Rijad Gvozden

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Rijad Gvozden
Rođenje (1988-03-12) 12. mart 1988 (31 god.)
Gornji Vakuf, SR Bosna i Hercegovina, SFRJ
Zanimanje Glumac
Poznat(a) po Prtljag, Smrt u Sarajevu, Mrtve ribe...

Rijad Gvozden, rođen u G. Vakufu (12. marta 1988.), je bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Godine 2007. upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Nakon završenog studija ostvaruje prvu ulogu na filmu Prtljag čiju režiju potpisuje režiser Danis Tanović. .[1]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Filmovi[uredi | uredi izvor]

  • Prtljag (2011)
  • Bodily Function (2011)
  • Something Sweet (2011)
  • Miris kiše na Balkanu (2011)
  • Romeo and Juliet in Sarajevo (2013)
  • Odbrojavanje (2014)
  • Devet položaja samoće (2014)
  • Sabina K. (2015)
  • Smrt u Sarajevu (2016)
  • Winnetou & Old Shatterhand (2016)
  • Mrtve ribe (2017)
  • Catalina (2017)

Serije[uredi | uredi izvor]

Predstave[uredi | uredi izvor]

  • Othello (2014)
  • Stoljeće mira nakon stoljeća ratova (2014)
  • Bosanac na odmoru (2015)
  • Kad bi naglas govorili (2016)
  • Bremenski muzikanti (2016)
  • Čarobnjak iz Oza (2017)

Televizija[uredi | uredi izvor]

  • Poguzija (2011)
  • Bolje danas nego sutra (2016)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Burzić, Nermin (4. 9. 2013). "Rijad Gvozden, bh. glumac: “Želim dobiti Oscara”". novovrijeme.ba. Arhivirano s originala, 7 Septembar 2013. Pristupljeno 5. 9. 2016.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]