Rustem-paša Opuković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Rustem-paša Opuković (osmanlijski turski: رستم پاشا, turski: Rüstem-paşa) je bio osmanlijski državnik, vojskovođa, i veliki vezir.[1][2][3] Rođen je oko 1500. godine, a umro u Istanbulu 10. jula 1561.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rustem-paša dolazi iz porodice Opuković koja je živjela na području Sarajeva,[4][5][6] ili iz hrvatske porodice koja je živjela u blizini Skradina.[7][1][3] Najstariji je sin Mustaj-bega Opukovića i brat kapudan paše Sinan-paše i mostarskog namjesnika Karađoz-bega. Imao je i jednu sestru po imenu Nefisa. Odlaskom u Istanbul stekao je zavidnu karijeru. 26. novembra 1539. godine oženio je sultaniju Mihrimah, kćerku sultana Sulejmana. I prije nego je prvi put imenovan velikim vezirom obavljao je visoke dužnosti. Bio je beglerbeg Dijarbekira, zatim Anadolije, a velikim vezirom prvi put je imenovan 1553., na ovoj funkciji je ostao do 1554. Ubrzo je ponovo imenovan velikim vezirom, naslijedivši na toj funkciji Kara Ahmed-pašu. Drugi mandat mu je trajao do smrti 1561.godine, a na toj funkciji ga je naslijedi još jedan Bošnjak Semiz Ali-paša Pračić. Oko Rustem-paše postoje mnogo nedoumice, jedan broj historičara ga opisuje kao pohlepnog i bolesno ambicioznog, a drugi potpuno suprotno, govoreći da je riječ o staloženom i bogobojaznom čovjeku. Jedan od najvećih razloga zbog kojih je ličnost Rustem-paše kontroverzna je činjenica da ga pristalice šehzade Mustafe (prije svih pjesnik Jahja Taslidžak) optužuju kao glavnog krivca za smrt tog Sulejmanovog sina. S druge strane brojni historičari optužuju princa Mustafu da je sam kriv za svoju smrt jer je spremao svrgavanje svoga oca te da je Rustem-pašina krivica u tim dešavanjima zanemariva.

Porodica i zaostavština[uredi | uredi izvor]

Sa sultanijom Mihrimah Rustem-paša je imao troje djece:

- Ayşe Hümaşah Hanımsultan

- Sultanzade Osman Bey

- Sultanzade Mehmed Bey

Iza sebe je ostavio brojne zadužbine od kojih su najpoznatije džamija na trgu Eminonu u Istanbulu i džamija u Tekirdagu. U Istanbulu je dao sagraditi i dvije medrese. I u svom zavičaju ostavio je brojne vakufe a svakako su najpoznatiji bezistan u Sarajevu poznat pod imenom Brusa bezistan te jedan most u Sarajevskom polju. Rustem-paša se smatra jednim od najbogatijih ljudi u historiji Osmanlijskog Carstva.

Umro je u Istanbulu i ukopan je u turbetu pored Šehzade džamije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Hamilton Alexander Rosskeen Gibb 1994, str. 640.
  2. ^ Koço Luarasi 2003, str. 45.
  3. ^ a b Selim Islami 1968, str. 90.
  4. ^ Woodhead 1954, str. 640.
  5. ^ Altundağ, Turan 1932, str. 800—802.
  6. ^ Topaloğlu 1999, str. 471—472.
  7. ^ Peçevî 1864, str. 21.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Nazım Tektaş, Sadrâzamlar – Osmanlı'da İkinci Adam Saltanatı, Çatı Kitapları, Istanbul, 2009.
  • Suraiyah Faroqhi, Subjects of the Sultan: Culture and Daily Life in the Ottoman Empire, 2005.