Robert Dudley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Robert Dudley, 1. grof od Leicestera

Robert Dudley (7. septembar 1533 - 4. septembar 1588) je bio engleski plemić i dugogodišnji prijatelj i udvarač Elizabete I Engleske.

Rođen je na isti dan kao i Elizabeta I, koja mu je bila prijateljica od djetinjstva. Otac mu je bio John Dudley, 1. vojvoda od Leicestera, koji je služio kao regent Edvardu VI. John je pogubljen po naredbi kraljice Marije I, pošto je pokušao umjesto nje na tron postaviti svoju snahu Jane Grey. Robert je zajedno sa Elizabetom i svojim bratom, Guildfordom Dudleyem, mužem Jane Grey, proveo neko vrijeme zatvoren u Tower of Londonu.

Dudley je, u trenutku kada je poslan u Tower, već bio vjenčan sa Amy Robsart. Nedugo nakon što se između Dudleya i Elizabete počela javljati romansa, Amy Robsart je pronađena mrtva na stepenicama u svojoj kući. U to vrijeme vjerovalo se da je ubistvo naručio Robert, ali iz zapisa u kojima je opisana bolest od koje je Robsart bolovala, zaključeno je da je umrla od tada nepoznatog raka dojke. Dvorom su se širili glasine da tada dvadesetpetogodišnja kraljica spava sa Dudleyem. Tokom nekoliko mjeseci Elizabeta je ozbiljno razmišljala o udaji za Dudleya, ali je na kraju tu pomisao ostavila po strani. Dudleyu je dala titulu grofa od Leicestera, a njihov odnos se vremenom vratio na nivo snažnog i trajnog prijateljstva.

Nakon što je sama odbila njegovu prosidbu, Elizabeta je Dudleya predložila svojoj rodici, [škotskoj kraljici Mariji I. Tim brakom sa protestantskim Dudleyem željela je neutralisati katolkinju Mariju I. Marija I ga je također odbila i za trećeg muža odabrala Henrika Stuarta, lorda Darnleya.

Dudley je umro 1588. godine od raka, nedugo nakon učestvovanja u borbi protiv Španske armade. Nakon Elizabetine smrti petnaest godina poslije, kod nje je pronađena njegova poruka označena kao njegovo posljednje pismo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]