Konzervirano ime

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sačuvano ime)

Konzervirano ime ili sačuvano ime ili nomen conservans (množina nomina conservanda, skraćeno nom. cons.) je naučno ime koje ima specifičnu nomenklaturnu zaštitu. Nomen conservandum je latinski termin koji znači "ime koje se treba sačuvati". Izrazi se često upotrebljavaju naizmjenično, kao što čini Međunarodni kodeks nomenklature algi, gljiva i biljaka, dok Međunarodni kodeks zoološke nomenklature favorizira termin konzervirano ime.[1] Postupci konzerviranja botaničkih i zooloških imena međusobno se razlikuju. Po botaničkom kodeksu, imena se također mogu "vratiti", nomen rejiciendum (množina nomina rejicienda ili nomina utique rejicienda, skraćeno nom. rej), ili odbijeno u korist određenog sačuvanog imena, a kombinacije na temelju potisnutog imena također su navedene kao nom. rej.[2][3]

Botanika[uredi | uredi izvor]

Konzerviranje[uredi | uredi izvor]

U botaničkoj nomenklaturi, konzerviranje je nomenklaturni postupak reguliran člankom 14 članka ICN-a. Njegova je svrha

"izbjeći nepovoljne nomenklaturne promjene koje povlače stroga primjena pravila, a posebno načela prioriteta [...]" (čl. 14.1).

Očuvanje je moguće samo za imena u rangu porodica, roda ili vrsta.

  • Konzervirani pravopis (orthographia conservanda, orth. cons.') omogućava upotrebu pravopisa čak i ako je ime objavljeno drugim pravopisom: euonimus (ne evonymus), guaiacum (ne guajacum) itd.
  • Konzervirani tipovi (typus conservandus, type. cons.) često se prave kada se utvrdi da tip u stvari pripada različitom taksonu od opisanog, kada je neko ime općenito pogrešno primijenjeno na drugi takson, ili kada tip pripada maloj grupi koja je odvojena od monofiletskog dijela taksona.
  • Konzerviranje imena prema ranijem taksonomskom (heterotipskom) sinonimu (koji se naziva odbijeno ime (nomen rejiciendum , nom. rej.) je relevantno samo ako određeni taksonom uključuje obje vrste u istom taksonu.

Odbijanje[uredi | uredi izvor]

Osim očuvanja imena određenih činova (čl. 14), ICN nudi i mogućnost izravnog odbacivanja imena (nomen utique rejiciendum) koji se naziva i odbijenim imenom, prema članu 56, još jednom načinu kreiranja nomen rejicienduma, koji se više ne može koristiti. Izravno odbacivanje imena je moguće za bilo koji rang .

Odbacivanje (potiskivanje) pojedinačnih imena razlikuje se od odbijanja djela (opera utique oppressa) u skladu s člankom 34., što omogućava uvrštavanje određenih taksonomskih redova u određenim publikacijama za koje se smatra da ne uključuju nikakve valjano objavljena imena.

Efekti[uredi | uredi izvor]

Sukobljena konzervirana imena tretiraju se prema uobičajenim pravilima prioriteta. Zaštitni naziv koji bi drugi preuzeo drugi mogu se napraviti zasebni prijedlozi (neformalno nazvani prijedlozi „super konzervacije“). Međutim, konzerviranje ima različite posljedice, ovisno o vrsti imena koja se čuva:

  • Konzervirano ime zaštićeno je od svih ostalih porodičnih imena zasnovanih na rodovima koje taksonom smatra dijelom iste porodice.
  • Očuvani naziv roda ili vrste konzerviran je protiv bilo kojeg homonima, homotipskog sinonima i onih specifičnih heterotipskih sinonima koji su istovremeno proglašeni nomina rejicienda (kao i vlastite homotipske sinonime). Kako se uvode taksonomske promjene, druga imena mogu zahtijevati nove prijedloge za očuvanje i / ili odbacivanje.

Dokumentacija[uredi | uredi izvor]

Očuvana i odbačena imena (i potisnuta imena) navedena su u prilozima ICN-a. Od izdanja iz 2012. (Melbourne), poseban svezak sadrži najveći dio dodataka (osim dodatka I, sa nazivima hibrida). Supstanca drugog sveska generirana je iz baze podataka u kojoj se nalazi i historija objavljenih prijedloga i njihovih rezultata, obvezujuće odluke o tome da li je ime valjano objavljeno (članak 38.4) i o tome je li to homonim (članak 53.5).[4][5]

Procedura[uredi | uredi izvor]

  1. Postupak počinje podnošenjem prijedloga u časopisu Taxon (objavljen od strane IAPT). Ovaj predlog treba predstaviti slučaj i za i protiv konzerviranja imena. Publikacija obavještava sve zainteresirane da se stvar razmatra i omogućava zainteresiranim da se prijave. Objava je početak formalnog postupka: ona se računa kao upućivanje pitanja „odgovarajućem Odboru za proučavanje“ i rec; 14A.1 stupa na snagu. Navedeno ime je (donekle) zaštićeno ovom preporukom ("... autori trebaju slijediti postojeću upotrebu koliko god je to moguće ...").
  2. Nakon pregleda predmeta, ocjenjujući osnovanost predmeta, "odgovarajući Odbor" donosi odluku bilo protiv ("nije preporučeno"), bilo u korist ("preporučeno"). Potom se stvar prosljeđuje Generalnom komitetu.
  3. Nakon pregleda predmeta, uglavnom iz proceduralnog ugla, Generalni odbor donosi odluku bilo protiv („nije preporučeno“), bilo u korist („preporučeno“). U ovom trenutku stupa na snagu član 14.16. Član 14.16 ovlašćuje sve korisnike da zaista upotrebljavaju to ime.
  4. Generalni odbor izvještava Odjelu za nomenklaturu Međunarodnog botaničkog kongresa, navodeći koja imena (uključujući vrste i pravopis) preporučuje za očuvanje. Zatim, Div.III.1, Sektor za nomenklaturu donosi odluku koja će se imena (uključujući vrste, pravopis) prihvatiti kôd. U ovoj fazi 'de facto' se donosi odluka o izmjeni kodeksa .
  5. Plenarno zasjedanje tog istog Međunarodnog botaničkog kongresa donosi "rezoluciju koju je predložio Odjel za nomenklaturu tog Kongresa" i "de jure" odluku o izmjeni "Kodeksa". Po dugogodišnjoj tradiciji, ovaj korak je samo ceremonijalne prirode.

Zoologija[uredi | uredi izvor]

Za zoologiju se u Međunarodnom kodeksu zoološke nomenklature upotrebljava izraz "konzervirano ime", a ne nomen conzervans, mada se neformalno oba termina upotrebljavaju međusobno.

U Rječniku Međunarodnog kodeksa zoološke nomenklature[6] (kod za imena životinja, jedan od nekoliko nomenklaturnih kodova), ova definicija je data:

Konzervirano ime
Naziv inače nedostupan ili nevaljan koji je Komisija pomoću svojih plenarnih ovlaštenja omogućio da se koristi kao valjano ime] uklanjanjem poznatih prepreka takvoj uptrebi.

Ovo je općenitija definicija od one za nomen protectionum, što je posebno zaštićeno ime koje je ili mlađi sinonim] ili homonim koji se koristi jer je stariji sinonim ili homonim napravljen kao nomen oblitum ("zaboravljeno ime").

Primjer sačuvanog imena je ime roda dinosaura Pachycephalosaurus, koje je formalno opisano 1943. Kasnije je utvrđeno da je Tylosteus (koji je formalno opisan 1872.) bit istog roda kao i Pachycephalosaurus (sinonim). Prema uobičajenim pravilima, rod Tylosteus ima prednost i obično bi bio tačno ime. Ali Međunarodna komisija za zoološku nomenklaturu (ICZN) presudila je da se imenu Pachycephalosaurus treba dati prednost i tretirati ga kao važeće ime, jer je bilo u uobičajenijoj upotrebi i poznatije naučnicima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "International Code of Nomenclature for Algae, Fungi, and Plants" (Melbourne Code izd.). 2012. Arhivirano s originala, 25. 12. 2018. Pristupljeno 15. 12. 2019.
  2. ^ McVaugh R, Ross R, Stafleu FA (1968). An annotated glossary of botanical nomenclature. Utrecht, Netherlands: International Bureau for Plant Taxonomy and Nomenclature of the International Association for Plant Taxonomy.
  3. ^ Crosby, Marshall R. (1972). "An example of a "nomen rejiciendum et illegitimum"". Taxon. 21 (1): 205–209. doi:10.2307/1219271. JSTOR 1219271.
  4. ^ Wiersema, J.H.; McNeill, J.; Turland, N.J.; Barrie, F.R.; Buck, W.R.; Demoulin, V.; Greuter, W.; Hawksworth, D.L.; Herendeen, P.S.; Knapp, S.; Marhold, K.; Prado, J.; Prud'homme van Reine, W.F.; Smith, G.F. (2015), International Code of Nomenclature for algae, fungi and plants (Melbourne Code) adopted by the Eighteenth International Botanical Congress Melbourne, Australia, July 2011 Appendices II - VIII, 157, Koeltz Botanical Books, ISBN 978-3-87429-480-5CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  5. ^ International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants: Appendices II-VIII (with an accounting of proposals to conserve and reject names, to suppress works, and requests for binding decisions), Smithsonian Institution, pristupljeno 30. 8. 2016
  6. ^ "International Code of Zoological Nomenclature". Arhivirano s originala, 24. 5. 2009. Pristupljeno 29. 8. 2006.