Rock Hudson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rock Hudson
Rock Hudson
Rodno ime Roy Harold Scherer, Jr.
Rođenje 17. novembar 1925.
Winnetka, Illinois, SAD
Smrt 2. oktobar 1985.
Beverly Hills, Kalifornija, SAD
Godine rada 1948-1985.
Suprug/a Phyllis Gates (1955-1958)

Rock Hudson (Rok Hadson) bio je američki filmski i televizijski glumac, poznat kao glavni glumac u romantičnim rolama tokom 1960-ih i 1970-ih, ponajviše u nekoliko seks-komedija sa svojom slavnom kolegicom Doris Day. Hudson je bio izabiran za "Zvijezdu godine" ("Star of the Year"), "Omiljenog glavnog glumca" ("Favorite Leading Man") i za slične naslove u brojnim filmskim časopisima i bez sumnje je bio jedna od najpopularnijih i najpoznatijih filmskih zvijezda tog vremena. Snimio je skoro 70 igranih filmova te je glumio u nekoliko televizijskih produkcija tokom karijere koja se protezala kroz 4decenije. Hudson je i jedna od prvih velikih zvijezda Hollywooda koja je umrla od bolesti povezane sa sidom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]