Rio Negro (Amazon)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rio Negro (Guainía River)
Rijeka
Zalazak sunca nad rijekom Rio Grande, uzvodno od Manausa
Zalazak sunca nad rijekom Rio Grande, uzvodno od Manausa
Država Brazil
Kolumbija
Venecuela
Pritoke
 - lijevo Branco
i mnogo manjih rijeka
 - desno Vaupés
i mnogo manjih rijeka
Izvor
 - Položaj Guainía Department, Regija Amazon, Kolumbija
Ušće Ulijeva se u rijeku Amazon
 - Položaj Manaus, Država Amazonas, Brazil
Dužina 2,250 km
Pražnjenje
 - Prosjek 28,000 m3/s
Rio Negro u riječnom slivu Amazona

Rio Negro je najveća lijeva pritoka rijeke Amazon, najveća crna rijeka na svijetu i jedna od deset rijeka sa najvećim prosječnim protokom na svijetu. Njen izvor se nalazi blizu razvođa amazonskog i sliva rijeke Orinoco. U Kolumbiji, gdje se nalazi izvor Rio Negra, za rijeku se koristi naziv Guainía. Njegova glavna pritoka je rijeka Vaupés. Uzvodno od brazilskog grada Manausa ulijeva se u Amazon.

Rio Negro ima sliv površine 691.000 km2 i prosječni protok od 28 000 m3/s na ušću kod Manausa. Od svojih 2.253 km dužine, kroz Brazil protiče dužinom od 1.368 km.

Geografske karakteristike[uredi | uredi izvor]

Rio Negro izvire u Kolumbiji, na istočnim obroncima Anda i nakon toga teče u smjeru sjeveroistoka sve do granice sa Venecuelom. U tom dijelu svog toka formira granicu između Kolumbije i Venecuele. Nakon velikog zavoja rijeka teče prema jugoistoku sve do svog ušća. Malo uzvodno od brazilskog grada São Gabriel da Cachoeira, prima svoju najveću pritoku Vaupés. Plovna je u dužini od oko 700 kilometara.

Fauna[uredi | uredi izvor]

Rijeka Rio Negro je bogata životinjskim vrstama. Dokumentirano je oko 700 vrsta riba u slivu rijeke, a procjenjuje se da je ukupno između 800 i 900 vrsta riba, uključujući i gotovo 100 endmskih vrsta i nekoliko još uvijek potpuno nedefinisanih vrsta.[1] Među njima su mnoge koje su važne u trgovini akvarijumima, uključujući i vrstu cardinal tetra.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Hales, J., and P. Petry (2013). Rio Negro. Freshwater Ecoregions of the World.