Sabatikal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Sabatikal (lat.sabbaticus, od grč. σαββατικός – sabbatikos, heb.: shabbat - שבת = prestanak) je odmor od posla, ili pauza, često u trajanju od dva mjeseca do godinu dana. Koncept odmora ima izvor u shmita, što je opisano u nekoliko mjesta u Bibliji. Naprimjer, postoji zapovijed da se odustane od rada na poljima tokom sedme godine. Strogo govoreći, to znači odmor će trajati godinu dana. U međunarodnoj kademskoj zajednici, termin se široko upotrebljava za jednogodišnje (obično) plaćeno odsustvo iz matične institucije i zemlje u cilju razmjene, širenja i sticanja profesionalnih znanja i vještina. U Bosni i Hercegovini je posvojenica i kao termin i kao praksa, već nekoliko decenija, iako to pravo pretežno koriste gostujući članovi akademske zajednice.

Historija[uredi | uredi izvor]

Glavni biblijski pasaž za koncept odmora je stih Genesis, 2: 2-3, u kojem se Bog odmarao (doslovno, "prestao" sa radom), nakon stvaranja Svemira, a primjenjuje se na ljude (Jevreje i Gentile, robove i slobodnjake), pa čak i na tegleće životinje u jednoj od Deset Božijih zapovijedi.

U novije vrijeme, "sabatikal" je počeo znači bilo produženo odsustvo u karijeri pojedinca kako bi se postigao odgovarajući cilj. U modernom smislu, jedan odmoru se obično iskoristi, npr, za pisanje knjiga ili putujovanja za opsežno istraživanje. Neki univerziteti i drugih institucionalni poslodavci naučnika, ljekara i drugih akademaca nude mogućnost za plaćene odmore u visino redovnih primanja zaposlenih, pod nazivom sabatikal. Neke kompanije nude neplaćene odmore za ljude koji žele pauz u karijeri; ovo je rastući trend u Velikoj Britaniji, sa 20% kompanija koje imaju politiku pauze u karijeri.[1][2][3]<ref>Zahorski, K.J (1994). The sabbatical mentor: A practical guide to successful sabbaticals. Anker Publishing.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Confederation of British Industry survey, 2005.
  2. ^ Eells W. C. (1962): The origin and early history of sabbatical leave.Bulletin, American Association of University Professors, XLVIII: 253-256.
  3. ^ Kimball B. A. (1978): The origin of the sabbath and its legacy to the modern sabbatical. Journal of Higher Education 49: 303-315.