Sindrom stečene imunodeficijencije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa SIDA)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sida
Red ribbon.png
Crvena vrpca je simbol solidarnosti sa ljudima koji su HIV pozitivni ili boluju od side.
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10 B24.
ICD-9 042
DiseasesDB 5938
MedlinePlus 000594
eMedicine emerg/253
MeSH D000163

Sindrom stečene imunodeficijencije ili SIDA/AIDS, je infektivna virusna bolest imunog sistema čovjeka. U bosanskom jeziku, termin sida dolazi iz francuskog jezika (Syndrome d'immunodéficience acquise). U prijevodu bi značilo "sindrom stečenog deficita imunog sistema,"" što je identično prijevodu sa engleskog jezika: Acquired Immunodeficiency Syndrome - AIDS.

Uzročnik: HIV (Human Immunodeficiency Virus), retrovirus koji napada specifične ćelije odbrane organizma, ćelije iz grupe leukocita, tj. limfocitske podgrupe. Na Th ćelijama postoji specifičan faktor pomoći kojeg se one prepoznaju, ali koji nažalost promotivno djeluje na HIV. Riječ je o CD4 (CD - cluster of differentiation) površinskom markeru.

Slika bolesti: Sida nema direktne manifestacije na organizam kako to neke bolesti inače imaju, nego se njene posljedice očituju u tzv. oportunističkim bolestima/infekcijama. HIV virus znatno oslabi imuni sistem čovjeka, a to iskorištavaju kako mikroorganizmi koji redovno žive na i u čovjeku, tako i organizmi koji dolaze spolja. Čovjek na kraju umire od raznih infekcija sistema za disanje, tumora itd. jer za ovu bolest do danas nije pronađena adekvatna vakcina ili lijek.

HIV se najčešće prenosi seksualnim aktom, miješanjem nekih od tjelesnih tečnosti oboljelog sa tečnostima zdravog čovjeka (krv, limfa...) ili drugim dijelovima organizma u kojima je koncentracija ovog virusa velika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]