Rt dobre nade

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rt Dobre Nade)
Rt dobre nade

Rt dobre nade (afr. Kaap die Goeie Hoop) jeste kameniti rt[1] na atlantskoj obali Južnoafričke Republike. Postoji veoma česta zabluda da je ovaj rt najjužnija tačka Afrike, ali to nije tačno. Najjužnija tačka Afrike je Igleni rt, udaljen oko 150 km jugoistočno. Kao jedan od najpoznatijih rtova u južnom Atlantiku, Rt dobre nade bio je od posebnog značaja mornarima dugo godina i često se spominje samo kao "Rt".

Historija[uredi | uredi izvor]

Satelitski snimak Rta dobre nade

Prvi Evropljanin koji je došao do Rta dobre nade bio je portugalski istraživač Bartolomeu Dias 1488.[2] Dias ga je najprije imenovao Olujni rt, ali portugalski kralj Ivan II preimenovao ga je u Rt dobre nade, jer je pružao nadu da se otvara pomorski put za Indiju. U zemlji oko rta živjeli su Hotentoti. Prvi Holanđani naselili su se 1652. Holandski kolonijalni upravitelj Jan van Riebeeck oko 50 km od rta uspostavio je logor za snabdijevanje Holandske istočnoindijske kompanije. Tu se kasnije razvio grad Cape Town. Snabdijevanje svježom hranom bilo je od najveće važnosti za duga putovanja oko Afrike, pa je Cape Town postao značajna stanica i luka za brodove. Hugenoti su 31. decembra 1687. stigli u Cape Town. Oni su pobjegli od vjerskih progona iz Francuske u Holandiju. Holandiji su bili potrebni vješti farmeri na Rtu dobre nade, pa su tu preselili hugenote. Kolonija je polahko rasla i za 150 godina protezala se nekoliko stotina kilometara sjeverno i sjeveroistočno. Velika Britanija je 1795. zauzela koloniju Cape, ali se povukla 1803. Ponovo su zauzeli koloniju 1806. Teritorija je postala dio Velike Britanije po Englesko-holandskom sporazumu iz 1814. i otad je to bila kolonija Cape. Ostala je britanska kolonija sve do stjecanja nezavisnosti Južnoafričke unije 1910.

Flora i fauna[uredi | uredi izvor]

Rt dobre nade je raznovrstan habitat, od stijena, plaža do otvorenog mora i tu živi najmanje 250 vrsta ptica. Strateški položaj rta između dvaju okeana osigurava raznolik i bogat život u moru. Tu se mogu vidjeti kitovi, foke i delfini.

Veliko je bogatstvo biljnog svijeta u okolini rta. Ima oko 1100 vrsta biljaka, od kojih su mnoge endemske.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Cape of Good Hope | History, Location, & Facts | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 27. 4. 2023.
  2. ^ "Bartolomeu Dias - Life, Legacy & Expeditions". HISTORY (jezik: engleski). Pristupljeno 27. 4. 2023.