SD Compostela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
SD Compostela
Puno imeSociedad Deportiva Compostela, S.A.D.
NadimakEsedé
Osnovan26. juni 1962.
LokacijaŠpanija Santiago de Compostela
AdresaEstadio Multiusos San Lázaro, Puerta 15 - 15703
15703 Santiago de Compostela
StadionSan Lázaro
Kapacitet16.666
PredsjednikŠpanija Antonio Quinteiro
MenadžerŠpanija Yago Iglesias
LigaSegunda División B
FederacijaRFEF
KonfederacijaUEFA
Pozicija
2019/20.
1.
Veb-sajtsdcompostela.com
2020/21.

Sociedad Deportiva Compostela, S.A.D. , ili jednostavno Compostela, je španski profesionalni nogometni klub sa sjedištem u Santiago de Compostela. Klub je osnovan 26. juni 1962. godine , i trenutno se takmiči u Segunda División B. Svoje domaće utakmice klub igra na stadionu San Lázaro.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tim pod nazivom Klub fudbalskih lopti Compostela osnovan je 1928. godine, a prestao je postojati 1946. godine. 26. juna 1962. godine stvara se novi tim pod nazivom Sociedad Recreativa Compostela, a 28. oktobra 1962. godine novoformirani SR Compostela spojio se s drugim timom , Club Arenal, mijenja ime u Sociedad Deportiva Compostela. Decenija sedamdesetih bila je neredovita. Tim je igrao u Tercera División, u kategoriji Regional i u novoj Segunda División B. Njegova prva promocija na polunacionalnu scenu dogodila se 1977. godine, promocijom u Segundu División B (Grupa 1), koja je trajala samo jednu sezonu; Compos je ponovo promoviran 1980. godine, ovaj put u trajanju od šest godina.

Ispadanje 1986. godine bilo je praćeno kontroverzom izvan terena oko postupanja tadašnjeg predsjednika Francisca Steppea. Podnio je ostavku usred navoda o primanju uplata za igranje utakmice protiv Pontevedre, koja bi osigurala zadržavanje opozicije u kategoriji. Krajem 1980-ih došlo je do značajnog restrukturiranja kluba i na upravnom i na upravnom nivou, a 1990. godine Compostela je povratila status trećeg nivoa.

Sljedeća kampanja bila je dokazivanje najuspješnijeg kluba do sada. 23. juna 1991. godine, grupa od 8.000 ljudi u Estadio Municipal Santa Isabel, vidjela je golove Juanita i Ochoe (dva) da pobjede rezultatom 3: 1 u finalu play-offa protiv CD Badajoz, za prvu ikad Segundu División. posjetite.

Prelazak na Estadio Multiusos de San Lázaro poklopio se s kontinuiranim rastom bogatstva momčadi i, krajem 1993–94., Nakon pobjede u play-offu 3–1 protiv Raya Vallecanoa, Compostela je stigao do La Lige. Compostela je postigla izvanredan uspjeh i postigla je najbolji cilj na desetom mjestu u periodu 1995–96, uglavnom zahvaljujući napadačima Christopheru Ohenu i Bentu Christensenu, koji su postigli 23 ligaška gola.

Nakon četiri sezone na vrhu, Compostela je ispao nakon što je izgubio utakmicu doigravanja od Villarreala CF na pravilu gostujućih golova, uprkos igranju sveukupno atraktivnog nogometa. Klub je takođe trebao pokrenuti silaznu spiralu; nakon ispadanja na treći nivo 2001. godine, tim se vratio sljedeće godine, ali se u sljedećoj kampanji igrao u pozadini ometanja van terena, dok su igrači i osoblje mjesecima bili neplaćeni - konačno deveto mjesto nije bilo dovoljno za spriječiti novo ispadanje, jer klub nije ispoštovao krajnji rok do 31. jula za podmirivanje svih dugova nadnica.