Roger Apéry

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Roger Apéry
Rođenje 14. novembar 1916.
Rouen, Francuska
Smrt 8. decembar 1994. (78. godina)
Caen, Francuska
Prebivalište Flag of France.svg Francuska
Narodnost Flag of France.svg Francuz
Polje Matematika
Institucija Univerzitet u Caenu
Poznat po Apéryjev teorem

Roger Apéry (14. novembar 1916. – 18. decembar 1994. godine) je bio grčko-francuski matematičar, najpoznatiji po Apéryjevom teoremu, koji govori da je ζ(3) iracionalan broj, gdje ζ označava Riemannovu zeta funkciju.

Apéry je rođen u Rouenu 1916. godine kao sin francuske majke i grčkog oca. Nakon studija u École Normale Supérieure (prekinuto pošto je bio zarobljenh u Drugom svjetskom ratu), dobio je posao predavača u Rennesu. 1949. godine, postao je profesor na Univerzitwtu u Caenu, gdje je ostao sve do penzije. Umro je u Caenu, nakon duge bolesti 1994. godine

1979. godine, šokirao je matematički svijet sa svojim neočekivanim dokazom iracionalnosti sume racipročnih kubova cijelih brojeva ζ(3). Pokazatelj težine ovog problema je taj, da za druge neparne stepene, ovaj problem ostao je neriješen. Ipak, mnogi matematičari su radili na, tzv., Apéryjevom nizu kako bi pronašli alternativne dokaze koji bi se mogli primijeniti na ostale neparne stepene (F. Beukers, A. van der Poorten, M. Prevost, K. Ball, T. Rivoal, Wadim Zudilin i ostali).

Apéry je bio aktivan u politici, te je na nekoliko godina u 60tim bio predsjednik Calvadoske radikalne stranke. Napustio je politiku nakon reformi koje je napravio Edgar Faure nakon revolucije 1968. godine, kada je shvatio da univerzitetski život ide protiv tradicije, koju je on uvijek podržavao.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]