Rog (instrument)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Rog (čvor).
Francuska horna

Rog ili horna (francuski rog) je limeni puhački instrument sa uskom, konično brušenom, kružno savijenom cijevi koja se pri donjem kraju proširuje u ljevkasti otvor.

Zračna struja koju svirač puše u cijev prekida se titranjem njegovih usana pritisnutih na ljevkasti usnik. Na jednostavnom tzv. prirodnom rogu, koji nema uređaje za skraćenje ili produženje cijevi, izvedivi su, uz osnovni ton, prepuhavanjem samo tonovi parcijalnog niza; međutim, na ventilnom rogu posebni mehanizam sa tri ventila omogućuje izvođenje svih hromatskih tonova unutar raspona instrumenta.

Historija[uredi | uredi izvor]

Preteča roga su jednostavni puhački instrumenti načinjeni od životinjskog roga ili slonovače, od školjke, puževe kućice, drvene cijevi, gline i sl., koji se javljaju od prahistorijskog doba na svim kontinentima. Takvi se primitivno građeni rogovi nalaze i danas u folklornom instrumentariju mnogih izvaneuropskih naroda. Rog s ventilima se pojavljuje 18151920.