Rize (pokrajina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rize (provincija))
Lokacija pokrajine Rize

Pokrajina Rize (tur.: Rire ili) je pokrajina u sjeveroistočnoj Turskoj, na istoku crnomorske obale, između Trabzona i Artvina, dok je pokrajina Erzurum smještena na njenim južnim granicama. Njen glavni grad također nosi ime Rize. Pokrajina ima 320.000 stanovnika (podaci iz 2010.)[1].

Geografija[uredi | uredi izvor]

Rize je smještena između planina Pontic i Crnog mora. Smatra se za "najvlažniji" dio Turske države, a poznata je i kao glavni region za proizvodnju čaja. Osim čaja jedna od glavnih poljoprivrednih kultura predstavlja i voće kivi. Pokrajina je uglavnom ruralnog pejzaža u kom se smjenjuju planinske doline i travnate visoravni.

Planine[uredi | uredi izvor]

Veće planine:[2]

Rijeke[uredi | uredi izvor]

Najveće rijeke

Historija[uredi | uredi izvor]

Prema Pliniju Starijem, od 670 godine p. n. e. nadalje, Aegeani, antička grčka zajednica, je uspostavila mrežu trgovačkih puteva duž obala Crnog mora, a jedna od njenih stanica je bila i Rize. Tokom većeg dijela Srednjeg vijeka region je bio pod kontrolom Bizantije, i uglavnom naseljen Grcima. Nakon dugog odolijevanja 1470. godine je pao pod Otomansku vlast.

U Prvom svjetskom ratu su ga okupirale ruske snage (period 1916-1918. godine), da bi Brest-Litovskim sporazumom bio vraćen Turskoj. Od 1924. je sastavni dio Republike Turske kao jedna od njenih provincija.

Distrikti[uredi | uredi izvor]

Pokrajina je podijeljena u sljedećih 12 distrikta:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Turski institut za statistiku (excell fajl)". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 28. 11. 2013.
  2. ^ Öztürk, Özhan. Rize Arhivirano 13. 5. 2008. na Wayback Machine