Rt Oštra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rt Oštra na poluostrvu Prevlaci najjužniji je dio Dalmacije i Hrvatske.

Površina mu je oko 1 km2, dug je 2,5 km, a širok od 170 do 480 m. Njegov položaj na ulazu u Boku Kotorsku geostrateški je važan, pa je od 1955. godine zbog vojnih razloga bio zatvoreno područje. Poslije proglašenja hrvatske nezavisnosti 1991., tadašnja Jugoslavija prisvajala je Oštru radi sigurnosti Boke Kotorske u kojoj je bio smješten najveći dio njene ratne mornarice. Konavle je 1991. i 1992. godine okupirala jugoslavenska vojska, a poslije njenog povlačenja na rtu je uspostavljena demilitarizovana zona pod nadzorom Ujedinjenih Naroda. Mirovna misija završena je krajem 2002. kada je na Prevlaci prvi put istaknuta hrvatska zastava.