Rukajja bint Muhammed

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rukija bint Muhammed, jedna od Poslanikovih kćerki sa njegovom prvom ženom Hatidžom. Prvo je bila udata za Utbeta ibn Leheba, sina Ebu-Leheba, a zatim Osmana ibn Afana. Njen sin je bio Abdulah ibn Osman, koji je umro kada je imao 2 godine. Učestvovala je u Hidžri u Abesiniju.

Umrla je 2. godine po Hidžri (624. godine), u vrijeme Bitke na Bedru. Rukija je umrla prije nego što su se muslimani vratili iz bitke, i ukopana je na Al-Baqi' groblju. Osman je tokom njene bolesti bio uz nju, i nije učestvovao u bitki.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Allah-green.svg Nedovršeni članak Rukajja bint Muhammed koji govori o muslimanima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.