Rimski most u Vrancima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rimski most u Vrancima
PremošćujeMrganovac
MjestoVranci, Kreševo
Vrijeme gradnjeOsmanski period
Saniranje2010
NamjenaPješački
MaterijalKamen
Ukupna dužina9,5 m.

Rimski most u Vrancima je most u naselju Vranci, općina Kreševo, Bosna i Hercegovina. Ovo je još jedan u nizu Rimskih mostova u Bosni i Hercegovini.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Područje Kreševa predstavlja područje tradicionalnog željeznog zanatstva i rudarstva, u kojem se nalazio veliki broj kovačkih radionica. Selo Vranci udaljeno je oko 2 km jugozapadno od grada Kreševa, smješteno u uskoj dolini potoka Mrganovac na padinama planine Lopata.

Istorija mosta[uredi | uredi izvor]

Most poznat kao ‘’Rimski most’’ nalazi se na trasi rimskog rudarskog drumskog pravca, čiji ostaci su pronađeni na udaljenosti od oko 400 metara od mosta. O njegovim graditeljima i nastanku nema puno podataka, ali se na osnovu same lokacije i morfologije terena može izvesti zaključak da je most na ovom mjestu morao postojati još u antičko vrijeme. Po načinu gradnje jasno je da je podignut tokom osmanlijske vladavine. Rimski most u naselju Vranci je bez sumnje, najstariji očuvani građevinski objekt na kreševskom području.

Opis[uredi | uredi izvor]

Oblik nivelete pokazuje da je nadzemni dio konstrukcije nastao u osmanskom periodu. Ima jednostavnu formu, izveden na jedan polukružni luk, koji se oslanja direktno na obale rječice. Dužina mosta iznosi 9,5 metara i mogu ga koristiti samo pješaci. Most danas ne vodi nikud i ne služi ničemu osim da se komšije međusobno posjećuju. Zbog dugogodišnje izloženosti nepovoljnim atmosferskim utjecajima, zubu vremena i neodržavanju most je danas u lošem stanju, mada je posljednji put obnovljen 2010. godine.

Pored mosta je postavljena česma, izrađena od drveta okovanog željeznim obručima koje su izradili vranački kovači. Svega dvadesetak metara od mosta nalaze se ta’te (= daske, ploče turc.) ili zvonik. Mještani, naime, tako zovu dvije grede s krovićem i dvjema metalnim pločama. Služe za zvonjenje, kao poziv na molitvu, ali i zvone kada je nevrijeme. Oglašavale su se i za pauzu u rudnicima, odnosno vrijeme za ručak ili odmor. Ploče su stare najmanje 500 godina.

Most je proglašen za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Most u Vrancima". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 8. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]