

Historijska pozadina[uredi | uredi izvor]

Svoj zahtjev za prijem u članstvo Sijam je podnijeo 3. augusta 1946. godine, ali je 28. augusta, dan prije donošenja odluke zatražio odgađanje rasprave o pijedlogu za prijem, Zbog iščekivanja očekivao rezultate pregovora zbog ratnih sukoba u Prvi indokineski rat sa Francuskom, stalnom članicom Vijeća.

Kako je Vijeće razmatralo svaki zahtjev pojedinačno, zbog negativnih glasova stalnih članica Vijeća, zahjevi Narodne republike Albanije, Narodne republike Mongolije, Jordana, Irske i Portugala su odbijeni i nisu proslijeđeni Generalnoj skupštini.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Vijeće je dalo do znanja da su zahtjevi za prijem Albanije, Švedske, Mongolije, Agfanistana, Jordana, Irske, Portugala, Islanda i Sijama u UN primljeni i razmatrani. Preporuka Vijeća je da Generalna Skupština glasa za prijem Afganistana, Švedske i Islanda

Posljedice[uredi | uredi izvor]

Na Sjednici Generalne Skupštine UN 19. novembra 1946. godine u članstvo su primljeni Afganistan, Švedska i Island.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]