Roy Slater

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Roy Slater
Lik iz serije Mućke
Prvo pojavljivanje"May the Force Be with You"
Posljednje pojavljivanje"The Class of '62"
StvaralacJohn Sullivan
Portretirao/laJim Broadbent
Informacije
Nadimak"Ljiga"
Zanimanjepolicajac
Titulaviši inspektor
PorodicaHarry Slater (otac)
Ruby Slater (majka)
Suprug(a)Raquel Turner (razvedena)
NacionalnostEnglez

Roy Slater (rođen 15. maja 1948) fiktivni je lik iz BBC-jevog sitcoma Mućke. Glumio ga je oskarovac Jim Broadbent.

Slater je u školi htio biti dio Del Boyevog društva (u razredu su sjedili jedan do drugog), ali je uvijek bio autsajder i uveliko omražen, poznat po svojoj prepredenosti. Nakon što je društvo jednom uhvatilo Slatera, Brzi mu je pokušao na trbuh prosuti prah koji izaziva svrab. Del ga je spasio, ali je Slater kasnije direktoru odao kako Del iza spremišta za bicikle ljubi njegovu sestru. Kad su se igrali pirata, on je uvijek bio onaj koji završi na dasci. Htio je glumiti Plavobradog, ali je bio toliko omražen, pa mu ostali nisu dopuštali. Na kraju su mu ipak dopustili da igra Plavobradog, ali je baš tog dana Plavobradi završio na dasci.

Slater se iz zlobe prema ostatku društva pridružio policiji i uvijek igrao prljavo. Uhapsio je vlastitog oca Harryja jer mu nije radilo stražnje svjetlo na biciklu na putu do trgovine ribičkom opremom, iako je Hary posudio bicikl od samog Roya. Slater je tvrdio kako nije imao izbora, ali mu Del kaže kako nikad nije požalio ni zbog jednog hapšenja, a u epizodi "The Class of '62" da je Harry mrzio Roya više no ikog drugog. Po očevoj smrti, Slaterova je majka pisala upravniku zatvora da zabrani njenom sinu da prisustvuje očevoj sahrani.

U svom prvom pojavljivanju u seriji, u epizodi "May the Force Be with You" (1983), Slater je pokušavao zatvoriti Dela zbog ukradene mikrovalne pećnice, ali samo iz zlobe zbog onoga kako su se prema njemu ponašali u školi. Del kaže Rodneyu da je Slater dobro poznat u policijskim i kriminalnim krugovima jer ima raširenu mrežu inkriminiranih doušnika koji su prisiljeni sarađivati s njim jer bi ih u protivnom odao kriminalnom podzemlju.

U epizodi "To Hull and Back" (1985) Slater je pokušao smjestiti Delu krijumčarenje dijamanata, ali ga je na kraju odao pomoćnik Terry Hoskins, nakon čega je poslan u zatvor na 5 godina.

Nakon puštanja Slater se vratio u Peckham u epizodi "Class of '62" (1991), tvrdeći kako želi okrenuti novu stranicu nakon smrti svog oca. Ispostavlja se da je Slater Raquelin prezreni nestali muž te da joj želi prepisati prava na svoje "naslijeđe" (novac od dijamanata koje policija nikad nije pronašla). Del i Rodney uspijevaju ga se riješiti blefirajući kako su kopirali dokaz njegove korespondencije s krijumčarem dijamanata.