Robert Gallo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Robert Galo)
Robert Gallo je poznati biomedicinski istraživač.

Robert Charles Gallo, američki biomedicinski istraživač, je rođen 23. marta, 1937. u Waterbury, Connecticut, u radničkoj porodici italijanskih imigranata. On je najviše poznat po svom ko-otkriću virusa HIV, prenosioca koji je odgovoran za AIDS, i imao je glavno učešće u HIV istraživanjima koja su slijedila.

Robert Gallo je direktor Instituta za humanu virologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Maryland. On je sa dvojicom svojih dugogodišnjih naučnih saradnika, Robert R. Redfield-om i William A. Blattner-om, koosnivač instituta, 1996., zajedno sa partnerima državom Maryland i Gradom Baltimore-om. U 2005., Gallo je suosnovao Profectus BioSciences, Inc., koja razvija i komercijalizira tehnologije da smanji smrtnost uzrokovanu ljudskim virusnim bolestima, uključujući HIV.

Gallo je diplomirao biologiju 1959. na Providence College, a doktorirao na Jefferson Medical College u Philadelphia, Pennsylvania, 1963. Bio je istraživač i na Nacionalnom institutu za rak.

Gallo je izjavio da ga je rana smrt sestre, koja je bolovala od leukemije, ponukala da izabere profesiju. Gallo je mnogo svog istraživačkog rada utrošio baš u istraživanju leukemije.