Robosaurus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Robosaurus

Robosaurus (eng. Robosaurus) je transformišući robot-dinosaurus, napravljen od strane Douga Malewickog (Dauga Malevičkog) godine 1989. i trenutno je u vlasništvu firme Monster Robots, Inc. Robosaurus je dizajniran po uzoru na Tiranosaurusa reksa i ima hidraulički pokretane ruke, prste sa kandžama, vilicu, kao i bacač plamena postavljen u glavi zarad efekta vatrenog zadaha, pri čemu se plamen izbacuje iz nozdrva. Također je dizajniran po uzoru na transformerse, posjedujući mjesto za vozača u svojoj glavi i raspolažući mogućnošću da se transformiše u prevozno sredstvo. Učestvovao je u moto-događajima (konkretnije Monster Truck) i aero-mitinzima gdje je "jeo" i spaljivao vozila poput automobila i malih aviona. Maksimalna visina mu je oko 12 metara.

Robosaurus se može smatrati dijelom popularne kulture, a danas se u svijetu mogu vidjeti njegove razne imitacije. Na početku svoje karijere bio je parodizovan sa Truck-o-saurusom u epizodi „Simpsonovih“ (Simpsons). Godine 1994. je učestvovao na NBC u filmu „Čelična pravda“ (eng. Steel Justice), koji je bio originalno napravljen kao skeč za TV-šou. Također je igrao ulogu u skeču „Šou Večeri“ (eng. The Tonight Show) sa Jay Lenoom.

Robosaurus-olike mašine su se također pojavile u video-igrama, najizraženije u „Monster Trak Mednes“ (eng. Monster Truck Madness), „Čudovište 4x4: Gospodari metala“ (eng. Monster 4x4: Masters of Metal) 2004. godine, u Matelu (eng. Mattel) itd.

Mašine bazirane na sličnom konceptu uključuju Megasaurusa i Transaurusa, kao i manje direktne imitacije, poput „Draka Dragonatora“ (eng. Drako the Drangonator) i „Tranzile“ (eng. Tranzilla)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Zvanični sajt