Rukajja bint Muhammed

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rukajja bint Muhammed je bila kćerka Poslanika Muhammeda iz braka s Hatidžom. Bila je druga po redu poslanikova kćerka poslije najstarije Zejneb.[1]. Prvo je bila udata za Utbeta ibn Leheba, sina Ebu-Leheba, a zatim i Osmana ibn Afana. Njen sin je bio Abdulah ibn Osman, koji je umro kada je imao 2 godine. Učestvovala je u Hidžri u Abesiniju.

Umrla je 2. godine po Hidžri (624. godine), u vrijeme bitke na Bedru. Rukija je umrla prije nego što su se muslimani vratili iz bitke, i ukopana je na Al-Baqi' groblju. Osman je tokom njene bolesti bio uz nju, i nije učestvovao u bici.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Poslanikova porodica i potomstvo". iltizam.org. Arhivirano s originala, 31. 5. 2018. Pristupljeno 18. 5. 2018.


Allah-green.svg Nedovršeni članak Rukajja bint Muhammed koji govori o muslimanima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.