Rimska vila u Višićima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Rimska vila u Višićima nalazila se u naselju Višići, općina Čapljina, Bosna i Hercegovina.

U doba Rimljana, blizina Narone i pogodan geografski položaj, doprinijeli su tome da je područje Čapljine bilo jedan od centara trgovine i saobraćaja s okolnim krajevima, ali i centar poljoprivredne proizvodnje. Potvrđuju to nalazi sa arheološkog područja Kućišta – Rimska vila (Villa Rusticae), sa ostacima iz rimskog antičkog perioda, ranog i kasnog srednjeg vijeka (slavensko naselje i groblje). Područje je proglašeno nacionalnim spomenikom kulture Bosne i Hercegovine. [1] Rekognosciranje terena izveo je 1955. godine, tadašnji direktor Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, prof. Marko Vego, kada je ustanovljeno da se radi o značajnom objektu s mozaicima i zidnim slikarstvom. Arheološka istraživanja, kojima je rukovodila Irma Čermošnik, trajala su na ovom lokalitetu od 1956. godine.

Pokretni arheološki materijal deponiran je u prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Vila u Višićima pripadala je tipu velikih imanja (fundusa) koji su, ograđenih zidovima velikih dužina, imali u svom centru grupu luksuzno opremljenih zgrada u kojima su stanovali vlasnici. Oko njih bile su raspoređene i najpotrebnije prostorije domaćinstva i radionice, zajedno s poljoprivrednim i drugim zgradama koje su bile smještene podalje od grupe luksuznih zgrada. Od imanja u Višićima otkrivene su samo centralne zgrade s potrebnim domaćinskim prostorijama i zanatskim radionicama. Naselje je imalo centralno gtijanje.

Istraživanja vile dala su uvid i u umjetničko stvaranje rimskog perioda, na osnovu očuvanih mozaika, zidnog slikarstva, keramike i rimskih lampica.

Na prostoru rimske vile nađeni su tragovi stanovanja i iz vremena nakon rušenja i napuštanja vile. Vila je porušena koncem IV. stoljeća, a na istom mjestu Slaveni su razvili svoje naselje sa grobljem. Brojni nalazi keramike i slavenskog nakita upućuju da je naselje s grobljem iz perioda do X stoljeća.

Ni po čemu se danas ne može zaključiti da je na lokalitetu bila rimska vila. Rijetki mještani znaju da se ona tu nalazila i da su vršena arheološka istraživanja sredinom XX vijeka. Izgrađene su kuće, zasađeni voćnjaci, zemlja je izorana i ne mogu se primijetiti nikakvi nalazi (eventualno kockice mozaika i sl.)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arheološko područje Višići". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016.