Rezolucija ekrana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rezolucija slike)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rezolucija ekrana se odnosi na jasnoću teksta i slika na ekranu. Što je rezolucija veća, stavke su jasnije. Stavke također izgledaju manje tako da veći broj njih može da stane na ekran. Što je rezolucija manja, manji broj stavki staje na ekran, ali su zato veće i uočljivije. Međutim, u slučaju veoma malih rezolucija slike mogu da imaju iskrzane ivice.

Naprimjer, 640 × 480 je manja, a 1600 × 1200 je veća rezolucija ekrana. CRT monitori obično imaju rezoluciju od 800 × 600 ili 1024 × 768. LCD monitori bolje podržavaju veće rezolucije. Mogućnost povećavanja rezolucije ekrana zavisi od veličine i mogućnosti monitora, kao i od tipa grafičke kartice.

Promjena rezolucije ekrana je vidljiva svim korisnicima koji se prijavljuju na računar.

Kada na monitoru podesite rezoluciju koju on ne podržava, ekran će postati crn na nekoliko sekundi dok se monitor vraća na prvobitnu rezoluciju.