Rog (anatomija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Rog (čvor).
Rogovi kod ovce

Rog predstavljaju rožne izrasline na glavi šupljorožaca (Bovidae) i slične izrasline kod nekih drugih životinja kao što su nosorog, žirafa, jelen, narval i dr, a građeni su od keratina. U prenesenom smislu se tako nazivaju i slične izrasline recimo kod nekih insekata.

Kod nosoroga je rog krupna izraslina koju tvore slijepljene čekinje, dok je kod bovida (između ostalih goveda, antilope, koze, ovce) riječ o šupljoj navlaci preko koštane izrasline na glavi. Bovidi se stoga nazivaju šupljorošcima.

Izraz koji koriste lovci kad govore o "trofejnim rogovima" i pri tome misle na "rogove" srndaća i jelena, nije tačan, jer je kod ovih vrsta riječ o izraslinama koje se tvore od koštane tvari. Jednako tako, narval ima izraslinu koja je zapravo kljova a ne rog.

Rogovi su razvijeniji kod muških jedinki, ali se nalaze i kod ženki. Kod mužjaka se pretežno koriste u borbama sa drugim mužjacima, ali i za zavođenje ženki.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]