Robert I, kralj Zapadne Franačke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Robert I
Kralj Zapadne Franačke
Vladavina29. juni 922 - 15. juni 923.
PrethodnikKarlo III
NasljednikRudolf
DinastijaRobertovci
OtacRobert Snažni
MajkaAdelajda od Toursa?
Rođenje15. august 866.
Smrt15. juni 923.
Soissons

Robert I (15. august 866 – 15. juni 923) bio je kralj Zapadne Franačke od 922. do 923.[1][2] Prije nego što je postao kralj Zapadne Franačke, bio je grof Poitiersa, grof Pariza, markiz Neustrije i Orleansa. Naslijedio je Karolinškog kralja Karla III.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Robert je rođen 866. godine kao posthumni sin Roberta Silnog, grofa Anjoua. Njegov brat Odo je postao kralj Zapadne Franačke 888. godine. Zapadna Franačka je vremenom evoluirala u Francusku; Odo je premjestio prijestolnicu u Pariz. Robertova i Odova porodica je poznata kao Robertovci.

Brat kralja Oda Pariskog[uredi | uredi izvor]

Učestvovao je u odbrani Pariza od Vikinga tokom opsade Pariza (885 - 886). Njegov brat Odo je bio komadant odbrane Pariza. Za zasluge u odbrani Odo je postao kralj. Kada mu je umro brat 898. Rober je iskazao pretenzije da postane kralj.

Priznaje Karla Prostog za kralja[uredi | uredi izvor]

Kad je ipak izabran Karlo III Prosti, Robert ga priznaje za kralja, a Karlo potvrđuje Robertu sve posjede. Tokom vladavine Karla III Prostog, Robert je nastavio da brani sjevernu Francusku od napada Normana.

Sukob sa Karlom Prostim[uredi | uredi izvor]

Robert se nije bunio protiv Karla Prostog sve do 921. Tada je Karlo III Prosti navukao na sebe bijes i djela plemstva i svećenstva. Robert I Francuski je podigao vojsku i proterao je Karla Prostog do Lorene. Robert je krunisan kao kralj u Reimsu 29. juna 922.

Karlo III Prosti nije mirno prihvatao da izgubi kraljevski tron, pa skuplja vojsku i sukobljava se sa Robertom I u bici kod Suasona 15. juna 923. godine. U toj bici kralj Robert je ubijen, ali Karlo Prosti ipak gubi bitku. Poslije bitke Karlo III Prosti je zatvoren, a Rudolf Burgundijski postaje novi kralj.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Robert I of France". fasg.org. Pristupljeno 10. 3. 2023.
  2. ^ "Robert I | king of France | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 3. 2023.