Idi na sadržaj

Sač

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izgled sača.

Sač ili peka jest veliki metalni ili keramički poklopac nalik plitkom zvonu kojim se pokriva tijesto za hljeb ili razna jela za pečenje, a preko koje se stavlja pepeo i žar. Jela pripremljena u saču ravnomjerno se kuhaju, zadržavaju sočnost, a hvale se zbog bogatog ukusa. Može se također odnositi i na jelo od mesa, povrća i krompira, pečeno "ispod sača".

Historija[uredi | uredi izvor]

Sami izgled vjerovatno dolazi iz pribora za jelo saj ili Tava(h), zakrivljenog metalnog pribora koji se koristi na svojoj konveksnoj strani za pečenje somuna, a sa konkavnom stranom koji se koristi slično kao u voku na Bliskom istoku i velikim dijelovima Azije.

Tradicionalno, sač je bila jednostavna, primitivna peć za pečenje raznih namirnica koju su koristile manje imućne porodice koje nisu mogle priuštiti štednjak u svojim domovima, a sam poklopac je često služio i kao ploča za pečenje somuna.

Danas se obično koristi u restoranima širom Turske i Balkanskog poluostrva: u Albaniji („Saç“), Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj (gdje se zove „ peka"), Grčka (gdje se zove "Παραδοσιακή Γάστρα", " Σινί" ili "Χάνι" ), Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.

Upotreba i karakteristike[uredi | uredi izvor]

Šaran ispečen u saču.

Kuhanje u saču omogućava ravnomjerno, konvekcijsko pečenje, a oblik zvona omogućava recirkulaciju pare, čime meso, riba i povrće ostaju sočni, a krompir i povrće miješaju svoje ukuse sa mesnim. Koristi se i za pečenje hljeba i tradicionalnih peciva poput bureka i pice. Ovaj tradicionalni način kuhanja prihvaćen je uglavnom zbog svojih specifičnih svojstava poboljšanja okusa, što omogućava da se hrana lagano dimi, uz prethodno spomenuti proces kuhanja u konvekciji.

Varijante[uredi | uredi izvor]

U Bugarskoj se reč сач ili сачѐ odnosi na ravnu glinenu ploču, koja se zagrijava na visoku temperaturu, i stavlja na sto, gdje se na njemu kuhaju tanke kriške povrća i mesa. Masnoća se ne koristi i nije pokrivena. U regionu Rodopa obično se koristi više mesa.

U nekim regijama Rumunije, ekvivalent saču, koji se zove țest [ro], izvedenica od latinskog testum, korištena je za pečenje kruha.[1][2]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "țest - definiție și paradigmă". DEX online. Arhivirano s originala, 20. 10. 2020.
  2. ^ "Țest photos". DuckDuckGo. Arhivirano s originala, 19. 8. 2020. Pristupljeno 22. 12. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]