Rongbuk (lednik)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grafički prikaz Mount Everesta i okoline
Rongbuk lednik (sjever je inverzno prikazan prema dolje.)

Rongbuk lednik se nalazi u Himalajima na jugu Tibeta. Izvor za Rongbuk lednik je Mount Everest. U ovaj lednik utiču dva lednika, Istočni Rongbuk lednik i Zapadni Rongbuk lednik, sjeverno od Mount Everesta, u Rongbuk dolini. Na sjevernom dijelu ove doline se nalazi poznati Rongbuk manastir.

Otkriće[uredi | uredi izvor]

Engleski alpinista George Mallory prvi je istraživao glavnu Rongbuk dolinu i njene lednike dok je tražio mogućnost za moguće rute za uspon na Mount Everest, za vrijeme prve Britanske ekspedicije na Mount Everest 1921. godine.

Tokom iste ekspedicije, Oliver Wheeler prvi je istraživao Istočni Rongbuk lednik. Njegovo istraživanje ispod Lhakpa La prevoja dovelo ga je do zaključka da istočna Rongbuk dolina predstavlja ključ za moguću rutu do vrha Everesta. Nekoliko nedjelja kasnije, ekipa koju su činili George Mallory, Guy Bullock, i Oliver Wheeler istraživala je sam vrh Rongbuk doline, i kao prvi ljudi sa Zapada uspeli su se na Sjeverni prevoj što je istovremeno predstavljalo i prvo ljudsko prisustvo na padinama Everesta.

Rute za vrh[uredi | uredi izvor]

Alpinističke ekspedicije koje sa sjeverne strane iz Tibeta izvode uspon na Mount Everest, kreću iz Baznog kampa na gornjem kraju Rongbuk lednika. Odavde se ide preko Sjevernog prevoja, a zatim Sjeveroistočnim grebenom prema vrhu.[1]

Američki planinar i snimatelj dokumentarnih filmova David Breashears u saradnji sa Asia Society i MediaStorm prošao je Mount Everest slijedeći rutu Britanske ekspedicije iz 1921. godine. U svojim filmovima prikazuje činjenicu rapidnog smanjenja ledene mase kao globalnu posljedicu klimatskih promjena. Fotografije od prije 90 godina i današnje pokazuju razliku u visini lednika za oko 100 m.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Uspon na Everest sa Istočnog Rongbuk lednika". www.pbs.org. Pristupljeno 2009-04-30. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Smanjenje lednika(en)