Roger Hodgson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Roger Hodgson
Supertramp - Roger Hodgson (1979).png
Roger Hodgson, Zürich, 1979.
Rođenje (1950-03-22) 22. mart 1950 (69 god.)
Portsmouth, UK

Roger Hodgson (Rodžer Hodžson) (rođen kao Charles Roger Pomfret Hudgson 22. marta 1950. godine, Hampshire, Engleska) je britanski muzičar. On je, kao i Rick Davies, bio osnovao britansku muzičku grupu Supertramp.

U orginalnoj postavi grupe svirao je samo gitare, a ponekad i bas-gitaru. Od 1973. godine je počeo svirati klavijature. Svirao je klavijature na svojim kompozicijama, kao na primjer "Dreamer", "Take the Long Way Home", "Breakfast in America", "The Logical Song", i "It's Raining Again". Zbog svoje umjetnosti na klavijaturama prozvali su ga "Hammerhead".

1983. godine, nakon izdanja svojeg sedmog albuma Famous Last Words, Roger Hudgson je otišao na svoju solo karjeru. Izdao je svoj prvi album 1984. godine pod naslovom "The Eye of the Storm". Drugi album, koji se zvao "Hai Hai", je bio izdat 1988. godine, a isto tako je imao veliki uspjeh.

Svoj zadnji nastup imao je 2003. godine, kadq je izdao album "Open the Door". Zatim je je 2004. godine nastupao uživo u Montrealu, za šta je izdat i DVD 2005. godine pod nazivom "Take the Long Way Home".

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

  • The Eye of the Storm(Oko Oluje) 1984
  • Hai Hai 1987
  • Rites of Passages(Prava Prolaza) 1997 (uživo)
  • Open the Door(Otvori Vrata) 2000

DVD[uredi | uredi izvor]

  • Take the Long Way Home: LIVE in Montreal(Idi Dugim Putem KučI: Uživo u Montrealu) 2006