Robert Millikan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Robert Millikan

Robert Andrews Millikan (Robert Endruz Milikan) (Morrison, 22. mart 1868. - 19. decembar 1953.) rođen je u Morrisonu (Illinois, SAD), pohađao je Oberlin College i doktorirao 1895. na Columbia univerzitetu. Od 1921. do 1945. rukovodio je fizičkom laboratorijom Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech). U prvim istraživanjima bavio se rentgenskim zračenjem i slobodnim širenjem gasova. Godine 1910. odredio je naelektrisanje elektrona. Također je veoma poznat njegov rad na eksperimentalnoj potvrdi fotoelektričnog efekta.

Godine 1923. dobio je Nobelovu nagradu za, fiziku, za određivanje elementarnog naelektrisanja i za istraživanje fotoelektričnog efekta.

Eksperiment za Nobelovu nagradu odnosi se na eksperimentalno određivanje Planckove konstante (pomoću jednačine koju je 1905. postavio Einstein za fotoelektrični efekat) i elementarnog naboja (mjerivši naboje nabijenih kapljica ulja u električnom polju). Bavio se i kosmičkim zracima za koje je dokazao da dolaze iz svemira.