Rio de Janeiro (država)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rio de Janeiro
Savezna država Brazila
Bandeira do estado do Rio de Janeiro.svg
Zastava
Brasão do estado do Rio de Janeiro.svg
Simbol
Država  Brazil
Graniči sa Minas Gerais
Espírito Santo
São Paulo
Glavni grad Rio de Janeiro
Površina 43,696,1 km2
Stanovništvo 16,231,365[1] (2012.)
Gustoća 370 /km2 
Vlada
 - Guverner Luiz Fernando Pezão
Vremenska zona UTC-03:00
 - ljeto UTC-02:00
Poštanski broj 20000-000 do 28990-000
Veb-sajt: www.rj.gov.br/

Rio de Janeiro jest jedna od 26 saveznih država Brazila. Nalazi se na jugoistoku države, unutar Jugoistočne regije. Glavni i najveći grad države jest Rio de Janeiro, veliki urbani centar po kojem je država i nazvana.

Zauzima površinu od 43.696,1 km2 i po površini je jedna od najmanjih brazilskih država (24. po veličini). Prema podacima iz 2012. godine u državi je živjelo 16.231.365 stanovnika što je čini trećom najmnogoljudnijom administrativnom jedinicom Brazila, sa gustoćom od 370 stanovnika po km2.

Ekonomija ove brazilske savezne države predstavlja drugu najjaču ekonomiju u Brazila, poslije ekonomije São Paula.

Iako je država Rio de Janeiro najmanja država unutar Jugoistočne regije i jedna od najmanjih u Brazilu, treća je najmnogoljudnija savezna država sa populacijom od oko 16 miliona stanovnika. Najgušće je naseljena država i treća država po dužini obale (poslije država Bahia i Maranhão).

Historija[uredi | uredi izvor]

Rio de Janeiro, glavni grad istoimene države

Nasljedne kapetanije[uredi | uredi izvor]

Evropska prisutnost u Rio de Janeiro je stara koliko i sam Brazil i datira još iz 1502. godine.

Rio de Janeiro je nastao od dijelova kapetanija Tome i Sao Vicente. Između 1555. i 1567. godine, teritorija je praktično bila okupirana od strane Francuza, koji su namjeravali osnovati koloniju Francuska Antarktika (francuski: France Antarctique). Kako bi spriječio okupaciju Francuza, Estácio de Sá je u martu 1565. godine osnovao grad Rio de Janeiro.

U 17. vijeku, stočarstvo i uzgoj šećerne trske su predstavljale glavne privredne aktivnosti. Otkrićem zlata u 18. vijeku i dragog kamenja u Minas Geraisu, Rio de Janeiro je postao glavna luka za izvoz rude. Naslijedivši Salvador, 1763. godine, Rio de Janeiro je postao prijestonica kolonijalnog Brazila.

Smjenom dinastija u Portugalu 1808. godine, bivša portugalska aristokracija dolazi u Brazil čime Rio de Janeiro i njegova okolina doživljavaju urbanističku reformu. Među promjenama koje su se desile u to doba najznačajnije su: transformacija javne uprave i pravosuđa, osnivanje novih bolnica, postavljanje temelja prve banke u zemlji - Banco do Brasil - i osnivanje Royal Pressa, prvih novina u Rio de Janeiru.

Neutralni grad[uredi | uredi izvor]

1834. godine grad je transformisan u slobodni grad, i dalje ostaje glavni grad dok ostatak teritorije od kapetanije prerasta u provinciju sa glavnim gradom Niterói. 1889. godine, grad postaje glavni grad Republike Brazil, provincije postaju države, a neutralni grad se transformiše u federalni distrikt. Prebacivanjem glavnog grada Brazila u Brasiliju, 1960. godine, grad Rio de Janeiro postaje država Guanabara.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Rio de Janeiro graniči sa sljedećim saveznim državama: Minas Gerais na sjeveru i sjeverozapadu, Espírito Santo na sjeveroistoku i državom São Paulo na jugozapadu. Na istoku i jugu izlazi na obale Atlantskog okeana.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Brazilski institut za geografiju i statistiku Pristupljeno 04. januara 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]