Roger Garaudy

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Roger Garaudy alias Raaga (Marseille, 17. juli 1913 - 13. juni 2012) bio je francuski pisac i filozof, teoretičar marksizma, bivši član Centralnog komiteta Komunističke partije Francuske, poznat po tome što se preobratio na islam.

Stupio je u francusku vojsku 1939. godine. Dospijeva u koncentracioni logor za vrijeme prohitlerovskog režima Philippe Pétaina. Iz logora izlazi 1943. godine, a 1945. bio je izabran u parlament Francuske, kao potpredsjednik parlamenta i senator. Član komunističke partije postao je 1945, član Politbiroa 1956, a iz KP Francuske je isključen 1970. godine. Budući da je istupao kao marksist, njegov prelazak u islam 1982, bio je neočekivan. Od 1962. posvetio se naučnom radu.

Svojom studijom o realizmu "Realizam bez obala" proširio je značenje ovog pojma i na modernu književnost (djela Kafke i dr.)

Garaudy je 1996. objavio kontroverznu knjigu Osnivački mitovi modernog Izraela u kojoj se poriče Holokaust. Nešto kasnije je izjavio kako su napadi 11. septembra djelo američke vlade.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Karl Marx (1964)
  • Dieu est mort (1965)
  • Marxisme du XXeme siècle (1966)
  • Le grand tournant du socialisme (1969)
  • Parole d’homme (1975)
  • Appel aux vivants (1979)
  • L'Islam Habite Notre Avenir (1981) ISBN 2-220-02366-4
  • Les Orateurs de la Révolution française (1991)
  • A Contre – Nuit (1992)
  • Avons-nous besoin de Dieu? (1993)
  • Promesses de l’Islam', SKD Bavaria, München, 1994, ISBN 3-926575-08-5
  • Les Mythes fondateurs de la politique israélienne
  • Le terrorisme occidental (2004)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]