Idi na sadržaj

Riva (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Riva
PorijekloZadar, Hrvatska, Jugoslavija
ŽanroviPop-muzika
Karijera1986-1991
Bivši članoviEmilija Kokić
Dalibor Musap
Nenad Nakić
Zvonimir Zrilić
Boško Colić

Riva su pop grupa iz Zadra, pobjednici Eurovision Song Contesta 1989. godine.

Historija

[uredi | uredi izvor]

Grupa je debitirala na festivalu Zagrebfest 1988. s pjesmom "Zadnja suza" (muzika Dalibor Musap - tekst Emilija Kokić), a već početkom 1989. godine kao predstavnica Televizije Zagreb na Jugoviziji u Novom Sadu izborila je nastup na Eurosongu. Riva je s pjesmom Rock Me (muzika Rajko Dujmić - tekst Stevo Cvikić) osvojila 1. mjesto na Eurosongu održanom 6. maja 1989. godine u švicarskoj Lausanni, s ukupno 137 bodova. To je ujedno i jedina pobjeda Jugoslavije, na takmičenju za pjesmu Evrope. Iste godine Riva predstavlja Eurosong u Americi, te na festivalu Distant Accords Award u Nashvillu osvaja 4. mjesto.

Članovi grupe

[uredi | uredi izvor]

Diskografija

[uredi | uredi izvor]

Prvi album "Rock Me" za jugoslavensko tržište, kao i album na engleskom jeziku za izdavača Koch Records, grupa Riva izdala je 1989. godine. Sljedeće 1990. godine grupa je izdala svoj drugi album "Srce laneta" te dvije pjesme na engleskom jeziku koje je potpisao Per Gessle, gitarist i autor pjesama tada vrlo popularne švedske grupe Roxette. Riva je nastupala u najatraktivnijim show emisijama velikog broja evropskih TV stanica, te promovisala album u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Belgiji i drugim zemljama. Zahvaljujući pjesmi "Rock Me" grupa je bila vrlo popularna čak i u dalekom Japanu, gdje se dugo zadržala na top listama.

S početkom rata u Hrvatskoj grupa postupno prekida saradnju sa stranim izdavačkim kućama i raspada se 1991. godine. Svaki član grupe nastavio je svoju solo karijeru.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]