Rupnica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spomenik prirode Rupnica
IUCN kategorija III
(spomenik prirode)
LokacijaVirovitičko-podravska županija, Hrvatska
Najbliži gradSlatina
Površina0,01 km2
Osnovano1948, 2007.[1]

Spomenik prirode Rupnica nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Parka prirode Papuk, na lokalitetu Rupnica, jugozapadno od Voćina, u dolini potoka Djedovice, uz cestu Voćin - Kamenska, Hrvatska.

Ovo je jedinstveni lokalitet u Hrvatskoj gdje je izraženo stubasto lučenje vulkanskih stijena. Stupovi su pretežito uspravni osim onih u srednjem dijelu izdanka koji su povijeni. Prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj zaštićen je 14.10.1948. a kasnije i 2007. god, zbog pojave stubastog lučenja vulkanskih stijena.[2]

Postanak ovako pravilnih stupova, najčešće četverostranih, vezan je uz pojavu lučenja vulkanskih efuzivnih stijena, a nastaje hlađenjem lave homogenog sastava. Hlađenjem se vulkanska masa steže, pa se površina koja se prva ohladi zbog toga raspuca u obliku poligona (obično četverokut, peterokut, šesterokut). Kako površinske pukotine s napredovanjem hlađenja prodiru sve dublje u vulkansku masu, to je konačni učinak rečenog procesa lučenje u stupove. Stijene su uglavnom zelenosive boje, porfirne strukture s holokristalnom sitnozrnatom osnovom. Lokalitet Rupnica je dio petrološki heterogene vulkanske mase unutar koje se nalaze različiti varijeteti bazalta, andezita, riolita, tufova i vulkanskih aglomerata.[3]

U svijetu pojave stubastog lučenja nalaze se u češkom sredogorju, miocenskim vulkanitima na Novom Zelandu, a najpoznatiji su bazaltni stupovi visine i do 75 m u Nacionalnom parku Yellowstone.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Spomenici prirode u Hrvatskoj - Rupnica, 81176". Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021.
  2. ^ "Spomenici prirode u Hrvatskoj". Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021.
  3. ^ Park prirode Papuk, Rupnica - web.archive.org, 5.3.2021