Rt Hafun

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Satelitski snimak rta

Rt Hafun (somalski: Raas Xaafuun) je rt u sjeveroistočnoj somalijskoj regiji Bari. Isturen ka Indijskom okeanu, predstavlja najistočniju somalijsku a ujedno i najistočniju tačku Afrike. Područje se nalazi u blizini rta Guardafui i sa ostatkom kopna je povezan prevlakom dugom oko 20 i širine između 1 i 3 kilometra. Rt se nalazi na otprilike 5 m nadmorske visine.


Historija[uredi | uredi izvor]

Jedna od utvrda Sultanata Majeerteen

Na području rta Hafun nalaze se brojne drevne građevine i ruševine.

Neki od manjih artefakata nađenih na ovom području se čuvaju u Britanskom muzeju.[1]

Vjeruje se da je lokacija poluostrva lokacija starog trgovačkog grada Opone. Ovaj grad se spominje u Periplusu eritrejskog mora, napisanom u 1. vijeku. U ovome dokumentu, grad Opone je opisan kao lučki grada, strateški smješten na trgovačkom putu koji se protezao duž Indijskog okeana.

U periodu prije Somalijske nezavisnosti, rt Hafun sa okolnim područjem je pripadao Sultanatu Majeerteen sa glavnim gradom Alulom. Poslije toga područje se nalazilo pod italijanskom okupacijom kao dio Italijanske Somalije, kada je područje bilo poznato pod nazivom Dante.

U decembru 2004. godine, Hafun je pogodio cunami uzrokovan zemljotresom i cunamijem u Indijskom okeanu 2004. Rt Hafun je bio najteže pogođeni dio afričkog kontinenta.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Neville Chittick, An Archaeological Reconnaissance of the Horn: The British-Somali Expedition, (1975), pp.117-133