Rikard, 1. vojvoda od Yorka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rikard od Shrewsburya
SupružnikAnne de Mowbray, 8. grofica od Norfolka
OtacEduard IV, kralj Engleske
MajkaElizabeth Woodville
Rođenje17. august 1473.
Smrtdatum i mjesto nepoznati

Rikard, 1. vojvoda od Yorka i 1. vojvoda od Norfolka (17. august 1473 - ?) bio je engleski princ iz 15. vijeka.

Rikard je bio šesto dijete te drugi i posljednji sin kralja Eduarda IV i Elizabeth Woodville. Rođen je u Shrewsburyu 17. augusta 1473. godine. Među njegovom starijom braćom i sestrama bili su kralj Eduard V i Elizabeta od Yorka, koja će kasnije brakom postati engleska kraljica.

Već godinu dana po rođenju data mu je titula vojvode od Yorka. Otada pa do danas tradicija je da se drugorođenom sinu engleskog, a kasnije i britanskog, suverena daje ta titula. Dana 15. januara 1478. godine sklopljen je brak između četverogodišnjeg princa Rikarda i šestogodišnje bogate nasljednice, Anne de Mowbray, 8. grofice od Norfolka. Pošto Anne nije mogla naslijediti očevo vojvodstvo Norfolk, Rikard je proglašen vojvodom od Norfolka 1481. godine.

Rikard od Yorka i njegov brat, kralj Edvard V

Rikardov otac umire 9. aprila 1483. godine, te njegov stariji brat Edvard postaje engleski kralj, a kako je tada još bio dijete i bez svoje djece, Rikard je postao presumirani nasljednik engleske krune, odnosno prvi u nasljednom nizu. Međutim, ta situacija nije potrajala. Robert Stillington je svjedočio da je Rikardov otac obećao brak ledi Eleanor Butler 1461. godine, a ona je bila živa u trenutku sklapanja braka Rikardovih roditelja, što znači da je njihov brak bio nevalidan i značio bigamiju. Rikardov istoimeni amidža, Rikard, vojvoda od Gloucestera, podržao je ovo svjedočenje i natjerao parlament da proglasi svu djecu njegovog umrlog brata i kraljice majke Elizabeth vanbračnom i stoga nepodobnom da naslijede krunu, čime je on postao engleski kralj 25. juna 1483. godine.

Desetogodišnji Rikard od Yorka i njegov stariji brat, trinaestogodišnji zbačeni kralj, poslani su u Tower of London sredinom 1483. godine i tada im se gubi svaki trag. Tokom 1490-ih nekoliko ljudi je tvrdilo da su Rikard, ali svi se danas smatraju varalicama kako ih je smatrao i Tudorski režim. Sedamdesetih godina sedamnaestog vijeka u Toweru su pronađena dva malena kostura za koja neki vjeruju da su ostaci Rikarda i Eduarda, ali to nikada nije potvrđeno. Kosturi su sahranjeni u Westminsterskoj opatiji.