Reuters

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rojters)
Reuters
VrstaPrivatno
IndustrijaNovinska agencija
OsnovanoOktobar 1851.
SjedišteCanary Wharf, London, Engleska, UK[1]
ProizvodiServis vijesti
ServisiPrikupljanje i distribucija vijesti
VlasnikThompson Reuters
DivizijeThompson Reuters
Veb-sajthttp://reuters.com
Zgrada Reutersa u Londonu.

Reuters je međunarodna novinska agencija, sa sjedištem u jednom od finansijskih središta Londona, Canary Wharfu. U vlasništvu je Thompsona Reutersa. Do 2008. godine, novinska agencija Reuters je bila u sastavu nezavisne kompanije, Reuters Group plc, koja je pružala podatke za financijsko tržište. Pošto je Reuters Grupu kupila od Korporacije Thomson (Thompson Corporation), 2008., novinska agencija Reuters je bila dio kompanije Thomson Reuters, koju čine različiti mediji. Ova novinska agencija prenosi novosti na: engleskom, francuskom, arapskom, španskom, njemačkom, italijanskom, portugalskom, ruskom, japanskom, korejskom, urdu i kineskom jeziku.

Historija[uredi | uredi izvor]

Agenciju Reuter je osnovao 1851. godine Paul Julius Reuter, u Velikoj Britaniji, Royal Exchange, London. Paul Reuter je radio u knjižarsko-izdavačkoj firmi u Berlinu, a bio je uključen u distribuciju radikalnih pamfleta na početku revolucije 1848. godine. Ove publikacije su skrenule veliku pažnju Reutera. Kasnije je razvio prototip servisnih vijesti 1849., u kojem je koristio električnu telegrafiju i golubove pismonoše. Kasnije je pokrenuta telegramska služba Društva Reuter.

Kompanija je u početku pokrivala komercijalne vijesti, bankarski servis, brokerske kuće i privredne subjekte.

Prvi pretplaćeni klijent je bio londonski Morning Advertiser (Jutarnji oglašivač), 1858.[2] Pretplata na novine naknadno se proširirila na cijeli svijet.

Tokom godina agencija Reuters je izgradila ugled u Evropi i ostatku svijeta, kao prvi objavljivač vijesti iz inostranstva. Reuters je bila prva novinska agencija koja je izvijestila o Atentat na Abraham Lincoln|atentatu na Abrahama Lincolna]]. Gotovo svaki veliki medij u svijetu trenutno je pretplaćen na Reutersove izvore. Reuters posluje u više od 200 gradova u 94 zemalje na oko 20 jezika.

Posljednji preživjeli član osnivačke porodice Reuter, Marguerite, baronica de Reuter, umrla je u dobi od 96 godina, 25. januara 2009. godine, nakon što je pretrpila niz moždanih udara.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://thomsonreuters.com/about-us/company-history/ |title=Company History, Thomson Reuters.
  2. ^ Mark A. Stevens M. A. (2001): Merriam Webster's Collegiate Encyclopedia. Merriam-Webster, ISBN 978-0877790174, https://books.google.com/books?id=V2d12iZkgOwC&pg=PA1366.
  3. ^ http://www.britannica.com/EBchecked/topic/500259/Reuters (news agency), [[Encyclopædia Britannica, 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]