Rog (instrument)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Rog (čvor).
Rog

Rog ili horna jest limeni puhački instrument s uskom, konično brušenom, kružno savijenom cijevi, koja se pri donjem kraju proširuje u ljevkasti otvor.

Zračna struja koju svirač puše u cijev prekida se titranjem njegovih usana pritisnutih na ljevkasti usnik. Na jednostavnom tzv. prirodnom rogu, koji nema uređaje za skraćenje ili produženje cijevi, izvedivi su, uz osnovni ton, prepuhavanjem samo tonovi parcijalnog niza; međutim, na ventilnom rogu posebni mehanizam s tri ventila omogućuje izvođenje svih hromatskih tonova unutar raspona instrumenta.

Historija[uredi | uredi izvor]

Preteča roga su jednostavni puhački instrumenti načinjeni od životinjskog roga ili slonovače, od školjke, puževe kućice, drvene cijevi, gline i slično, koji se javljaju od prahistorijskog doba na svim kontinentima. Takvi se primitivno građeni rogovi nalaze i danas u folklornom instrumentariju mnogih vanevropskih naroda. Rog s ventilima pojavljuje se između 1815. i 1920.