Rorarii

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rorarii su bili vojnici koji su po formaciji ranih legija u vrijeme Antičkog Rima stajali u zadnjim borbenim linijama ili bili u ulozi rezervnih trupa. U njihovom sastavu bili su mlađi, neiskusniji borci. Moguće je da su bili angažovani u borbama skupa sa triarii trupama i to na kraju bitke. Naime, triarii su direktno učestvovali u borbi samo kada napad hastata i prinicipes nije bio uspješan. Vjerovatno je da su imali ulogu kao i accensi, odnosno popunjavali poremećene borbene redove tokom bitke. Drugi izvori navode da rorarii uopšte nisu bil naoružani i da su zapravo bili posilni/štitonoše elitnim dijelovima legije. Nažalost, nema dovoljno dokaza kako bi utvrdili da li su rorarii direktno učestvovali u borbama ili ne. Ipak, sigurno je da nisu bili u istoj liniji sa hastatima ili principes.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]