Idi na sadržaj

Ring Ring (pjesma)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Ring Ring"
Datoteka:Ring Ring (Swedish).jpg
Singl ABBA-e
s albuma Ring Ring
A-stranaRing Ring
B-stranaÅh Vilka Tider
Objavljen14. 2. 1973.
FormatSingl
Snimljen10. 1. 1973. Metronome Studio, Stockholm
ŽanrPop, europop
Trajanje3:00
IzdavačPolar Music (Švedska)
Epic Records (Velika Britanija)
Atlantic Records (SAD)
TekstBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Hronologija singlova ABBA-e
"He Is Your Brother"
(1972)
"Ring Ring"
(1973)
"Another Town Antorher Train"
(1973)

Ring Ring je pjesma švedske pop grupe ABBA, koja je objavljena kao naslovna pjesma na njihovom prvom istoimenom albumu iz 1973. godine. Ovom singl pločom grupa Abba ostvarila je veliki uspjeh u nekoliko evropskih zemalja (sljedeće godine će uspjeh ostvariti i u ostatku Evrope, Sjeverne Amerike i Australije). Pjesmu su na švedskom jeziku napisali Benny Andersson i Björn Ulvaeus, zajedno sa svojim menadžerom Stigom Andersonom, s originalnim naslovom "Ring Ring (Bara du slog en signal)". Prevođenje pjesme na engleski jezik pomogli su Neil Sedaka i njegov saradnik Phil Cody. Švedska verzija dostigla je prvo mjesto na švedskim listama popularnosti. Pjesma "Ring Ring" govori o ljubavniku koji sam čeka kraj telefona da ga nazove voljena.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Nakon uspjeha sa pjesmom "People Need Love" 1972. godine, Björn, Benny, Agnetha i Anni-Frid (naziv pod kojim je grupa tada bila poznata), menadžer grupe Stig Anderson shvatio je potencijal spajanja pjevačkih talenata ženskih članova sa talentom pisanja pjesama muških členova sastava. Tada je odlučeno da kvartet ABBA snimi LP ploču, a na kraju to se ostvarilo sa albumom Ring Ring.

Članovi grupe ABBA bili su pozvani na muzičko takmičenje za Melodifestivalen 1973. godine, čiji pobjednik će predstavljati Švedsku na Eurosongu 1973. godine. Nakon nekoliko dana, Andersson i Ulvaeus su osmislili muziku za švedsku verziju pjesme "Ring Ring" (radnog naziva "Klocklåt"). Anderson je tekst napisao s namjerom da napravi pjesmu u pop orijentisanom stilu, pokušavajući ukloniti pompu i muzičko uzbuđenje koje su okruživali Evroviziju u to vrijeme. Nakon toga pjesma je preimenovana u "Ring Ring". Kako bi bila pristupačnija svjetskoj publici, Anderson je zatražio od američkog kantautora Neila Sedake, da zajedno sa svojim partnerom u pisanju pjesama Philom Codyjem napišu tekst za englesku verziju pjesme "Ring Ring".

10. januara 1973. godine pjesma je snimljena u studiju Metronome u Stockholmu. Studijski inženjer Michael B. Tretow, koji je kasnije sarađivao s Anderssonom i Ulvaeusom na mnogim singlovima i albumima, pročitao je knjigu o producentu tonskog zapisa Philu Spectoru (prema knjizi Richarda Williamsa Out of His Head: The Sound of Phil Spector)[2] za "Wall of Sound" obradu pjesama koje je producirao. Dok je Spector koristio nekoliko muzičara koji su svirali na istim instrumentima u istom studiju za snimanje u isto vrijeme, takva tehnika bila bi preskupa za snimanje pjesme "Ring Ring". Rješenje Michaela Tretowa bilo je jednostavno dva puta snimiti prateću pjesmu kako bi se postigao orkestarski zvuk. Promjena brzine trake između snimaka, čineći instrumente neznatno usklađenim, povećala je učinak. To nije bilo ništa od onoga što se prije radilo u švedskoj muzici.

Kada je ABBA izvela pjesmu "Ring Ring" na švedskom izboru za Evroviziju 10. februara 1973. godine[3], završili su tek na trećem mjestu. Ipak, pjesma je prošla mnogo bolje na švedskim top listama, kako na švedskom tako i na engleskom jeziku, dostigavši prvo, odnosno drugo mjesto. Članovi muzičkog kvarteta ABBA tada su odlučili da je zajednički nastup ozbiljna i realna ideja. Obišli su Švedsku i uprkos tome što pjesma "Ring Ring" nije predstavljala Švedsku na Eurosongu 1973. godine, počeli su se pripremati za Melodifestivalen 1974. godine sa pjesmom "Waterloo".

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Scott, Robert (2002) 'ABBA: Thank You for the Music - The Stories Behind Every Song', Carlton Books Limited: Great Britain, p. 26
  2. ^ Vincentelli, Elisabeth (31. 3. 2018). "The Year Abba channeled Phil Spector and conquered the world". Salon. Pristupljeno 1. 4. 2018.
  3. ^ Faltskog, Agnetha & Ahman, Brita (1997) 'As I Am: ABBA Before & Beyond', Virgin Publishing, p.46