Idi na sadržaj

Rođena si samo za mene

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rođena si samo za mene
album Hari Mata Hari
Objavljen1991.
Žanrpop, disko
IzdavačJugoton
Producent(i)Hajrudin Varešanović, Adi Mulahalilović
Hronologija albuma Hari Mata Hari
Strah me da te volim
(1990)
Rođena si samo za mene (Hari Mata Hari) Ostaj mi zbogom, ljubavi
(1994)

Rođena si samo za mene šesti je studijski album sarajevske pop grupe Hari Mata Hari. Sniman je od jula do novembra 1991. godine u Studiju 1 Radiotelevizije Sarajevo, a objavila ga je sarajevska izdavačka kuća Diskoton u decembru iste godine.

O albumu[uredi | uredi izvor]

Prije snimanja ovog muzičkog albuma, jedan od značajnih kompozitora ranih pjesama grupe Hari Mata Hari i gitarist Edo Mulahalilović napustio je grupu u namjeri da započne samostalnu muzičku karijeru. Umjesto njega na snimanju pjesama za ovaj album gitaru su svirali Mirsad Asotić i Saša Strunjaš. Na albumu, za koju je muziku uglavnom komponirao Hajrudin Varešanović (osim "Rođena si samo za mene" Adija Mulahalilovića) na tekstove Fahrudina Pecikoze, nalazi se osam pjesama odsviranih u pop i disko stilu sa mješavinom bržih i laganijih plesnih pjesama. Primjetan je i utjecaj bosanskohercegovačke narodne muzike u njihovim pjesmama, a to se posebno odnosi na pjesme: "Nije za tebe bekrija", "Sedam rana od sedam jarana" i pjesma "Ja ne pijem" u kojoj zajedno sa Harijem Varešanovićem pjeva Haris Džinović. Tu su i prateće pjevačice Jasna Gospić i Zumreta Midžić, poznatija po estradnom imenu Zuzi Zu.

A-stranu otvara sentimentalna balada "Otkad tebe nema" u kojoj se sviranjem na sintisajzeru istaknuo Adi Mulahalilović, za kojom slijede plesne pjesme "Nije za tebe bekrija" s neobičnom melodijskom mješavinom madžarskog čardaša i sevdalinke na harmonici Elvidina "Ede" Krilića i "Ja ne pijem" odsvirana u disko ritmu. A-stranu zatvara "Zbog tebe" s grčkim melodijskim motivom na akustičnoj gitari Ede Mulahalilovića dajući prijatan mediteranski ugođaj zajedno s pjevanjem Varešanovića. B-strana počinje sa "Nije zima što je zima" s orijentalnim melodijskim uvodom koji se koristi prilikom pjevanja u refrenu. Za njom slijedi "Sedam rana od sedam jarana", jedna od popularnih pjesama koju redovno koncertno izvode s pjevljivim refrenom tekstualno urađenim po uzoru na bosanske sevdalinke. "Znam priču o sreći" odsvirana je u reggae ritmu sa zanimljivim solo dionicama na akustičnoj i električnoj gitari Mire Asotića i Saše Strunjaša nakon svakog otpjevanog stiha. Album zatvara naslovna pjesma s prepoznatljivim solom Tome Videca na tenor saksofonu, koji se u to vrijeme mogao čuti na jugoslavenskim radio i televizijskim stanicama. Ova lagana plesna pjesma koju je komponirao Adi Mulahalilović na tekst Pecikoze, spada u red najboljih muzičkih ostvarenja grupe Hari Mata Hari.

"Rođena si samo za mene" predstavlja jedan od najzrelijih albuma ovog sarajevskog sastava uz kvalitetne pjevačke izvedbe Hajrudina Varešanovića, koji je zajedno s braćom Mulahalilović pokazao i kompozitorsko umijeće. Također, važno je napomenuti dobru instrumentalnu pratnju ostalih muzičara iz grupe Hari Mata Hari, kao i gostujućih muzičara. Ubrzo nakon njegovog objavljivanja, album je postigao veliki uspjeh kod publike, a sve pjesme postale su uspješni hitovi koji su se često mogli čuti na TV i radio stanicama bivše Jugoslavije. Time su potvrdili njihovo istaknuto mjesto među ostalim pjevačima i muzičkim grupama sarajevske pop rok škole iz druge polovine 1980-ih i početka 1990-ih. Dizajn za omot uradio je Davor Papić, a fotografiju Goran Kukić i Kemal Hadžić.[1]

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

Na albumu se nalazi 8 pjesama, po četiri na obje strane albuma.[1]

Prva strana
Br. Naziv Trajanje
1. "Otkad tebe nema"   4:51
2. "Nije za tebe bekrija"   3:51
3. "Ja ne pijem"   3:53
4. "Zbog tebe"   3:21
Ukupno trajanje:
17:56
Druga strana
Br. Naziv Trajanje
1. "Nije zima što je zima"   4:07
2. "Sedam rana od sedam jarana"   4:18
3. "Znam priču o sreći"   4:15
4. "Rođena si samo za mene"   4:57
Ukupno trajanje:
17:37

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Gostujući muzičari[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "Hari Mata Hari - Rođena si samo za mene". discogs.com. Pristupljeno 28. 6. 2022.